Da nam teška prošlost ne mora odrediti i tešku budućnost, u punom sjaju pokazuje nam Kristina Ivanuš, djevojka koja nam svojom vedrinom, neustrašivošću i društvenim angažmanom svima može biti primjer, a sada je za to dobila i vrijedno priznanje.

Kada je imala četiri godine, tada djevojčicu Kristinu životne okolnosti otrgnule su iz obiteljskog doma te je sa sestrom Anamarijom smještena u SOS Dječje selo Lekenik.

SOS Dječja sela brinu se za djecu bez roditelja i roditeljske skrbi, neovisno o njihovoj rasnoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, pružaju im ljubav i sigurnost u obiteljskom okruženju, trajan dom i obrazovanje za sretno i mirno djetinjstvo, a upravo je to bilo pruženo i Kristini.

Nije mi bilo teško i traumatično zato što sam još bila jako mala i mogu reći da sam se brzo prilagodila jer je tamo bilo puno druge djece, a tad mi je bila najzanimljivija igra i upoznavanje druge djece, prisjetila se Kristina za Dnevnik Nove TV.

Tamošnji uvjeti života omogućili su joj da se razvija u sretno i uspješno dijete, no na put planovima stala je dijagnoza – kada joj je bilo samo šest godina, dijagnosticirana joj je teška bolest perifernih živaca, poliradikuloneuropatija.

SOS Dječja sela dodjeljuje Hermann Gmeiner nagradu mladim herojima, ljudima koji su se unatoč teškim životnim pričama istaknuli na svom području te postali uzor mladima u svijetu.

No čak ni to nije moglo slomiti njezin vedar duh. Kako je rekla u više navrata, voljela je boraviti u bolnici jer se brzo sprijateljila s medicinskim osobljem, pa je čak bilo i suza na povratku iz bolnice.

Upravo ju je ta bolest motivirala da se sportski što je više moguće angažira. Nije osjećala jake bolove pa joj je preporučeno da se bavi plivanjem, a usto je zakoračila i u svijet odbojke, nogometa, tajlandskog boksa i ronjenja.

SOS majka Posao bez radnog vremena: SOS mama Antonija odgojila je 12-ero djece

Sve je to radila uz mijenjanje adresa jer je u SOS Dječjem selu Lekenik bila do svoje petnaeste godine, potom u SOS Zajednici mladih Velika Gorica, gdje je ostala do završetka srednje ekonomske škole, a danas živi u Studentskom domu Stjepan Radić.

Ono u čemu najviše uživa svakako je ronjenje. Ne samo da je svojim angažmanom sudjelovala u čišćenju mora u sklopu akcije ThinkGreen i zajedno s drugim roniocima izvadila pet tona smeća nego je i uspješni podvodni model čije fotografije osvajaju nagrade.

140 TISUĆA GLASOVA ZA KRISTINU

Dok bi nekome težak početak možda služio kao izgovor, Kristina je pravi primjer toga kako nas dobrota, vedrina i odlučnost mogu daleko odvesti, čime inspirira i sve iz svoje okoline. Zato je i bila predložena kao hrvatska predstavnica za dobivanje prestižne nagrade Herman Gmeiner, u čemu je dobila neviđenu potporu čitave Hrvatske.

Već više od trideset godina SOS Dječja sela dodjeljuje Hermann Gmeiner nagradu mladim herojima, ljudima koji su se unatoč teškim životnim pričama istaknuli na svom području te postali uzor mladima u svijetu. Između 60 nominiranih, žena i muškaraca, Kristina Ivanuš ove je godine prepoznata kao izvanredna mlada ženska osoba koja svojim primjerom doprinosi dobrobiti drugih i društvu u cjelini.

U kategoriji muškaraca, prvo su mjesto podijelili Lucia Mustata iz Rumunjske i Gebre-egziabher Gebre iz Etiopije, a naša Kristina osvojila je prvo mjesto.

Dobila sam mail u kojem je pisalo ' You are the winner'. Vrištala sam od sreće kada sam vidjela. Baš sam sretna (...) Cijela Hrvatska je stala na noge. Nisam ni sanjala da će ovoliko ljudi glasati, njih oko 140 tisuća ukupno, rekla je nakon pobjede za 24 sata.

Nagrada koju je osvojila je novčana, a ona će joj olakšati studentske dane.

Ne znam o kojem se točno iznosu radi, no imam informaciju da je prije nekoliko godina to bilo pet tisuća eura. Ne znam je li se što promijenilo. Mislim da će mi to olakšati studiranje jer fakultet plaćam sama, uz državnu stipendiju, dodala je.

Da se sve može kada se uistinu i želi, ne treba sumnjati. Danas je ova inspirativna dobitnica nagrade studentica marketinga na Poslovnom veleučilištu u Zagrebu, uživa u životu punim plućima, sanja o tome da se nakon diplome preseli na more i iskoristi svaku priliku za ronjenje.

Teška dijagnoza je prošlost, a kada za to dođe vrijeme, najveća joj je želja osnovati veliku i sretnu obitelj, sve što mala četverogodišnjakinja nije mogla ni zamisliti.

Nikada ne odustajte, ma koliko god teško bilo, poručila je Kristina svima u Dnevniku Nove TV.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju