Jeste li se ikad nadali da će vas netko zaključati u knjižari kako biste cijelu noć imali sve knjiške naslove koji postoje samo za sebe? Deset će sretnika uoči "Noći knjige" 23. travnja 2018. godine doživjeti upravo to u knjižarama Hoću knjigu diljem Hrvatske.

Da se u Hrvatskoj slabo čita, znaju i vrapci na grani, a je li se štogod promijenilo nabolje, saznat ćemo tijekom ovogodišnje Noći knjige, kada će se predstaviti najnoviji rezultati istraživanja o čitanju.

No bez obzira na porazne statistike, mladi i inovativni knjižarski lanac Hoću knjigu, koji od lipnja 2017. djeluje na sedam lokacija diljem Hrvatske, pokazuje da su podaci o slaboj čitanosti u Hrvata za njih samo brojke.

Bogatim su programom, koji uključuje predavanja o astronomiji, radionice za djecu, promocije domaćih i inozemnih autora, kvizove, ali i pravo spavanje u knjižari, kao debitanti visoko podigli ljestvicu za ostale kolege iz branše.

Program 'Noći knjige' počinje 23. travnja 2018. godine u 17 sati.

Ideja spavanja u knjižari rodila se nakon čitanja članka o poznatoj knjižari Waterstones u kojoj je, igrom slučaja, zaglavio jedan kupac. Nakon što je ostao zaključan u knjižari nakon radnog vremena, pomoć je pokušao dobiti putem društvenih mreža i izazvao čitav val poruka onih kojima je san prespavati u knjižari u blizini najdražih knjiških naslova.

Waterstonesu nije preostalo ništa drugo nego organizirati spavanje u knjižari za nekoliko sretnika, a u tu smo se avanturu odlučili upustiti i mi iz Hoću knjigu, objasnila je voditeljica marketinga Sanja Srdić.

Program Noći knjige u Hoću knjigu počinje već u 17 sati prikazivanjem nagrađivanog animiranog filma Ježeva kućica, a službeni dio završava u 22 sata predavanjem poznatog hrvatskog astronoma Koradea Korlevića. Tada počinje i zatvoreni dio programa isključivo za deset sretnika koji će prespavati u knjižari.

U svakoj smo knjižari htjeli organizirati barem jedno događanje, stoga će se prvi put u svih naših sedam knjižara program paralelno odvijati. U Splitu i Varaždinu čitat će se Harry Potter, u City Centru, Areni i riječkom Toweru održavat će se Disney i PJ Masks radionice te druženje s maskotama Super Wings za djecu, dok će Mala Bogovićeva (Bogovićeva 5) ugostiti prvu izložbu raznih izdanja Malog princa, i to u romantičnom ugođaju pod svijećama.

Čarobni spavanac Čarobni spavanac Foto: Hoću knjigu

Bogati program uključuje predavanja o astronomiji, radionice za djecu, promocije domaćih i inozemnih autora te kvizove.

U našoj najvećoj knjižari u samom centru grada (Bogovićeva 7) održat će se i dvije promocije knjiga: "Vodim te u Tokio" domaće autorice Danice Juričić Spasović za najmlađe čitatelje te autorice famoznog trilera "Ne vjeruj svojim očima" inozemne autorice Sarah Pinborough, koju će moderirati književne blogerice Ana Jembrek, Dijana Kovačević i Andrea Cvjetković te prevoditeljica Jelena Pataki, dok će im se putem Skypea pridružiti i sama autorica iz Velike Britanije, otkrila je Sanja Srdić.

No zašto bi se čak i najveći knjigoljupci upustili u spavanje u knjižari? Odgovor se krije u maštovitom programu za spavače, mogućnosti cjelonoćnog čitanja svih naslova dostupnih u knjižari, no i bogatim nagradama kojima će se nagraditi njihov avanturizam.

Svi sudionici prvog spavanja u knjižari u Hrvatskoj dobit će bogate poklon-pakete. U njima će se nalaziti najnoviji naslovi, grickalice i napitci za slastan boravak u knjižari, higijenske potrepštine za ugodno buđenje izvan doma, eksterni punjač za mobitel te poklon-bon Hoću knjigu koji će moći potrošiti u jednom od svojih budućih posjeta knjižari.

Za večernji dio programa zadužena je knjiška blogerica Ana Jembrek koja će knjigoljupcima pomoći da se upoznaju i otkriju svoje čitalačke navike, dok će voditeljica knjiškog kluba za mlade Valentina Namesnik za spavače održati jutarnji fitness tijekom kojeg će knjige imati ulogu utega. Očekujemo da će za sve prisutne ovo biti zaista nezaboravne iskustvo, zaključila je Srdić.

Cijeli program možete pročitati na stranici Hoću knjigu, dok potencijalni spavači svoju prijavu mogu ispuniti ovdje.
Plakat Plakat 'Noć knjige' Foto: PR

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju