Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

"Dan i noć" kolač: Recept za brze kocke savršene uz šalicu kave ili čaja

30-10-2021 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Potreban vam je recept za brz i jednostavan kolač s kojim ćete se zasladiti uz šalicu kave ili čaja? Onda je ovo savršen recept za vas. Postoje razne varijante kolača pod nazivom "dan i noć", a sve su naziv dobile zato što se radi o spoju svijetlog i tamnog sloja.

SASTOJCI ZA KOLAČ:

U trendu Ana Maslać Plenković poput princeze Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti Ulična moda crnka u sakou predimenzionirane siluete Zagreb 2025. - 2 Dašak visoke mode Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena

- 4 velika jaja
- 25 dag brašna
- 15 dag šećera u prahu
- 10 dag maslaca
- 10 dag mljevenih oraha
- 2 velike žlice kakaa
- 2 velike žlice ruma
- pola praška za pecivo
- malo maslaca i krušne mrvice za kalup

Čudo od jednog jajeta Čudo od jednog jajeta: Recept za brzi kolač koji nikad ne razočara

PRIPREMA:

1. Na laganoj vatri rastopite maslac i pustite ga da se malo ohladi. Pripremite manji kalup za pečenje. Namažite ga s malo maslaca i posipajte krušnim mrvicama.

2. Razbijte jaja i u jednu posudu za miješanje odvojite žutanjke, a u drugu bjelanjke. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i stavite ga u hladnjak dok pripremate smjesu. U posudu sa žutanjcima dodajte šećer i miksajte 2-3 minute, dok se u potpunosti ne sjedine i postanu pjenasti. Zatim dodajte otopljeni rashlađeni maslac i sjedinite mikserom s ostatkom smjese.

Jabuke u šlafroku tj. pohane jabuke Pohane jabuke: Brzi desert zbog kojeg ćete zaboraviti na pite i štrudle

3. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Izvadite snijeg iz hladnjaka i naizmjence dodajte malo brašna i žlicu snijega te lagano ručno miješajte špatulom ili kuhačom dok ne potrošite sav snijeg i brašno. Pola smjese odmah ulijte u kalup, poravnajte i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. U drugu polovicu smjese dodajte prosijani kakao, rum i orahe te pomiješajte.

4. Prvu polovicu pecite oko 10 minuta ili dok ne primijetite da se na vrhu stvorila čvršća korica. Tada ga izvadite van, prelijte s ostatkom smjese te vratite u pećnicu na još 10-15 minuta. Kolač je gotov kada se potpuno odvoji od kalupa.

Dobar tek!