Priyanka Chopra i Nick Jonas objavili su danas nominacije za 93. dodjelu najprestižnije filmske nagrade Oscar koja će biti održana 25. travnja 2021. godine u Los Angelesu.

U utrci za najbolji strani film našao se i uradak bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić po imenu „Quo Vadis, Aida“.

Riječ je o potresnom filmu koji po prvi puta progovara o genocidu u Srebrenici i to kroz oči Aide (Jasna Đuričić) prevoditeljice pri Ujedinjenim narodima koja se suoči s nevjerojatnim izazovom kad srpska vojska okupira grad. Osim Jasne Đuričić u glavnim ulogama našli su se i Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Slika nije dostupna "Quo Vadis, Aida?": Film Jasmile Žbanić u užem izboru za nominacije za Oscara

Jasmila Žbanić napisala je scenarij za film, režirala ga te producirala u suradnji s 12 partnera iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rumunjske i Turske. Za kameru je bila zadužena Christine A. Maier.

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela veliku štetu filmskoj industriji u Bosni i Hercegovini, "Quo Vadis, Aida" je bio vrlo gledan u domovini. Film je osvajao nagrade na nekoliko europskih i svjetskih festivala tijekom prošle godine – od Rotterdama do Miamija, a ove je godine nominiran i za BAFTA-u u kategoriji najboljeg stranog filma Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti te za Independent Spirit Awards. 

Film će se na Oscarima boriti za prestižni zlatni kipić zajedno s filmom „Another Round“ iz Danske, „Better Days“ iz Hong Konga, Collective iz Rumunjske i tuniškim uratkom „The Man Who Sold His Skin“. Nominirani su odabrani između  sveukupno 93 pristiglih kandidata iz svih dijelova svijeta.

Ovo je drugi puta u povijesti bosanskohercegovačke kinematografije da se film natječe za najbolji strani film. Prvi puta se to dogodilo 2002. godine kada je „Ničija zemlja“ Danisa Tanovića osvojila za sada jedinog Oscara za Bosnu i Hercegovinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju