U povodu akcije Dan crvenih haljina, koja se održava od 5. do 7. veljače s ciljem podizanja svijesti o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara kod žena, u srijedu je upozoreno da je moždani udar treći vodeći uzrok smrtnosti i prvi uzrok invalidnosti kod žena.

Poražavajući podaci ukazuju da je moždani udar treći uzročnik smrti kod žena, a prvi kada se govori o invalidnosti, istaknula je predsjednica Hrvatskog neurološkog društva Zdravka Poljaković na konferenciji za novinare na Cvjetnome trgu.

Preporučila je redovne preventivne preglede, fizičku aktivnost i uravnoteženu prehranu kako bi se smanjila mogućnost moždanog udara.

Na konferenciji je rečeno da moždani udar u velikoj mjeri pogađa žensku populaciju, koja ima nešto lošiji ishod liječenja od muškaraca, a svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke.

Žena sjedi Nitko nije pošteđen: Što dugotrajno sjedenje čini ljudima zdrave tjelesne težine?

Moždani udar (Foto:Getty Images) Zapamtite ga! Jednostavni test koji otkriva simptome moždanog udara

Građani su na Cvjetnome trgu od 11 do 14 sati mogli razgovarati sa stručnjacima o specifičnostima moždanog udara kod žena, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije, provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara, izmjeriti tlak i šećer u krvi, kao i čimbenike zgrušavanja krvi, te se savjetovati o pravilnoj prehrani.

Većina moždanih udara može se prevenirati zdravim načinom života te liječenjem prisutnih čimbenika, koje je pak potrebno unaprijed prepoznati.

Najvažniji korak u borbi protiv moždanog udara u žena je edukacija - poznajemo li uzroke, možemo promijeniti način života i smanjiti rizike, a znanje o simptomima pomoći će nam da pravovremeno reagiramo i tako pomognemo sebi ili drugima ako do moždanog udara ipak dođe, poručila je uoči ovog događanja prof. dr sc. Zdravka Poljaković.

Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina u Lisinskom

Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina održat će se u petak, 7. veljače, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje će žene koje su preživjele moždani udar nositi crvene haljine, najavila je zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević.

Upozorila je kako je moždani udar kod žena nedovoljno prepoznat, istražen i liječen.

On je prvi uzrok invaliditeta, a pravovremeno liječenje moždanog udara od ključnog je značenja za smanjenje stope smrtnosti i invalidnosti, rekla je.

Govoreći kako je iznimno važna uravnotežena prehrana, pozvala je građane da se posavjetuju s nutricionistima u savjetovalištima o prehrani.

U Domu zdravlja Centar imamo savjetovalište koje vodi specijalistica nutricionizma koja izrađuje programe prehrane uvažavajući čimbenike svakog pacijenta.

U zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo i Centru za mlade otvoreno je savjetovalište za prehranu i zdravstveno usmjerenu tjelesnu aktivnost. I tu savjetuju nutricionist i kineziolog, kazala je.

MANJE UOČLJIVI SIMPTOMI KOD ŽENA

Šentija Knežević napominje da se kod žena mnogo češće pojavljuju manje uočljivi simptomi. Neki od njih su:

- iznenadna glavobolja
- mučnina
- povraćanje
- umor i pospanost.

Zbog toga je žene važno educirati da prepoznaju simptome i odmah reagiraju. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju