Torbice i paketi puni ženskih potrepština prikupljeni u sklopu akcije SOS ona stigli su u potresom pogođenu Baniju, gdje su podijeljene ženama kojima ovakva pomoć i znak pažnje ovih dana jako puno znače. Sitnice koje koristimo svakodnevno poput higijenskih potrepština i kozmetike barem će im malo olakšati i uljepšati teško razdoblje u kojem su brojni stanovnici Petrinje, Siska, Gline i okolice ostali bez svega.

Akciju SOS ona pokrenule su tri žene, Mirta, Ivana i Marina, a u manje od tjedan dana od osnutka akcija je u istoimenoj grupi na Facebooku okupila gotovo devet tisuća članova. Želja im je bila potaknuti žene da jednu svoju torbu napune ženskim potrepštinama i poklone ženama koje su u potresu ostale bez svojih torbica u kojima se često nalazi čitav jedan mali svijet jer znamo koliko nama ženama znače naše torbice i sve što u njima držimo.

Ono čega trenutno najviše nedostaje su dezodoransi i britvice, kao i lijekovi, dok sapuna, šampona, gelova za tuširanje i pasti za zube ima i više nego dovoljno

U svega nekoliko dana stotine napunjenih torbica i paketa stigli su iz čitave regije te je u utorak, tjedan dana nakon potresa, kombi prepun torbi stigao u Baniju. Pokretačice akcije Mirta, Ivana i Marina krenule su u utorak u sedam sati ujutro na put, a ondje su ih dočekale Ivana, Tanja, Ljerka, Gordana, Danijela, Maja, Branka... Sve divne i hrabre žene koje su dobile svoje torbice, podijeljeno ih je gotovo petsto.

Jedan prepun kombi ženskih torbi, jedan jedva zatvoren karavan sa šarenim paketima, nas tri, malo sunca i bezbroj pitanja. Činimo li pravu stvar, je li ovo okej ili je trivijalno i banalno, što ako susreti budu krivi, što s riječima, pogledima, emocijama, strahovima, ljutnjom i životom nakon ili usred potresa?

Sva ta pitanja padaju u drugi plan dolaskom u Sisak, tijekom susreta s jednom samozatajnom Ivanom, izrazito pozitivnom mladom poduzetnicom koju je potres zatekao na ulici s dvoje male djece. Po licu joj vidiš da se emocije tako mirno slažu jedna na drugu iz zahvalnosti za sačuvani život. Kroz susrete s grafičkom dizajnericom Tanjom koja nastavlja iscrtavati grafičke oblike, profesoricom Ljerkom koja se izražava najljepše na svijetu, ekonomisticom Gordanom koja leti od lokacije do lokacije, studenticom Danijelom koja volontira u Petrinji, dragom učiteljicom Majom i gospođom Brankom koja nesebično na stol iznosi i nama i svojim susjedima sve što je tijekom nesretne 2020. spremila iz svog vrta, putovale smo kroz Sisačko-moslavačku županiju. Kako smo obećale (Marina, Mirta i ja), osobno smo uručile vaše torbe pune duše i srca ženama kojima tlo pod nogama ni danas nije prestalo podrhtavati.

U Strašniku (epicentru potresa) rješavali su trafostanicu, do Majskih Poljana nismo uspjele zbog radova na prilaznim putevima, u Petrinji smo se pitale jesu li ruševine i znakovi X na previše stambenih objekata zapravo tek scenografija za neki film. Neke su nam raširile ruke uz uzvik - 'Čekale smo vas!', neke su pak odbile jer im je skromnost prije svega, dok neke kao da su pitale – 'Zašto nas ovo spaja i kako zahvaliti?!'

Slika nije dostupna Ujedinjene žene: Paketi i torbe za žene iz potresom pogođenih područja stižu iz čitave regije

Petrinja Humanitarne akcije za Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu: Saznajte kako možete pomoći stradalima u potresu

Trebat će dosta vremena da se emocije slegnu, u nama i izvan nas. Hvala svima vama na dijeljenju vašeg vremena i lijepih misli te u konačnici – torbi koje ste napunili s puno potpore i ljubavi prema nepoznatim ženama Banije. Uz mnogo veće i značajnije brige i probleme, brojne one su ostale i bez vlastite kozmetičke torbice s idealnom nijansom pudera i onom savršenom kremom za ruke, sačuvanih ljubavnih pisama, šarenih perli za posebne prigode i slika iz fotoalbuma...

Nije bilo potrebno da se tragični potres dogodi, ali kada već jest – izvukli smo najbolje iz nas i pokazali da nije sve tako crno kako se čini. Tijekom današnjih 500 prijeđenih kilometara, skupa s vama smo dotaknuli gotovo 500 hrabrih žena. Naučili smo puno toga. Recimo, da unatoč svim gadgetima ženska torba nikad neće izgubiti na važnosti te da joj se gotovo sve mi, bez obzira na dob ili mjesto života, prilično jednako veselimo.

Danas smo naučili i da Hrabrost nosi puno imena. Između ostalih, nosi imena Ivana, Tanja, Ljerka, Gordana, Danijela, Maja i Branka, koje nastavljaju svoj život na potresom pogođenom, a prethodno osiromašenom prostoru. Hvala svakoj od vas ponaosob na sudjelovanju u ovoj prekrasnoj akciji koju smo dijelom zabilježili na fotografijama.

Još jednom smo pokazale da nema toga što žene, kada se ujedine, ne mogu ostvariti! Hvala!, napisala je Ivana u Facebook grupi SOS ona.

Slika nije dostupna Toliko nježnosti i snage: "Žene moje, kada nam je najteže u životu, potrebne su nam osobine strine Milice"

Žene su u torbama i paketima mogle ostaviti i poruku s kontaktom kako bi im se žene koje su dobile njihovu torbicu mogle javiti, pa možda to bude i početak lijepog, novog prijateljstva.

Drage moje, na ovaj divan praznik Sveta tri kralja javila mi se djevojka koja je dobila moju torbicu. Tisuću emocija se miješa. Hvala vam na tom osjećaju, poručila je jedna Ivana u grupi SOS ona.

Drage moje, presretna sam jer mi se danas javila ženica da je dobila moju torbicu. Hvala ovoj grupi i ovoj prekrasnoj akciji, hvalevrijednoj, podijelila je svoju sreću i zahvalnost i Sonja.

Torbice i ženske potrepštine prikupljaju se i dalje, a kako je otkrila Ajla iz Siska koja je volontirala na odjelu higijene, trenutačno najviše nedostaju dezodoransi i britvice, kao i lijekovi, dok sapuna, šampona, gelova za tuširanje i pasti za zube ima i više nego dovoljno, što je vrlo korisna informacija za sve žene koje žele složiti svoj paketić i poslati ga kao znak podrške i male pomoći.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju