Priroda stvara najveća, najunikatnija i najzanimljivija remek-djela, a najljepši su dokaz za to posebne i upečatljive cvjetne vrste.

Galerija Ešinant Mona Lisa Ešinant Mona Lisa Ešinant Mona Lisa na početku rasta +5 Ešinant Mona Lisa

Ešinant ili na engleskom lipstick plant spada među cvijeće koje svojim izgledom privlači pozornost i ako ga imate u svom životnom prostoru, zasigurno će u njemu sjati kao atraktivna zvijezda.

Sam engleski naziv govori da ovaj posebni cvijet svojim oblikom podsjeća na jednog od najdražih, ako ne i na najdražeg ženskog make-up saveznika – crveni ruž.

Grčko ime ove biljke, Aeschynanthus potječe od riječi aischune, što znači 'stidljiva', i anthos, što znači 'cvijet'.

Lijepi crveni cvijet raste iz smeđe čašice koja neodoljivo podsjeća na tubu ruža i kada se rascvate, izgleda kao raskošan crveni ruž spreman za nanošenje na usne. Ovisno o tome o kojoj je sorti riječ, cvjetovi mogu biti različitih crvenih nijansi.

Stabljika ove divne biljke puzajuća je, listovi su kožasti i imaju poseban sjaj. Cvjetovi su dugi oko 5 centimetara.

Zbog svojih specifičnih svojstava ešinant je možda malo zahtjevniji za uzgoj od nekih drugih sobnih biljaka, ali svaki će se trud isplatiti. U svojemu je prirodnom okruženju, vlažnim šumama, epifit, a to znači da raste iznad razine tla pričvršćena među granama drugih stabala, pa joj sličan položaj treba omogućiti i u stanu.

Ešinant Mona Lisa Ešinant Mona Lisa (Foto: Living4media)

Cvjeta i tijekom jeseni

Važno je da i u stanu bude u visećem položaju, najbolje posađena u viseću košaru i obješena o strop ili postavljena na neki viši stalak.

Cvjeta tijekom kraja proljetnih mjeseci pa sve do ljetnih, čak i jesenskih, te joj je tada bitno da temperatura na kojoj je ne prelazi 25 °C, a zimi je nužno smjestiti je na temperaturu između 13 i 18 °C.

Od proljeća do jeseni treba je zalijevati obilno, najbolje kišnicom ili odstajalom vodom, nikako svježom, a ne smijete zaboraviti ni listove održavati vlažnima, posebno kada je toplije. Svakako je stavite na mjesto gdje će do nje nedirektno dopirati prirodna svjetlost.

Zanimljivo je da je sposobna sama sebi proizvesti hranjive tvari, a dobiva ih razgradnjom svojih listova i grančica.

Postoji nekoliko sorti ove zanimljive biljke, a nama je za oko posebno zapela ona naziva Mona Lisa. Ne samo zbog svojeg renesansnog imena već i zbog posebno sjajnih listova koji izgledaju kao da su savršeno ispolirani.

Ako se odvažite i odlučite brinuti o ovoj tako unikatnoj i jedinstvenoj biljci, moći ćete se pohvaliti da u svojemu dnevnom boravku i vi imate Mona Lisu. I to veću od one prave!

Ešinant Mona Lisa Ešinant Mona Lisa (Foto: Living4media)

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

Ovo je pravi cvijet naziva "vruće usne" koji ima i sasvim posebna svojstva Cvijet vruće usne Cvijet vruće usne Cvijet vruće usne +2 Cvijet vruće usne

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju