Stroga pravila odijevanja za članice britanske kraljevske obitelji nisu novost, a neke od njih ta pravila krše sa zadovoljstvom

Galerija

Odijevanje Catherine Middleton pod kontrolom je tima stilista koji se brinu da vojvotkinja od Cambridgea u svakom trenutku izgleda besprijekorno te da je njezina odjeća u skladu s pravilima odijevanja monarhije.

Naravno, vremena se mijenjaju pa tako mlađe članice kraljevske obitelji neka od tih pravila sa zadovoljstvom ignoriraju.

Tako je Catherine u nekoliko prigoda nosila haljinu golih ramena i prekršila tradiciju prema kojoj se pripadnice kraljevskih obitelji na službenim događanjima ne bi smjele pojavljivati u odjeći koja razotkriva ruke i ramena.

Jedan od njezinih najpoznatijih pokušaja otpora kraljičinim pravilima odijevanja svakako je nošenje platformi koje Elizabeta II. ne podnosi, ali vojvotkinja ih naprosto obožava i ne odriče ih se.

Vojvotkinja u Institutu za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost
Vojvotkinja u Institutu za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost Foto: Getty Images

Još jedno zastarjelo pravilo kaže kako pripadnice kraljevskih obitelji u javnosti ne bi smjele skidati svoj kaput. Razodijevanje pred očima javnosti, kamerama i fotoaparatima na službenom događanju nepoželjno je jer se smatra da skidanje kaputa nije "damski" potez, ali mnogi se slažu da to pravilo uistinu nema smisla.
Catherine na otvaranju centra za borbu protiv ovisnosti
Catherine na otvaranju centra za borbu protiv ovisnosti Foto: Getty Images

Izgleda da isto misli i Catherine. Postoje prigode u kojima uistinu nikada ne skida kaput, a to su događanja ozbiljne prirode poput komemoracija, posjeta bolnicama, medicinskim centrima i raznim institucijama koje se bave težim društvenim problemima.

Tako prilikom jučerašnjeg otvaranja novog centra za liječenje ovisnost "Action on Addiction" kaput nije skidala, baš kao i prije nekoliko tjedana prilikom otvaranja Dječjeg medicinskog centra Mittal u Londonu.

Na otvaranju Dječjeg medicinskog centra Mittel
Na otvaranju Dječjeg medicinskog centra Mittel Foto: Getty Images

Međutim, ipak ga skida kada dolazi na razne panele i sastanke ili događanja manje ozbiljne prigode, uključujući posjete dječjim vrtićima i druženja s mališanima te razne druge ležernije prigode.
Vojvotkinja prilikom posjeta dječjem vrtiću
Vojvotkinja prilikom posjeta dječjem vrtiću Foto: Getty Images

Ne nosi ga ni prilikom posjeta kulturnim institucijama poput muzeja ili kazališta, ali tada u većini slučajeva na događaj dođe bez tog odjevnog komada.
Elizabeta II. i dalje se drži svog pravila o nošenju kaputa
Elizabeta II. i dalje se drži svog pravila o nošenju kaputa Foto: Getty Images

Elizabetu II. bez kaputa viđamo samo na audijencijama koje se održavaju Buckinghamskoj palači, njezinoj glavnoj rezidenciji, privatnim audijencijama u drugim kraljevskim palačama te na svečanim kraljevskim večerama.

U svim drugim javnim službenim pojavljivanjima, bez obzira na njihovu prirodu, britanska kraljica godinama sa sebe ne skida kaput.

Kaput Catherine Walker, haljina Alexander McQueen i torbica Chanel za posjet institutu
Catherine prilikom nedavnog posjeta Institutu Karolinska u Stockholmu Foto: Getty Images/Guliver/CoverImages