Alergo 295 test najpotpuniji i najažuriraniji je alat u dijagnostici alergijskih bolesti koji može i predvidjeti razvoj alergijske reakcije

Svi volimo proljeće, ali to s nestrpljenjem očekivano godišnje doba ima i svoju manje vedru stranu jer donosi visoku koncentraciju peludnih zrnaca u zraku. To kod dijela ljudi izaziva peludnu hunjavicu, sezonsku alergijsku bolest gornjih dišnih puteva. Osim sezonskih alergija, dio populacije ima i one cjelogodišnje čiji su najčešći uzročnici grinje iz kućne prašine, spore plijesni, životinjske dlake ili hrana.


Poliklinika Analiza poznata je po svojim preciznim dijagnostičkim pretragama među kojima su u proljeće najtraženije baš one za alergije. Osnovana je 2001. godine kao dijagnostički zdravstveni centar specijaliziran za laboratorijske usluge, a širina testiranja i dugogodišnja tradicija kvalitete čine je idealnom adresom za sve kojima je zdravlje na prvom mjestu.

PR PR (Foto: PR)


Prava adresa za alergije

Ako vas muče simptomi alergije, bilo u proljeće ili tijekom cijele godine, u Poliklinici Analiza možete napraviti brz i jednostavan alergo test vađenjem male količine krvi. Alergološko testiranje nove generacije, za razliku od testiranja koji se još uvijek provode u bolnicama, ne uključuje nikakve dodatne ubode, kao ni izlaganje kože alergenima.
Test Alergo295 je najpotpuniji i najažuriraniji alat u dijagnostici alergijskih bolesti. Ovaj precizni i osjetljivi test za mjerenje specifičnih IgE antitijela mjeri čak 295 alergenih komponenti u jednom testu, a laboratorijsko izvješće uključuje i stručno tumačenje rezultata.
Zamolili smo liječnicu iz Poliklinike Analiza, stručnjakinju na području genetike, mr. sc. Silvanu Mišković da nam kaže nešto više o novim metodama dijagnostike alergija.

PR mr.sc. Silvana Mišković (Foto: PR)


Kaže se da su alergije bolest modernog vremena. Je li to tako i u Hrvatskoj?

Zadnjih desetljeća zabilježen je gotovo pandemijski trend porasta alergijskih bolesti u razvijenim zemljama zapadnog svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Procjenjuje se kako od nekog oblika alergijske bolesti boluje do 30% svjetskog stanovništva. Razlozi porasta alergijskih bolesti nisu do kraja razjašnjeni, no primarno nastaju zbog promjena u okolišu i načinu života, što povezujemo sa "higijenskom hipotezom". Naime, primijećeno je da djeca koja žive u boljim socioekonomskim prilikama s visokim higijenskim standardima, češće obolijevaju od alergijskih bolesti. Imunološki sustav te djece, posebno u prvim godinama života, umjesto borbe sa klasičnim mikroorganizmima poput bakterija, virusa i parazita, reagira na bezazlene okolišne alergene. Zanimljiva je i "dijetalna teorija" koja razloge porasta alergijskih reakcija povezuje s dodavanjem brojnih aditiva i konzervansa u hranu. Najčešći alergeni, s kojima se svakodnevno susrećemo, su peludi drveća i trava, hrana (kikiriki, jaja, mlijeko, gluten, soja), životinjska dlaka, grinje, gljivice, plijesni. I dok su u ranoj životnoj dobi najčešći alergeni jaja, mlijeko, kod odraslih osoba češće se pojavljuju inhalatorne alergije na pelud drveća (breza, lijeska, joha, čempres) te pelud korova (ambrozija, crkvina).


Po čemu je poseban test Alergo295 koji se nudi u Poliklinici Analiza?

Test Alergo 295 koji provodimo u Poliklinici Analiza pogodan je za rano otkrivanje i dijagnostiku, 295 alergenih komponenti iz skupine hrane i inhalacijskih alergena, te križnih reaktanata, a može identificirati i alergijske reakcije u fazi senzibilizacije organizma, kada se u organizmu stvaraju IgE antitijela, ali klinička slika još se nije razvila. Dodatna prednost Alergo 295 testa je što prilikom testiranja nije potrebno prekidati terapiju antihistaminika i/ili kortikosteroida, nije potrebno biti na tašte te se može provoditi od najranije životne dobi. Zanimljivost Alergo 295 testa je i njegova mogućnost identificiranja "imunološke memorije" što je posebno bitno kod uboda opnokrilaca (osa, pčela, stršljenja) koji su se mogli dogoditi i godinama prije testiranja, ali ih naš organizam kroz imunološku memoriju pamti. Sve navedeno čini ovaj test sveobuhvatnijim, lakšim, preciznijim u odnosu na bolničke testove i njavažnije bez mogućnosti pojave anafilaktičke reakcije kao kod provokacijskih testova.


U hrvatskim se bolnicama još uvijek provodi stara metoda testiranja na alergije gdje se koža bode i na nju se nanose alergeni?
U bolnicama se još uvijek kao dominatna metoda testiranja koristi ubodni "prick" test, što posebno kod manje djece predstavlja izuzetno neugodno iskustvo, no to im nije jedini nedostatak. U bolnicama se testira manji broj alergena bilo nutritivnih bilo inhalacijskih, a ispitivač treba biti izrazito vješt da se alergen primjeni potkožno kako slučajno ne bi napravio ubod u mišić. Prije uboda na koži se formira kapljica alergena pa treba biti vješt i u veličini formirane kapljice. Ubodno "prick" testiranje ne može se napraviti na koži na kojoj postoji crvenilo ili osip, potrebno je prekidati terapiju. Ubodnim testom ne mogu se testirati križni reaktanti, uneseni alergeni mogu izazvati jaču alergijsku reakciju, a dodatno dobiveni rezultati ubodnog "prick" testa trebaju se potvrditi nalazom iz krvi.


Kada je važno otići na testiranje za alergije?

Alergo 295 test se preporučuje kod svih alergijskih bolesti kao što su rinitis, akutni sinusitisi, astma, urtikarija, anafilaksija, konjuktivitis i gastrointestinalni poremećaji. Osim Alergo 295 testa, Poliklinika Analiza nudi još i četiri dodatna alergijska panela: osnovni inhalacijski alergo panel, prošireni inhalacijski alergo panel, nutritivni alergo panel i pedijatrijski alergo panel.

Kako možemo sami sebi pomoći ako imamo alergiju na neku hranu ili primjerice pelud?
Kod alergija na hranu, potrebno je izbjegavati hranu na koju je utvrđena alergija, tako npr. kod alergije na kravlje mlijeko, potrebno je izbjegavati sve mliječne proizvode u kojima se nalazi protein kravljeg mlijeka. Kod potvrđenih inhalacijskih alergija potrebno je pratiti peludni kalendar i redovito uzimati propisanu terapiju. Dodatno za vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku na koju je osoba alergična treba izbjegavati dugotrajni boravak i provođenje fizičkih aktivnosti u prirodi, kratko provjetravati prostorije, izbjegavati sušenje odjeće i posteljine na zraku, po povratku kući presvući odjeću kako bi se spriječilo unošenje peludi u stan, oprati ruke i otuširati se. Također ako se kroz Alergo 295 test utvrdila križna reaktivnost između hrane i inhalacijskih alergena, u doba cvjetanja treba izbjegavati i namirnice koje u sebi nose isti križni protein, npr. u doba cvjetanja breze savjetuje se izbjegavanje konzumacije jabuka, krušaka, lješnjaka, kikirikija i mrkve kako bi se dodatno smanjilo alergijsko opterećenje organizma i neugoda kod pacijenta.

Više informacija o potražite na linku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju