Kao mali obožavali smo ih jesti ravno s drveća i dok su još na peteljkama vješati ih o uho. No i danas kada smo odrasli u sočnim trešnjama trebali bismo guštati što češće jer ove niskokalorične okrugle grimizne 'čarobnice' ogroman su izvor zdravlja. Ovo je 5 razloga zbog kojih je trešnja ne samo jedna od najmoćnijih voćki već i idealna grickalica

1. Smanjuju masne naslage na trbuhu
Ako ste na dijeti, trešnje su uvijek dobar izbor za užinu i grickanje. Naročito uspješno pomažu kod uklanjanja masnog tkiva s trbuha. Zahvaljujući vlaknima, pektinu i velikoj količini vode koju sadrže, trešnje nam stvaraju osjećaj sitosti i pomažu u regulaciji 'lošeg' LDL kolesterola. U 100 grama sadrže tek 63 kalorije dok 82 posto otpada na vodu koja nam je prijeko potreba u ovim vrućim ljetnim danima.

2. Pomažu da bolje spavamo
Patite od nesanice? Pojedite svaki dan šaku trešanja koje će vam pomoći da lakše zaspite i da odspavate preporučenih 7, 8 sati. Svojstva laganog sedativa trešnje imaju zahvaljujući visokoj razini melatonina, hormona što ga luči epifiza koji nam pomaže da lakše zaspimo i da se tijekom noći ne budimo.

U trešnjama je najzastupljeniji mineral kalij važan za regulaciju krvnog tlaka te, za razliku od višanja, ne sadrže natrij što je bitno za visokotlakaše

Kad nastupi tama, očni živac šalje signal u epifizu, koja počinje lučiti melatonin, koji pak djeluje na hipotalamus i javlja se pospanost, odnosno uranjanje u san. Njegove količine veće su u djece nego u odraslih te se stoga smatra da djeca, kojima je zbog razvoja potrebno više sna, dulje spavaju od odraslih. Kad se javi danje svjetlo, melatonin se razgrađuje i osoba se budi.

3. Ublažavaju bol poslije tjelovježbe
Antioksidativna svojstva upotpunjavaju antocijanini (pigmenti koji trešnjama daju crvenu boju) koji ublažavaju upalne procese i pomažu oporavku mišića nakon napora, a zaslužni su i za umirujuća svojstva ove voćke.

Korisno ju je jesti ili piti sok od trešanja poslije tjelovježbe jer sprečava moguće oštećenje tkiva mišića uslijed njihova pretjeranog trošenja.

4. Smanjuju rizik od srčanih bolesti
Antioksidans antocijanin također smanjuje opasnost od upala u tijelu koje mogu naškoditi srcu te smanjuje razinu štetnih masnoća u krvotoku. Kada pacijent uz propisane lijekove jede trešnje i rizik od moždanog udara se smanjuje.

U trešnjama je najzastupljeniji mineral kalij važan za regulaciju krvnog tlaka te, za razliku od višanja, ne sadrže natrij što je bitno za visokotlakaše.

5. Ublažavaju simptome artritisa

Imaju i moć ublažavanja simptoma osteoartritisa. Otkrila je to američka studija koja je potvrdila da ispijanje dvije čaše dnevno nezaslađenog soka od trešanja u tri tjedna znatno smanjuje bol, naticanje i upale.

Također mogu smanjiti razinu mokraćne kiseline. Prema nekim istraživanjima pacijenti koji su dnevno jeli 250 grama svježih trešanja, smanjili su upalne procese za 20 posto. Uz već spomenute antocijanine, vitamin C i cink pomažu u obnavljanju vezivnih tkiva te ublažavaju upale smanjujući količinu prostaglandina, lipida koji se nalaze u većini tkiva i organa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju