Los Angeles Times Magazine uvrstio je 2011. godine Claudiju Cardinale na top ljestvicu 50 najljepših žena u filmu svih vremena. Na njezin 79. rođendan prisjetili smo se netipične glumačke legende koja je oduvijek kršila pravila ispred te iza kamere


Claudia Cardinale
je slavna glumica koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća bila uzor ljepote brojnim damama diljem svijeta. Karijeru je ostvarila tumačeći u filmovima koji su obilježili europsku kinematografiju ove dekade, a posebno u Italiji i Francuskoj.

Ne čudi stoga što su organizatori filmskog festivala u Cannesu uzeli upravo njezinu fotografiju iz 1959. godine kao vizual za ovogodišnji poster. Na fotografiji Claudia radosno trči preko krova, a ispod suknje A kroja pokazuje gole noge i bedra.

Iako je riječ o ženstvenom prizoru kojemu nitko ne bi mogao naći manu, to nije spriječilo dizajnere da fotošopiraju njezino tijelo. Na službenom plakatu festivala koji započinje 17. svibnja 2017. vizualno je stanjen Claudijin struk i noge što je iznenadilo njene obožavatelje.


Brojni komentatori na društvenim mrežama zapitali su se: Zašto bi netko fotošopirao Claudiju Cardinale? Njezino tijelo ja savršeno!

No talijanska diva stara 79 godina iznenadila je mnoge kada je medijima uputila ovaj službeni odgovor: Riječ je o posteru, koji ne prezentira mene, već ples. Fotografija je dorađena kako bi naglasila efekt lakoće i transportirala me u lik iz snova. To je sublimacija.

Brige oko realizma ovdje nemaju mjesta, a ja kao predana feministica ne vidim nikakav napad na izgled ženskog tijela. U pitanju je samo film.

Tajnovita i lijepa

Claudia Cardinale uistinu je posebna žena. Rođena je 15. travnja 1938. godine u tuniškoj luci La Goulette u obitelji sicilijanskih emigranata.

U ovoj afričkoj zemlji je 1957. godine pobijedila na izboru za "Najljepšu Talijanku u Tunisu", te osvojila put u Italiju gdje je ubrzo počela glumiti u filmovima.

Proslavila se nastupima u filmovima "Rocco i njegova braća", "The Leopard", "8 ½" Federica Fellinija, te pojavljivanjem u epskom vesternu "Bilo jednom na Divljem Zapadu" Sergea Leonea.

Iako je krajem šezdesetih godina provela neko vrijeme u Sjedinjenim Američkim Državama snimajući s velikanima poput Rocka Hudson i Henryja Fonde, nije željela biti holivudski klišej te se vratila kući.

Za razliku od drugih talijanskih glumica koje su svoje tijelo koristile kao adut na velikom platnu, Cardinale nije igrala na ovu kartu.

Nikad nisam osjećala da su skandali i iskrena priznanja potrebni da bih bila glumica. Nikad nisam otkrivala svoje prave osjećaje ili moje tijelo u filmovima. Tajnovitost je vrlo važna, priznala je medijima.

Netipična feministica

Claudia Cardinale tečno govori talijanski, francuski, španjolski, engleski i arapski jezik, a ne prestaje glumiti ni na pragu osmog desetljeća.

Povrh svega, bavi se aktivističkim radom. Slavna Talijanka se smatra gorljivom feministicom, a od 2000.-tih je postala UNESCO-va ambasadorica dobre volje koja se bori protiv siromaštva, netolerancije i kršenja ljudskih prava.

Udavala se dvaput: talijanskom producentu Francu Cristaldiju izrekla je sudbonosno da 1966. godine u Atlanti nakon osmogodišnje veze, a brak je raskinut 1975. godine.

Na vječnu ljubav tada se zavjetovala talijanskom redatelju Pasqualeu Squitieriju. Redatelj je posvojio  njezinog vanbračnog sina Patricka kojeg je rodila kao 19.-godišnjakinja, a u njihovom braku rođena je i kćer Claudija.

Ljubav između Claudije i Pasqualea trajala je 42 godine odnosno sve do 18. veljače 2017. godine kada je njezin voljeni suprug preminuo.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri pojavila se u više od 140 filmova, a danas ne žali ni za čim.
Fantastično je, jer sam živjela tisuće života, a ne samo ovaj moj, reći će diva s osmijehom na licu. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju