Nekada su cekeri bili rezervirani samo za odlazak na tržnicu, no Čakovčanka Goga Mekovec, vlasnica brenda torbi Božur by Giga Mekovec pretvorila ih je u šik torbe koje traju i 100 godina zbog čvrstog, neuništivog materijala od koje su izrađene

Jednom kada kupite trendi ceker Božur by Goga Mekovec, imate ga cijeli život, pa i za unuke i praunuke. Naime, ovi preslatki cekeri koje izrađuje Čakovčanka Goga Mekovec, izrađuju se od izrazito otporne biljke močvarne biljke rogoz, zbog čega i torbe nemaju rok trajanja, mogu služiti i 100 godina!

Cekeri Božur by Goga Mekovec izrađeni su od izuzetno otporne biljke rogoz zbog čega su ove šik torbe - neuništive

'Torba izrađena od rogoza može se uništiti jedino ako vam je pojedu miševi', smije se Goga Mekovec pa dodaje:

'Jedna moja prijateljica donijela mi je ceker koji je 10 godina stajao na tavanu, ja sam ga ukrasila trakicama, ružom od tkanine i umetnula podstavu, i izgleda kao nov'. Ukrašavanje cekera, preciznije logožara koji su podgrupa cekera, hobi je koji je Goga prije godinu dana pretvorila u posao. 'Skromne' logožare pomoću ukrasnih trakica, ruža izrađenih od kože i drugih tkanina, lanaca i postave ova kreativna Međimurka pretvara u najljepše torbe za razne prigode, po mnogima najoriginalnije ceker u Hrvatskoj, ali i šire. Goga narudžbe prima iz cijele Hrvatske, zatim Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije, Švicarske,...

Logožari Božur, koji su zahvaljujući materijalu od kojeg su izrađeni i načinu izrade antialergijski i ekološki, mogu se kupiti u četiri dimenzije: mali 23x15x7 cm (od 150 do 250 kuna ako ima zlatni lanac za nošenje preko ramena), srednji 35x28x11 cm koji je ujedno i najprodavaniji (300 kuna), klasični 46x24x13 cm (300 kn) te najveći 57x31x13 cm (400 kuna) u kojeg stane apsolutno sve što vam je potrebno za plažu.

TAJNA CVIJETA BOŽURA

'Same logožare izrađuje jedna obitelj iz Međimurje, koja je jedna od 3, 4 preostalih obitelji u Hrvatskoj koje se danas bave izradom cekera. Nekada su se od izrade logožara prehranjivale cijele obitelji i školovala djeca', kaže Goga pa nastavlja:

'Skromne' logožare pomoću ukrasnih trakica, ruža izrađenih od kože i drugih tkanina, lanaca i postave kreativna Međimurka pretvara u najljepše torbe

'Uz svaki ceker Božur dobije se i vreća koju izrađuju članovi udruge Humana Nova u kojoj se torba čuva kada je ne koristite, recimo preko zime, i na taj način torba je potpuno zaštićena. Svaka skupa torba ima svoje pakiranje pa tako i Božur', ističe Goga.

Zanimalo nas je i zašto je svoje torbe nazvala upravo Božur.

'Mnogim ženama božur je najdraži cvijet. Prekrasnog je mirisa, a i ubraja se među najljepše proljetno cvijeće. Možda je toliko privlačan i zbog toga jer kratko traje, a sve u čemu možemo kratko uživati uvijek nam je privlačnije', sa smiješkom priča Goga.

Zanimljivi detalj je i taj što postoji ženski i muški rogoz, a u izradi logožara Božur koristi se samo ženski rogoz jer, upućuje nas Goga, samo je on dovoljno kvalitetan i otporan.

Želite li i vi svoju garderobu obogatiti ovom neuništivom, lijepom torbom, Goga Mekovec narudžbe prima preko Facebooka i Instagrama, a ova kreativna Čakovčanka poslušat će sve vaše zahtjeve i napraviti vam torbu u bojama i dezenima baš kakve želite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju