Cate Blanchett, glumica eterične ljepote, velike karizme i ogromnog glumačkog talenta, danas slavi jubilarni 50. rođendan. Tim povodom izdvojili smo tri trenutka u kojima je slavna oskarovka dokazala da se ne boji reći ono što stvarno misli i boriti se za ženska prava. Ti trenuci dokazuju da je Cate Blanchett utjelovljenje prave ženske snage i "strašna" žena.

Galerija Cate Blanchett Cate Blanchett - 4 Cate Blanchett - 3 +5 Cate Blanchett s još 81 ženom stala je na stepenice Filmskog festivala u Cannesu

1. Govor na Filmskom feastivalu u Cannesu 2018. godine
Skupa s još 81 ženom iz filmske industrije Cate Blanchett u tišini je prošetala crvenim tepihom Filmskog festivala u Cannesu 2018. Grupa žena zatim se popela na stepenice na ulazu u dvoranu Palais des Festivals u kojoj se održavaju svečanosti, a Cate je ondje pročitala moćan govor kojim su se zahtijevala jednaka prava za žene u filmskoj industriji kakva imaju i muškarci.

Povodom 50. rođendana Cate Blanchett izdvojili smo tri trenutka kada je slavna oskarovka dokazala da se ne boji reći ono što stvarno misli i boriti se za ženska prava. Ti trenuci dokazuju da je Cate utjelovljenje prave ženske snage

Ovdje stoje 82 žene koje predstavljaju žene redatelje koje su stajale na ovim stepenicama od početka Filmskog festivala u Cannesu 1946. godine. U istom periodu 1688 muških redatelja stajalo je na istim ovim stepenicama. U 71 godini ovog svjetski poznatog festivala samo 12 žena predsjedalo je njegovim žirijem.

Žene nisu manjina u svijetu
, ali trenutačno stanje u našoj industriji govori drukčije. Kao žene, svaka od nas suočava se s vlastitim izazovima, ali danas zajedno stojimo na ovim stepenicama kao simbol naše ustrajnosti i predanosti napretku.

Mi smo scenaristice, producentice, redateljice, glumice, kinematografkinje, agentice za talente, montažerke, distributerke, prodajne agentice i sve mi uključene smo u kinematografsku umjetnost.

Danas stojimo u znak solidarnosti sa ženama iz svih industrija.

Očekujemo da će naše institucije aktivno omogućiti jednakost i transparentnost u njihovim izvršnim tijelima te sigurno radno okruženje. Očekujemo od naših vlada da se pobrinu da se zakoni jednakih plaća za jednaki rad provode.

Zahtijevamo da naša radna mjesta budu raznovrsna i pravedna kako bi najbolje reflektirala svijet u kojem zapravo živimo. Svijet koji svima nama, ispred i iza kamera, dopušta da težimo biti rame uz rame s našim muškim kolegama.

Odajemo priznanje svim ženama i muškarcima diljem svijeta koji su za promjenu.

"
2. Govor na dodjeli nagrada InStyle 2017. godine

Cate Blanchett lani je dodijeljena nagrada InStyle za ikonu ljepote. U govoru zahvale glumica se osvrnula na pravo žena da se odijevaju kako žele te na činjenicu da je ljepota samo produžetak svega onoga što žena može biti.

Za mene su istinske ikone stila žene koje su uvijek bile potpuno svoje, bez ispričavanja. One čiji su fizički izgled i estetika nesavjesno integrirani u ono što one jesu, žene koje su svjesne svoga izgleda i toga da njihov izgled nije sve što one jesu, već samo njihov produžetak.

To su žene koje se osjećaju dovoljno slobodnima da nose što žele, kada žele i kako žele nositi. Svi volimo izgledati seksi, ali to ne znači da vas želimo je**ti. Nitko ne kaže Steveu Bannonu: 'Izgledaš kao vreća smeća. Želiš li da te izbacim?'


Dame, slobodno nosite što god želite! Mislim da ste sve izvanredne.



3. Govor na dodjeli Oscara 2014. godine
Govor Cate Blanchett na dodjeli nagrada Oscar 2014., kada je osvojila kipić za najbolju žensku ulogu u filmu "Jasmine French", jedan je od najzapamćenijih oskarovskih trenutaka obojenih politikom. Cate je tada pozvala Hollywood da stvara više filmova sa ženama u centru radnje te naglasila kako nije istina da takvi filmovi zarađuju manje novca.

U filmskoj industriji još se uvijek budalasto držimo ideje da su filmovi sa ženama u središtu radnje manje zadovoljavajuća iskustva za publiku. To nije tako. Publika takve filmove želi vidjeti i oni zapravo donose novac. Svijet je okrugao, ljudi! 
naglasila je Cate očitu istinu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju