Koliko ste puta primijetili neke posebne cipele i zaključili kako se radi o uistinu inovativnom dizajnu? Postoji velika vjerojatnost da dizajn zapravo nije bio ništa novo nego je "posuđen" iz daleke prošlosti

Galerija Skica cipele s početka 20. stoljeća Skica čizme iz 19. stoljeća i čizma iz Diorove kolekcije za proljeće/ljeto 2018. Metalik cipela od svile s početka 18. stoljeća +6 Skica cipele sa sredine 18. stoljeća Nije tajna da dizajneri prilikom osmišljavanja novih modela cipela često posegnu daleko u prošlost u potrazi za inspiracijom, ali vjerojatno niste ni svjesni u kojoj mjeri današnje cipele imitiraju nekadašnje.

Tako je modna kuća Dior u kolekciji za proljeće/ljeto 2018. godine predstavila crne čizme na vezanje koje poprilično nalikuju onima prikazanim na jednoj skici iz 19. stoljeća.
Skica čizme iz 19. stoljeća i čizma iz Diorove kolekcije za proljeće/ljeto 2018. Skica čizme iz 19. stoljeća i čizma iz Diorove kolekcije za proljeće/ljeto 2018. Foto: Profimedia/Getty Images
Od samog kalupa cipele i oblika potpetice do završne strukture i uzoraka, nema toga što dizajneri nisu "posudili" od starih postolara.

Jedne od najpopularnijih sandala današnjice, gladijatorice, datiraju iz razdoblja antike. Taj tip sandala koji je ime dobio po gladijatorima, bio je tipična obuća u starom Rimu.

Sudeći prema njihovoj ponudi, modne kuće najviše se vole inspirirati obućom s francuskih kraljevskih dvora. U brojnim kolekcijama očit je utjecaj francuske mode iz razdoblja od 16. do 18. stoljeća. Upravo u tom razdoblju možemo pronaći primjere cipela koji su poslužili kao predložak za današnje trendi modele.
Cipele modne kuće Dolce & Gabbana Cipele modne kuće Dolce & Gabbana Foto: Dolce & Gabbana
Razni tipovi balerinki s ukrasnim kopčama, preteče salonki s višom potpeticom, gležnjače sa satenskom teksturom ili pak modeli s raskošnim cvjetnim uzorkom - sve varijante ovih cipela danas možemo pronaći u većini trgovina.
Metalik cipela od svile s početka 18. stoljeća Metalik cipela od svile s početka 18. stoljeća Foto: Profimedia
U galeriji pogledajte još starih cipela i provjerite odakle zapravo potječu novi modeli koje i vi vjerojatno imate u svom ormaru.
Stare satenske cipele s baršunastim detaljima i satenski model Manoloa Blahnika Stare satenske cipele s baršunastim detaljima i satenski model Manoloa Blahnika (Foto: Profimedia/Manolo Blahnik)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju