Ljeti često nismo raspoloženi za teške romane ili zahtjevne klasike. Više naginjemo nešto laganijem štivu, ali istodobno želimo i raditi na sebi, i već vidimo da nam se rujan, a time i neki novi početak, smješka iza ugla.

Galerija Knjige za rad na sebi - 3 Knjige za rad na sebi - 5 Knjige za rad na sebi - 4 +1 Boris Perić, Tomislav Pletenac: Ne možeš ti to

Baš je zato, želimo li od jeseni zaista nešto promijeniti, sada pravo vrijeme da posegnemo za naslovima koji će prodrmati naš svijet, ukazati nam na to da je možda moguće živjeti i tako da zaista budemo sretni i zadovoljni, te da živimo svoju svrhu.
Ovo su neki od njih.

Christel Petitcollin: Kako manje misliti

Knjiga intrigantnog naslova zapravo je pravo putovanje na otkrivanje toga da da je s nama sve u redu čak i ako se prepoznamo u svim ovim rečenicama: Previše mislim. Moja obitelj mi govori da sam kompliciran(a) i da se previše propitkujem. U mojoj glavi nema predaha. Katkad bih btio (htjela) zaustaviti um i više ni na što misliti.

Knjiga nam pojašnjava kakvi su to iznimnomisleći ljudi, a ono što je posebno pohvalno je to što autorica teoriju spaja sa svojom dugogodišnjom psihoterapijskom praksom. Dakle, to nije „još jedna knjiga o samopomoći“, nego uistinu vrijedno i znanstveno potkrepljeno štivo koje bi trebali pročitati i oni koji se prepoznaju u pridjevu iznimnomisleći, kao i oni koji žive u njihovu okruženju kako bi bolje razumjeli njihovi svakodnevicu.

Prijevod: Jelena Butković

Knjige za rad na sebi - 4 Oprah Winfrey: Naš put je jasan (Foto: Sonja Kovač)

Oprah Winfrey: Naš put je jasan

Omiljena televizijska voditeljica uz koju su odrastale generacije i vidjele u njoj uzor u teškim životnim situacijama, Oprah Winfrey, objavila je novu knjigu koja je dostupna i na hrvatskom jeziku. Naš put je jasan u samom predgovoru postavlja vrlo važno pitanje koje si svatko od nas prije ili poslije postavlja: Koja je svrha mog života?

Međutim, da bismo uistinu znali koji je to naš put i naša svrha, treba imati hrabrosti priznati samome sebi da to možda u ovom trenutku ne znamo, da ono što smo do sada živjeli možda i nije ono što želimo ili trebamo, da nas tamo negdje čeka nešto drugačije – ono zbog čega smo zaista na ovome svijetu.

Knjige za ljeto - 4 Prijedlozi za opuštanje: Pet knjiga stvorenih za uživanje u hladovini

Oprah se dotiče i svojih već dobro nam znanih početaka i upravo je zato njena knjiga još jedna motivacija koja nas može pripremiti za jesen koja i nije toliko udaljena, za neke nove početke i život kakav uistinu zaslužujemo.

Uostalom, nećemo vječno biti ovdje pa zašto ne bismo napokon početi zaista živjeti, a ne samo preživljavati?

Prijevod: Katja Mihovilović

Knjige za rad na sebi - 5 Ichiro Kishimi, Fumitake Koga; Imati hrabrosti biti sretan (Foto: Sonja Kovač)

Ichiro Kishimi, Fumitake Koga; Imati hrabrosti biti sretan

Baš kao što je hrabrost potrebna za pronalazak svog puta, potrebna je i za sreću jer je jedno neodvojivo od drugoga. To dobro znaju Ichiro Kishimi i Fumitake Koga koji su napisali uspješnicu Imati hrabrosti biti sretan. Dobro nam znani autori nekoliko uspješnica, ponovno su odlučili zagrepsti u učenje austrijskog psihologa Alfreda Adlera te uz dodatak svoje čarolije progovoriti o onima što nam je zapravo svima važno – sreći.

Neovisno o materijalnom stanju, boji kože i zanimanju, svi mi želimo samo biti sretni. Sreća za svakoga dolazi u drugom obliku, no za većinu se to svodi na ljubav, dobre odnose s drugim ljudima, prihvaćenost u onome što radimo i volimo.

Nećemo vječno biti ovdje. Zašto baš sada ne bismo uistinu počeli živjeti?

Ipak, autori navode da je moguće živjeti i bez stalne potvrde drugih, a možda i najvažnija poruka koju šalju je ta da nas naša prošlost ne mora odrediti. Da, traume iz djetinjstva često isplivaju na površinu kada se tome najmanje nadamo, ali uistinu je u našim rukama to hoćemo li odabrati i dalje biti žrtva nesretnih okolnosti ili prionuti na rad na sebi, pa i uz pomoć psihoterapije ako je to potrebno.

Prijevod: Matija Pospiš

Knjige za rad na sebi - 1 Robin Sharma: Svetac, surfer i direktorica (Foto: Sonja Kovač)

Robin Sharma: Svetac, surfer i direktorica

Zašto je takav kakav jest i može li se promijeniti, pitao se junak hvaljene knjige Svetac, surfer i direktorica, novoobjavljene u našem podneblju.

Sve počinje kada junak zavši u bolnici, a na krevetu pokraj njega nalazi se njemu nepoznati starac.S njime započinje neobične i vrlo vrijedne rasprave o smislu života, no ono što ga na kraju večeru posebno zapanji je to što mu starac kaže da ga voli. I to su bile njegove posljednje riječi jer je idući dan preminuo. Ispostavi se da je to njegov otac koji ga je napustio u djetinjstvu. Ostavio mu je pismo koje ga vodi na putovanje života. Tako upoznaje sveca, surfera i direktoricu, a svatko od njih pomoći će mu na putu otkrivanja samoga sebe.

Iako na prvu podsjeća na Jedi, moli, voli, ova je knjiga daleko iznad toga – nije potrebno skupljati kilometre zrakoplovima, nego poći na putovanje u vlastitu bit, gdje god se nalazili.

Prijevod: Aleksandra Barlović

Knjige za rad na sebi - 2 Boris Perić, Tomislav Pletenac: Ne možeš ti to (Foto: Sonja Kovač)

Boris Perić, Tomislav Pletenac: Ne možeš ti to

Jeste li kada čuli za obrnutu psihologiju? E, pa već i sam naslov ove knjige sugerira upravo to. Baš kada nam netko kaže da nešto ne možemo, tek se tada u nama stvara bunt, neodoljiva želja da mu pokažemo da je u krivu i da možemo baš sve. I to je ono što će nam privući pažnju na ovoj naslovnici.

No autori su krenuli od ideje da na tržištu zaista postoji previše knjiga za samopomoć (a znamo da mnoge od njih i nemaju naročitu kvalitetu) pa se poigravaju pojmom neuspjeha i ne vide ga nešto nužno loše. Štoviše, kako kaže izdavač, daju niz teorijsko-literarnih osvrta na uvriježene obrasce pogreški, zabluda, neuspjeha, odustajanja, gubljenja, pa i propadanja, ilustrirane čitatelju manje-više poznatim i prihvatljivim primjerima iz dalje i bliže prošlosti, dok se s druge strane nude i obrisi jedne svojevrsne teorijske „povijesti neuspjeha“, od prvih pera antičkih civilizacija do neoliberalnog duha današnjice.

Ukratko, želite li pročitati nešto potpuno drugačije nakon čega ćete neuspjeh promatrati samo kao jedan dio života, a ne kao vječnu tragediju, posegnite za ovom knjigom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju