Bullying u školama je na žalost sve učestalija pojava s kojom se ponekad ne zna nositi društvo, škola, ali niti obitelj. Tragična priča malog Mahira koji je zbog zlostavljanja od strane svojih školskih kolega odlučio okončati život, podsjetila nas je na važnost prevencije dječjeg nasilja kao i pravovremeno djelovanje svih nas zajedno kada do njega i dođe. Što učiniti kada djeca zlostavljaju dijete? A što ako je ono zlostavljač? O ovoj važnoj temi govori psihologinja, dr. sc. Ana Kandare Šoljaga

5 SAVJETA ŠTO UČINITI AKO JE VAŠE DIJETE ŽRTVA BULLYINGA

1. Nemojte se odmah konfrontirati sa zlostavljačem i njegovim roditeljima, jer bi tako mogli dodatno 'potpaliti vatru'. Nikako nemojte ohrabrivati dijete da uzvrati zlostavljaču po sistemu 'oko za oko, zub za zub'. Uzvraćanje agresijom na agresiju zove se rat, a u ratu se mogu dogoditi ozbiljna stradanja i jako je teško kontrolirati situaciju.

Slušajte pažljivo svoje dijete. Dijete žrtva bullyinga srami se toga što mu se događa i vrlo teško o tome govori.

2. Pokušajte prikupiti što je moguće više informacija o tome što se događa. Razmotrite pažljivo i ponašanje vašeg djeteta kako biste stekli uvid u to što može u svom ponašanju promijeniti vaše dijete, kako bi se efikasno zaštitilo.

3. Slušajte pažljivo svoje dijete. Zlostavljano se dijete srami toga što mu se događa i vrlo teško o tome govori. Već sama činjenica da je vaše dijete progovorilo o problemu i vidjelo na vama da vam je stalo može jako puno pomoći. Isplakati se u zagrljaju osobe koja nas voli često napravi više nego sve intervencije zajedno.

4. Objasnite djetetu da neka djeca imaju problema sa sobom jer su možda i sami žrtve nasilja kod kuće ili se s niskim samopoštovanjem, nezadovoljstvom i vlastitim strahovima nose na neprikladan način. Pomognite djetetu da shvati kako zlostavljač nije velik i moćan koliko mu se to čini.

>> Roditelji Mahira Rakovca pred kamerama Provjerenog: 'Svi smo krivi...'

5. S djetetom razgovarajte o načinima kako se zaštiti od zlostavljača. Razgovarajte o tome kako odgovoriti na zlostavljanje. Na primjer:

- ne pokazuj da te zlostavljanje ljuti i uznemirava jer to 'hrani' zlostavljača
- ne reagiraj, ignoriraj zlostavljača, otiđi iz situacije
- složi se sa zlostavljačem, kaži 'Imaš pravo', i otiđi
- uvijek budi u grupi s drugom djecom, ne osamljuj se
- ako trebaš bježati uvijek bježi prema ljudima, a ne na osamu
- ne ulazi u nikakve razgovore sa zlostavljačem
- probaj ne shvaćati osobno ovaj problem jer su problemi djeteta koje zlostavlja uzrok problema, a ne ti

5 SAVJETA ŠTO UČINITI AKO JE VAŠE DIJETE BULLY

Iako neka djeca zlostavljači nemaju obiteljskih problema, dobro bi bilo da razmislite o tome što dijete uči o nasilju kod kuće.

1. Ako je vaše dijete zlostavljač, ono hitno treba vašu pomoć. Nikada sretan čovjek nema potrebu biti loš prema drugim ljudima. Ako vaše dijete zlostavlja drugu djecu sasvim je sigurno da imate nesretno dijete, koje vas treba.

3. Iako neka djeca zlostavljači nemaju obiteljskih problema, dobro bi bilo da razmislite o tome što dijete uči o nasilju kod kuće. Djeca koja gledaju nasilje ili ga i sami trpe uče da 'jači tlači' pa će svoju bol prenijeti u agresivnu kontrolu onih koje vide slabijima od sebe.

4. Razgovarajte s djetetom o tome da je zlostavljanje ozbiljan problem koji vi nećete tolerirati. Potražite zajedno s djetetom razloge zašto je zlostavljanje loše i kako se osjeća žrtva zlostavljanja. Naglasite da kada zlostavlja drugu djecu zapravo ostavlja loš dojam i govori o sebi ružne stvari. Objasnite da su zlostavljači mahom nesretni, nesigurni ljudi. Učite svoje dijete kako efikasnije rješavati sukobe i probleme, a i važnost tolerancije.

5. Nagradite dijete kada vidite da se trudi i reagira nenasilno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju