Međunarodni dan žena učenici Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru obilježili su na hvalevrijedan način zahvaljujući inicijativi profesorice hrvatskog jezika Lilijani Radobuljac. Snimili su video u kojem su se prisjetili svega što su žene u prošlosti prošle kako bismo mi danas imale osnovna ljudska prava

Lilijana Radobuljac, profesorica hrvatskog jezika u Tehničkoj školi Nikola Tesla u Vukovaru, osmislila je video od šest minuta i 57 sekundi u kojem su njezini učenici prvog i trećeg razreda ispričali povijest Međunarodnog dana žena iza kojeg stoji duga borba.

Na inicijativu profesorice hrvatskog jezika Lilijane Radobuljac učenici Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru povodom Međunarodnog dana žena snimili su video sa snažnom porukom

Žene diljem svijeta obilježavaju svoj dan, slave povijesne uspjehe junakinja svojeg doba koje su gnjevno marširale ulicama i svjesno se izložile nasilju kako bismo mi danas imale osnovna ljudska prava.

Ona nam nisu jednostavno poklonjena, iza njih stoji žestoka, krvava i teška borba, kaže u spotu učenica Stella, jedina djevojčica u razredu. Uz Stellu, o borbi žena za svoja prava pričaju i Luka K., Sergej, Leon, Luka B., Luka S., Roberto i Niko-Tin.

Jako sam ponosna na svoje učenike, naročito zato što su to većinom dječaci, sada već i mladići, koji mi pokazuju koliko žele raditi i sudjelovati te tome uče i nas odrasle. A da bi tako znala razmišljati, djeca uz sebe moraju imati odraslu osobu, inače će sve otići u vjetar.

Jednom će oni vladati svijetom, a ja ću u mirovini razmišljati kako je to baš dobar svijet, kaže profesorica Lilijana Radobuljac koja je napisala uvodni dio spota, dok su ostatak teksta napisali sami učenici koji su dobili za zadatak proučiti povijest Dana žena i pronaći fotografije tih događaja.



Oni su još djeca koja i ne razumiju pojam feminizma. Većina dječaka kojima predajem misli da žene i muškarci imaju jednaka prava, i to je jako lijepo, ali stvarnost je drugačija i tome ih treba učiti
, dodaje profesorica čiji tekst, koji je objavila i na svom Facebook profilu, glasi:

Za žene...

One s velikim Ž. Za žene koje su stoljećima morale dokazivati da mogu stajati uz vas. Jednako vrijedne, ali svoje. Tijelima su štitile djecu, vas, običaje. Rukama su sijale, mijesile, šile, čistile, krpale, kuhale, mazile. Riječima su otklanjale bol, spremale vas na posao, ispraćale u rat, čekale, učile, plakale. Rađale su vam djecu, prale noge, molile za vas.

Onda su jednoga dana stisnule šake. Digle glave. I zatražile da ne budu iza vas. Zatražile su mjesto koje im pripada. Uz vas.

I šmrkom, i vatrom, i pucnjevima.
Probali ste sve.
Ne ide to tako.

Njihova je zastava bila zastava srca. Znao je Kaštelan. Branile su se uspavankama i snom. Taj san, o jednakima, neke sanjaju i danas.

Ne dajte nikome da budete samo komad mesa, grudi... Ustaju žene. Polijevaju ih kiselinom, kamenuju, podvode. I uvijek bljesne ona koja progovori. Koja se ne predaje.

U čast onima koje su dale sebe. Onima koje ne pristaju biti kućne kraljice, samo majke i samo žene. Onima koje nas uče da smo osobe, važne, raznolike i vrijedne.

Za žene. Za Žene!
Sretan nam Dan žena, tako jedinstven i tako svoj.



"DAN ŽENA NIJE TEPANJE O PREKRASNIM, NJEŽNIM ŽENAMA"

Istražujući povijest Međunarodnog dana žena, Lilijanini učenici naučili su puno novoga te se upoznali s pojmom feminizma.

Puno je godina prošlo od društvene klime koju današnje žene ne mogu zamisliti ni u svojim najgorim noćnim morama. Povijest je možda muška, ali budućnost je zajednička

--učenici Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru

Britanke su se 1918. izborile tek za parcijalno pravo glasa, a prva država koja je ženama odobrila pravo glasa bio je Novi Zeland. U Hrvatskoj su žene pravo glasa stekle 11. kolovoza 1945. godine.

Ni ostvarenje humanijih uvjeta rada nije bilo puno lakše. Na današnji datum 1857. godine u New Yorku radnice u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Njihov prosvjed je rastjerala policija.

Protesti 8. ožujka ponavljali su se i sljedećih godina, a povijest može najbolje pamtiti onaj iz 1908. godine. Preko 15.000 žena marširalo je New Yorkom zahtijevajući bolje plaće, kraće radno vrijeme i pravo glasa. 1910. godine u Kopenhagenu održana je prva međunarodna ženska konferencija i proglašen je Međunarodni dan žena.

Iduće godine 8. ožujka 1911. u požaru u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku svoj život tragično je skončalo preko 140 žena nakon čega su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za velik broj žrtava.

Puno je godina prošlo od društvene klime koju današnje žene ne mogu zamisliti ni u svojim najgorim noćnim morama. No stvari su još daleko od idealnih...


Dan žena nije cvijet. Nije tepanje o prekrasnim, nježnim ženama. Dan žena nije Majčin dan ni Valentinovo. Ovo je dan sjećanja na krv, patnju i borbu.

Ovo je dan naklona do poda svim junakinjama našeg i nekih drugih doba. Povijest je možda muška, ali budućnost je zajednička, poručili su učenici vukovarske Tehničke škole Nikola Tesla u videu snimljenom povodom Dana žena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju