Iako su već godinama prisutne u cijelom svijetu, menstrualne čašice još uvijek nisu toliko popularne u Hrvatskoj. No, u posljednje vrijeme sve je više pozitivnih informacija i iskustava ovom proizvodu koji se danas može kupiti ili naručiti u skoro svim ljekarnama. Ako želite saznati nešto više o menstrualnim čašicama, donosimo odgovore na najčešća pitanja.

Što je to menstrualna čašica?
Riječ je o zvonolikoj posudici malo većoj od tampona, napravljenoj od glatkog medicinskog silikona koja se tijekom mjesečnice umeće u vaginu kako bi skupljala menstrualnu krv, što je suprotno od tampona i higijenskih uložaka koji krv upijaju. Dlazi u dvije veličine - za žene koje nisu rodile i/ili su mlađe od 30 godina i one koje su rodile i/ili su starije od 30.

Kako se koristi?
Čašica se prstima pritisne i savije na pola te umetne u vaginu. Kada je pustite, ona se raširi i priljubi uz vaginalnu stjenku te tako sakuplja menstrualnu krv. Ako je ispravno stavljena, čašica neće propuštati krv, a nema niti neugodnih mirisa. Kada se čašica napuni, ispraznite je direktno u WC školjku, isperete toplom vodom te vratite na isti način.

Čašica može primiti gotovo tri puta više menstrualne krvi od tampona, što znači da se tijekom obilnog krvarenja trebate prazniti svakih 5 do 8 sati, a u blažem djelu ciklusa 12 sati

Kakav je osjećaj hodati i sjediti s umetnutom čašicom?
Nakon što se savlada njezino stavljanje, čašicu ne bi trebali niti osjetiti. Ona ne izaziva nikakve iritacije niti smetnje, a može se nositi i tijekom svih fizičkih aktivnosti pa čak i za plivanje i joge.

Koliko često se čašica treba prazniti?
Učestalost pražnjenja ovisi o veličini čašice (dolazi u dvije veličine) i jačini menstrualnog krvarenja. Čašica može primiti gotovo tri puta više menstrualne krvi od tampona, što znači da tijekom obilnijeg krvarenja trebate je prazniti svakih 5 do 8 sati, a u blažem djelu ciklusa najduže 12 sati.

Koje su mane menstrualnih čašica?
Menstrualne čašice, baš poput tampona, treba naučiti stavljati. Iako proces nije kompliciran potrebno je uložiti malo početnog truda, jer ako čašica nije 'sjela' na poziciju, može doći do njezinog prelijevanja. Najveći nedostatak čašice je taj što (zbog pražnjenja krvi i pranja) nije pogodna ni praktična za upotrebu izvan doma. No, s druge strane, ne mora se često prazniti.

Ginekologinja Vesna Harni objašnjava kako su njezine pacijentice jako zadovoljne te se nikada ne bi vratile na uloške i tampone

Koje su prednosti menstrualne čašice?
Za razliku od uložaka i tampona koji mogu izazvati gljivice, iritacije i razvoj bakterija, čašica je potpuno sigurna i nema nikakvih nus-pojava. Isto tako, ne isušuje rodnicu i nije ju potrebno vaditi za vrijeme obavljanja bilo koje nužde. Nije štetna za okoliš, a s obzirom na to da je trajna, značajno je jeftinija (oko 200 kuna, ali bez roka trajanja).

Kakvi su komentari žena koje ih koriste?
Komantari koje ih koriste većimom su vrlo pozitivni. Iako menstrualne čašice u Hrvatskoj koristi manji broj žena, ginekologinja Vesna Harni objasnila nam je kako su njezine pacijentice jako zadovoljne te se nikada ne bi vratile na uloške i tampone.

Važne napomene:
- Ne štiti od trudnoće i spolno prenosivih bolesti.
- Žene koje imaju spiralu, mogu normalno koristiti čašicu, ali treba pripaziti na končiće.
- Nije namijenjen ženama s očuvanim djevičnjakom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju