Elizabeta II. i princ Philip danas slave 72. godišnjicu braka. No da je britanska kraljica slušala preporuke savjetnika s dvora, do njega ne bi ni došlo.

Biograf kraljevske obitelji A. N. Wilson tijekom nastupa na književnom festivalu Cheltenham otkrio je jedan od neočekivanijih razloga zašto je Elizabeta II. upozorena da se ne udaje za rođaka u trećem koljenu Philipa Mountbattena.

Vojvoda od Edinburgha (a nekadašnji grčki i danski princ) poznat je po svojim šalama i po tome što će u javnosti ''ispaliti'' svoje mišljenje bez obzira na protokol, što mu mnogi zamjeraju. Štoviše, Wilson tvrdi da su Elizabeti II. govorili da se ne udaje za njega jer je on previše duhovit za nju.

Kraljica je vrlo rezervirana i marljiva osoba. On nije, princ Philip je bio pomorski časnik i vrlo je duhovit, ističe A. N. Wilson.

Kraljevski savjetnici protivili su se ovom spoju i jer je princ rođen izvan Ujedinjenog Kraljevstva te bez značajnije financijske podloge. Uz to, njegove su se sestre udale za njemačke plemiće koji su imali veze s nacistima.

Elizabeta II. princa je upoznala kad je imala 13 godina, tijekom posjeta Pomorskog fakulteta u Darmouthu sa svojim ocem, kraljem Georgeom VI.

Sudbonosno da izrekla mu je u Westiminsterskoj opatiji 20. studenog 1947. godine, odnosno šest godina prije nego što je postala kraljicom, na veliko iznenađenje mnogih koji su se protivili toj zajednici.

S obzirom na to da je bila riječ o poratnim godinama, njihovo je vjenčanje bilo relativno skromno. Elizabeta II. skupljala je kupone kako bi si mogla priuštiti materijal za satensku vjenčanicu u boji bjelokosti, koju je dizajnirao Norman Hartnell i koja je bila prekrivena s 10.000 bijelih bisera.

Kraljica Elizabeta II. u vjenčanici Normana Hartnella
Kraljica Elizabeta II. u vjenčanici Normana Hartnella (Foto: AFP)