Japanke vječnu mladolikost zahvaljuju i konzumaciji velikih količna ribe i zelenog čaja
Japanke vječnu mladolikost zahvaljuju i konzumaciji velikih količna ribe i zelenog čaja (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Čudesne Japanke: Pet tajni žena koje se nikada ne udebljaju i žive najduže

29-09-2018 Piše K.B.
komentari

Stanovnice Japana posljednjih 25 godina drže svjetski rekord kao žene s najdužim životnim vijekom, a u prosjeku žive 84 i pol godine. Uz to, gotovo nikada se ne udebljaju. Koja je tajna njihove dugovječnosti i mladolikosti doznajte u nastavku teksta.

 

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Japanska spisateljica Naomi Moriyama autorica je knjige "Japanese Women Don’t Get Old or Fat" ("Japanke ne stare i ne debljaju se") u kojoj su otkrivene tajne dugovječnosti i vječne mladolikosti "čudesnih" Japanki. Žene u Japanu hrane se izrazito zdravo, a japanska kultura nalaže serviranje malih porcija.

Stanovnice Japana posljednjih 25 godina drže svjetski rekord kao žene s najdužim životnim vijekom, a u prosjeku žive 84 i pol godine. Uz to, gotovo nikada se ne udebljaju

Njihova prehrana većinom se sastoji od riba, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. Osim što je zdrava, sva ta hrana ima i anti-age učinak zbog čega Japanke uvijek izgledaju mladoliko.

Naomi Moriyama u knjizi otkriva 5 tajni Japanki koje se nikada ne udebljaju i žive najduže:

1. Žene u Japanu gotovo uvijek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilane ribe, zdjelice riže, kuhanog povrća, juhe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 posto od ukupne konzumacije ribe na svijetu, a čine samo dva posto svjetske populacije.

2. Hrana se lagano kuha ili grila, a umjesto kruha Japanke jedu rižu. Uobičajeni japanski doručak čini komad ribe, riža, tofu, alge, juha, mladi češnjak, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Rižu jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu. Isprobajte i azijsku dijetu s kojom ćete bez gladovanja istopiti kile i celulit.

3. Slatki deserti su rijetkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvijek je riječ o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače – jednostavno su svjesne posljedica i štetnih nuspojava slatkog na zdravlje.

4. Roditelji uče svoje djecu da jedu polako i da cijene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune zdjelu do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno.

5. Tjelovježba je dio dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pješačenju, zaključuje Naomi Moriyama u svojoj knjizi. Otkrijte i trik s kojim ćete istopiti 20 posto više kalorija dok hodate.

Pročitaj još
Pročitaj još