Princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice Elizabete II. preminuo je u 100. godini života. "Njezino visočanstvo kraljica Elizabeta II. s dubokom boli objavljuje da je preminuo njezin voljeni suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha. Preminuo je mirno jutros u dvorcu Windsor. Kraljevska obitelj pridružuje ljudima diljem svijeta u žalovanju zbog gubitka", objavila je Buckinghamska palača.

Philip se rodio 1921. godine na grčkom otoku Krfu i bio je jedini sin princa Andrewa od Grčke i Danske. Elizabetu je prvi put upoznao 1934. godine na vjenčanju svoje rođakinje princeze Marine i vojvode od Kenta, Elizabetinog ujaka.

Par se tajno zaručio 1946. godine i to je bila kontroverzna odluka jer su se Elizabetini roditelji protivili njenoj udaji smatrajući da je previše mlada za brak. Biograf kraljevske obitelji A. N. Wilson svojevremeno je otkrio jedan od neočekivanijih razloga zašto je Elizabeta II. upozorena da se ne udaje za rođaka u trećem koljenu.

Naime, Philip je bio poznat po svojim šalama i po tome što će u javnosti iznijeti svoje mišljenje bez obzira na protokol, a Wilson tvrdi da su Elizabeti II. govorili da se ne udaje za njega jer je on previše duhovit za nju.

Kraljica je vrlo rezervirana i marljiva osoba. On nije, princ Philip je bio pomorski časnik i vrlo je duhovit, ističe A. N. Wilson.

Kraljevski savjetnici protivili su se ovom spoju i jer je princ rođen izvan Ujedinjenog Kraljevstva te bez značajnije financijske podloge. Uz to, njegove su se sestre udale za njemačke plemiće koji su imali veze s nacistima.

Zaručnički prsten je bio raskošan, imao je veliki dijamant u sredini okružen manjim dijamantima. Philip i Elizabeta daljnji su rođaci, ali u ono vrijeme nije bilo neuobičajno vjenčati se unutar kruga kraljevskih obitelji kako bi se zadržala čistoća plave krvi.

Elizabetina vjenčanica boje bjelokosti izrađena od satena i ukrašena s preko 10 tisuća bisera uvezenih iz SAD-a i srebrnim nitima nosila je potpis kraljevskog dizajnera Normana Hartnella.

Haljina je imala široko rezani dekolte, duge rukave i šlep dugačak gotovo četiri metra. Njezina izrada trajala je šest mjeseci, a poseban ukras vjenčanici dao je izvezeni til. Na glavi je imala jednostavnu krunu koja je pridržavala veo od svile, od posebne važnosti za Elizabetu, jer ga je posudila od svoje majke. Svadbeni buket bio je izrađen od bijelih orhideja i grančica mirte koji je kraljica Viktorija koristila za svoj bidermajer.

Više od dvije tisuće ljudi bilo je prisutno na njihovom vjenčanju. To je bila prva kraljevska svečanost od kraja Drugog svjetskog rata te je vjenčanje proslavljeno širom svijeta.

S obzirom na to da se Philip prije braka odrekao svoje grčke i danske titule princa, po kraljevskim propisima njihova djeca nisu mogla nositi titulu princeze ili princa. Međutim, mjesec dana uoči rođenja njihovog prvog djeteta, sina Charlesa, propisi su promijenjeni pa je tako Charles dobio titulu princa, a njihova kći Anne koja je rođena 1950. titulu princeze.

Elizabeth je 1953. postala kraljica, a njezin muž bio joj je potpora u vladavini Velikom Britanijom do zadnjeg dana svog života. Koliko joj je značio sažela je 1997. godine u samo jednoj rečenici: On je, jednostavno rečeno, bio i ostao moja snaga kroz sve ove godine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju