Prije nekoliko dana na tržištu se pojavila knjiga "Metoda Bullet Journal: Zabilježite prošlost, uredite sadašnjost, osmislite budućnost" i već zaintrigirala hrvatsku javnost.

Nju nam je iznio sam autor osmišljavanja ove metode koja je u čitavom svijetu veliki hit, Ryder Carroll, dok kod nas i nije pretjerano razvikana. No sada je vrijeme da se to promijeni jer nam uistinu može znatno olakšati život, smanjiti hrpu samoljepljivih papirića na našem radnom stolu i u domu i barem nas nakratko maknuti od brojnih aplikacija na našim mobitelima.

Autor nam obećava budemo li koristili metodu Bullet Journal produktivnost, odlučnost i potpunu prisutnost u vlastitim životima. Za sve to trebat će nam samo jedna olovka i bilježnica te želja da se okušamo u ovom načinu organizacije ne samo obveza nego i čitavog života, što su iskušali već milijuni ljudi diljem svijeta.

Do toga možda ne bi ni došlo da sam autor nije bio pretrpan obvezama, a potom osmislio vlastiti sustav organizacije zadataka. I to je činio neko vrijeme prije nego što je to ispričao prijateljici koja se mučila s organizacijom vjenčanja.

Nakon što joj je predočio svoj sustav, rekla mu je da to mora podijeliti sa svijetom. Ostalo je povijest, a sam pojam Bullet Journal, nazvan tako jer je bilježenje na ovaj način brzo poput metka (eng. bulllet), osvojio je čitav svijet.

ZAŠTO JE ZAPISIVANJE VAŽNO?
Kineska poslovica kaže da je i najbljeđa tinta bolja od najboljeg pamćenja. Upravo je zato važno zapisivati svoje obveze, razraditi korake svojih planova i želja. Jedino akcija potiče pozitivne promjene. U tom procesu, napose ako smo zakrčeni informacijama sa svih strana, nužno je posložiti ih kako bismo imali pregled nam onime što nam je uistinu važno u svakodnevici, koje zadatke moramo izvršiti, a koje možemo ostaviti i za kasnije.

Ono što nam autor obećava budemo li koristili metodu Bullet Journal je produktivnost, odlučnost i potpunu prisutnost u vlastitim životima.

Pritom nije dovoljno oslanjati se na pamćenje. Istraživanja pokazuju da u jednom danu imamo između pedeset i sedamdeset tisuća misli, no one nisu uredno posložene.

Svaka odluka koju moramo donijeti zahtijeva usredotočenost, a usredotočenost je ulaganje vremena i energije. Oboje su vrlo vrijedni i vrlo ograničeni resursi koje trebamo čuvati. Kako smo okupirani obvezama koje podrazumijevaju i donošenje odluka, gubimo mentalnu energiju, a s vremenom to uzima danak i na našem fizičkom zdravlju.

Zato je potrebno napraviti mentalnu inventuru i sve ono što nas muči zapisati na papir. To će nam dati širu sliku o tome što nam je doista važno, a što ne. I to je prvi korak prema ponovnom upravljanju vlastitim životima i korištenju metode Bullet Journal.

KAKO ZAPOČETI?
Za to nam trebaju bilježnica i olovka. Najbolje je nabaviti onu koja ima ili potpuno prazne listove ili točkice jer će vam tako biti najlakše raditi svoje tablice i popise zadataka. Osim toga, ta bilježnica predstavlja svojevrsno sklonište, a pisanje rukom u tome igra važnu ulogu.

Naime, složeni taktilni pokreti pisanja rukom potiču mozak učinkovitije od tipkanja. Aktiviraju više područja istovremeno, utiskujući time ono naučeno u dublje razine i zato dulje pamtimo ono što smo zapisali rukom nego ono što bismo utipkali u aplikaciji.

Knjige za rad na sebi - 3 Od Opre do domaćih autora: Pet naslova uz koje ćete se lakše resetirati

Iako se na prvi pogled možda čini složeno, Bullet Journal zapravo je vrlo jednostavan sustav koji se sastoji od Indeksa (svojevrsno kazalo sadržaja koje će imati vaša bilježnica), Mjesečnih popisa, Popisa za budućnost, Dnevnih popisa, Bilježaka i Prijenosa. Važnu ulogu ima i označavanje stavki, a za to možete koristiti ili simbole koje predlaže autor ili osmisliti vlastite.

DAKLE, KAKO ISPLANIRATI JEDAN MJESEC?
Autor predlaže započinjanje vođenja dnevnika od prvog dana u mjesecu, no pripremne radnje morate odraditi i nekoliko dana ranije. Primjerice, na Mjesečni popis dodat ćete sve ono što vas čeka idući mjesec i to u kratkim točkama – sastanak sa šefom, odlazak sa psom veterinaru, plaćanje računa, upis tečaja slikarstva i slično.

Na Popis za budućnost stavit ćete i one daljnje planove poput kupnje poklona za Božić, a na Dnevni popis stavljate sve ono što morate odraditi u jednom danu.

Pritom je, kako kaže autor, važno da dnevni plan napravite tek večer prije ili to jutro, koristeći pritom kratke rečenice i sintagme. Ako nešto ne uspijete napraviti u jednom danu, tu nastupa na scenu Prijenos – obvezu naprosto prenesete u idući dan i označite strelicom da je riječ o prijenosu.

Imajte na umu da je svaki dnevnik odraz jedinstvenih potreba svoga korisnika u određenom trenutku i ne mora služiti samo za obveze. To je imao na umu i sam autor pa nudi nešto što naziva prilagođenim zbirkama.

Daje nam ideje kako se prema metodi Bullet Journal može isplanirati i godišnji odmor, popis za trgovinu i sve što možemo zamisliti. Ako ste još pritom kreativni i želite ukrasiti svoju bilježnicu, samo vam je nebo granica, a sve dodatne savjete autor vrlo detaljno izlaže u svojoj knjizi.

Važno je samo započeti. Neuspjeh je zajamčen jedino ako ne započnete.
 

Prijevod knjige: Juraj Gerovac

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju