Jabuke u šlafroku tj. pohane jabuke
Jabuke u šlafroku tj. pohane jabuke (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Pohane jabuke: Brzi desert zbog kojeg ćete zaboraviti na pite i štrudle

02-11-2025 Piše D.Š.
komentari

Za jabuke u šlafroku sigurno ste čuli. Iza ovog naziva skriva se obožavani desert - pohane jabuke. Ovo je jedan od onih slatkih specijaliteta kojima se najčešće vraćamo upravo u ovo doba godine, kada se zaželimo jesenskih aroma.

Najbolje će ispasti ako imate reske tj. kiselkaste jabuke, ali naravno da nema prepreka za pripremu ako imate i one slatke. Recept za jednostavne pohane jabuke pogledajte u nastavku.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Pohane jabuke - sastojci:

  • 3 veće jabuke
  • 2 jaja
  • 20 dag oštrog brašna
  • 2 velike žlice ruma
  • 2 dcl mlijeka
  • 5 dag šećera
  • prstohvat soli
  • 10 dag škrobnog brašna
  • 1 dcl masnoće po želji prženje

Pohane jabuke - priprema:

  1. Razmutite dva jaja. Dodajte sol, šećer i rum pa dobro promiješajte. Ubacite oštro brašno i mlijeko pa razradite pjenjačom da dobijete glatku smjesu bez grudica. Smjesa mora biti gušća od one za klasične palačinke tj. otprilike gusta poput smjese kakva se koristi za izradu debelih američkih palačinki.
  2. Jabuke ogulite i operite. Ako imate odstranjivač jezgre, s njim izvadite sredinu jabuke i zatim jabuku narežite na ploške debljine pola centimetra. Ako nemate odstranjivač, narežite ih odmah na ploške, a zatim jednostavno nožićem ili minijaturnim kalupom za rezanje keksa odstranite tvrdu sredinu s košticama. Uvaljajte ih u škrobno brašno.
  3. U zdjeli ili dubljoj tavi za prženje zagrijte odabranu masnoću na srednje jakoj vatri. Za razliku od klasičnog pohanja gdje nam treba više masnoće, ovdje vam nije potrebna velika količina. Plošku jabuke umačite u smjesu, malo protresite da se ocijedi višak i pažljivo spuštajte u tavu. Pržite kratko sa svake strane dok ploške ne poprime zlatnožutu boju.
  4. Stavljajte ih na tanjur obložen kuhinjskim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. Prije posluživanja možete po želji posipati šećerom u prahu ili cimetom.

Dobar tek!

Ako tražite još ideja za kolače s jabukama -  OVDJE vas čeka popis najboljih recepata.

Brzi kolač s jabukama Brzi kolač s jabukama za koji vam ne treba ni mikser ni vaga

Kolač od pudinga i keksa Provjerile smo koji ste kolač najviše pretraživale u listopadu, evo recept

Čudo od jednog jajeta Čudo od jednog jajeta: Recept za brzi kolač koji nikad ne razočara

Tiramisu brownie Sve divote u jednom kolaču: Donosimo recept za tiramisu brownie

 

Pročitaj još
Pročitaj još