Sve je počelo sa stolcem – tako bi se mogla sažeti nevjerojatna priča o Charlesu Eamesu i njegovoj supruzi Ray, američkom dizajnerskom paru koji je preokrenuo naše domove do današnjeg dana.

Galerija Eamesovi stolci krase mnoge domove u svijetu Bračni par Charles i Ray Eames Eames stolci +3 Prepoznatljivi Eames naslonjač

Rođen na današnji dan 1907. godine u St. Louisu u Sjedinjenim Američkim Državama, dizajner i arhitekt Charles Eames je nakon Drugog svjetskog rata svojim idejama uređenja interijera postao simbol postratnog optimizma i nove srednje klase u usponu.

Bilo je to doba vjere u Američki san, života u idiličnim kućicama u predgrađu, ekonomije u usponu i vjere da konačno dolaze bolja vremena. Sve ovo odrazilo se na modi, arhitekturi, glazbi i namještaju – domove su preplavile jarke i svijetle boje, odvažniji motivi i dašak zaigranosti.

Bračni par Charles i Ray Eames Bračni par Charles i Ray Eames (Foto: Profimedia)

Mi ne stvaramo umjetnost – mi rješavamo probleme., bio je njegov moto. U želji da ljudima pruži nešto lijepo, funkcionalno i cjenovno pristupačno, Charles i njegova supruga Ray krenuli su od predmeta koji će ih obilježiti zauvijek: dizajna stolaca i naslonjača.

Njihove slavne Eames lounge i Eames chaise stolci i fotelje s taburom od šperploče i drveta postali su dizajnerski klasici koji su jednako krasili direktorske urede i obiteljske domove, predstavljajući Charlesovu vjeru da je dobar dizajner odraz dobrog domaćina koji udovoljava potrebama gosta.

Prepoznatljivi Eames naslonjač Prepoznatljivi Eames naslonjač (Foto: Guliver)

Ništa od toga bi bilo moguće bez dodira njegove supruge. „Sve što ja mogu, ona može bolje“, rekao je ovaj ljubitelj minimalizma i jednostavnosti za svoju suprugu koja je svemu dodala element šarenila i zabave. Ray je bila slikarica koja, kako kaže, „nikad nije odustala od slikanja, već samo promijenila paletu“.

Njujorški stan urednika Voguea iznenadit će ljubitelje minimalizma i bijele boje Njujorški stan Vogueova urednika Hamisha Bowlesa - 1 Njujorški stan Vogueova urednika Hamisha Bowlesa - 2 Njujorški stan Vogueova urednika Hamisha Bowlesa - 3 +4 Njujorški stan Vogueova urednika Hamisha Bowlesa - 4

Vrhunac njihove komplementarnosti dosegao je u njihovom domu kojeg su zajedno dizajnirali. Slavna „The Eames house“ u Los Angelesu s pogledom na Pacifik i okružena drvećem eukaliptusa bila je njihov dom u koji su uselili 1949. godine i u njemu ostali do kraja života. Danas je povijesni spomenik SAD-a i tiha patnja svima koji čeznu za nečim drugačijim, lijepim a opet, nepretencioznim.

Danas utjecaj njihove filozofije možemo vidjeti u izlozima namještaja svakog grada, naročito u poznatim švedskim dućanima namještaja, a slavni stolci jednako su popularni kao i prije 60 godina. Tajna uspjeha? Kako reče dragi Charles: „Najvažnija stvar je da volite ono što radite i da se ne bojite gdje će vas vaša ideja odvesti.“

Eames kuća u Kaliforniji Eames kuća u Kaliforniji (Foto: Guliver)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju