Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Čudo iz kuhinjske kredence koje snižava loš kolesterol i otključava probavu

25-10-2017 Piše Zadovoljna
komentari

U posljednje vrijeme ova je fleksibilna žitarica sve popularnija u Hrvatskoj. Od nje se radi kruh i tjestenina, priprema rižoto, a mogu se ispeći i vrlo ukusne palačinke

Pir, krupik ili dinkel (Triculum spelta) žitarica je slična pšenici koja potječe iz Azije gdje se uzgaja posljednjih 7000 godina.

U posljednje vrijeme i u Hrvatskoj jača njegova popularnost jer je u nutritivnom smislu bogatiji od pšenice, a zbog manjeg postotka glutena lakše se probavlja od ove sveprisutne namirnice.

Upravo zato pir je pogodan za prehranu svih generacija, posebice djece i starijih.

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Severina ponovno modno oduševljava Savršen spoj Kad vidite kakvu suknju Severina nosi zimi, znat ćete da ste je s razlogom proglasile kraljicom stila Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut

Obično se konzumira u obliku kuhanog oljuštenog zrna kao prilog jelima, u salatama ili varivima. S druge strane, od njegova se brašna i pahuljica pripremaju kruh, tjestenina te slični proizvodi.

Čuvar zdravlja

Bogat je vitaminima iz B-kompleksa i vitaminom K, sadrži magnezij, cink, željezo i mangan, kao i nešto kalija, kalcija i selena. U stotinu grama pira nalazi se čak 14 grama bjelančevina, pa je riječ o namirnici koja učinkovito zasićuje.

Dakako, ne treba zaboraviti da obiluje i prehrambenim vlaknima koje snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi, reguliraju šećer te potiču rad probave.

Pirova nutritivna svojstva blagonaklono djeluju na osnaživanje imuniteta, opuštanje živčanog sustava, a potiču i rad metabolizma te se smatraju saveznicima mršavljenja.

Da biste uživali u blagodatima ove žitarice, potrebno ju je dobro sažvakati te odgovarajuće termički obraditi.

Cjelovita zrna pira potrebno je namočiti preko noći, te kuhati s vodom u omjeru 1:3 otprilike 60 do 90 minuta, ovisno o tome koliko želite osjetiti zrna “pod zubom”.

Za početak, zašto ne biste isprobali ovaj jednostavni recept za palačinke s pirovim brašnom koje su gotove za 20 minuta.