Iz Danijeline ljubavi prema cvijeću i radu s cvijećem izrastao je prvi hrvatski studio za prešanje cvijeća Cvjetni Put. Danijelina specijalnost jest prešanje vjenčanih buketa, a kada vide kakvu je cvjetnu dekoraciju izradila od njihovog buketa, mladenke se oduševe tim malim remek-djelom koje će im biti dragocjena i trajna uspomena na dan vjenčanja.

Galerija Danijela Ninić iz Samobora bavi se prešanjem vjenčanih buketa - 9 Danijela Ninić iz Samobora bavi se prešanjem vjenčanih buketa - 5 Danijela Ninić iz Samobora bavi se prešanjem vjenčanih buketa - 4 +9 'Rad s cvijećem za mene je pravo zadovoljstvo i veselim se svakoj prigodi da stvorim trajne uspomene za moje klijentice'

Danijela Ninić iz Samobora prešanjem cvijeća ozbiljnije se počela baviti u ljeto 2020., ali prava ljubav prema cvijeću i umjetnosti prešanja datira još iz njezinog djetinjstva. Kao malena, obožavala je izrađivati herbarije, a ta strast ponovno se probudila kad je razgovarala s prijateljicom toga ljeta prije tri godine.

Došle smo na temu prešanog cvijeća i odjednom sam osjetila nostalgiju prema svojim djetinjim herbarijima. Odlučila sam se ponovno posvetiti umjetnosti prešanja cvijeća, ali ovaj put istražujući različite metode osim one klasične - stavljanja cvijeta u knjiga, otkriva Danijela.

Danijela Ninić iz Samobora bavi se prešanjem vjenčanih buketa - 11 'Primjećujem da sve više djevojaka želi sačuvati svoj vjenčani buket kao dragocjenu uspomenu' (Foto: Cvjetni Put)

Krenula je s ubiranjem cvijeća iz obiteljskog vrta i počela svoj put kroz metode pokušaja i promašaja, kako bi naučila kako prešati cvijet tako da zadrži svoju ljepotu. Ponudila je svojoj prijateljici da ispreša buket koji je donijela s vjenčanja i tu se rodila priča o prešanju vjenčanih buketa kao trajnom sjećanju na poseban dan svakog para.

Primjećujem da sve više djevojaka želi sačuvati svoj vjenčani buket kao dragocjenu uspomenu, dok one koje i dalje žele zadržati tradiciju bacanja buketa jednostavno odabiru baciti rezervni buket. To mi je pokazatelj koliko su vjenčani buketi posebni i važni za svaku mladenku i koliko je prešano cvijeće postalo popularnim načinom očuvanja tih trenutaka, govori.

Iako su mladenke često njezini najveći klijenti, Danijeline usluge privlače sve više ljudi željnih sačuvati posebne trenutke kroz cvijeće.

Osim prekrasnih vjenčanih buketa, Danijela je tu i za one koji žele zadržati uspomene na druge važne trenutke u životu. To uključuje bukete za godišnjice, promocije i rođendane. Priče iza tih buketa često su duboko emotivne.

Imam divnu priču o jednoj unuci koja je odlučila sačuvati cvijeće iz vrta svoga djeda, koji je preminuo. Možete zamisliti koliko je to značajno za nju i kako mi je čast biti dio tih posebnih trenutaka, ističe.

Danijela Ninić iz Samobora bavi se prešanjem vjenčanih buketa - 1 'Kada moje klijentice vide svoj vjenčani buket uokviren, obično se potpuno oduševe!' (Foto: Cvjetni Put)

Postupak prešanja buketa počinje s dekonstrukcijom cvijeća. Ako se radi o cvijeću koje je tanko, poput hortenzija, njega cijelog stavlja u drvene preše. A ukoliko se radi o cvijeću koje ima deblje latice ili je cvijet koji ima mnogo latica, njega dekonstruira potpuno i svaku laticu zasebno stavlja prešati, također u drvene preše.

Za proces prešanja cvijeća koristi isključivo drvene preše u kojima se nalaze papir za upijanje vlage i karton za protok zraka, koji će se pobrinuti da se cvijeće posuši, a da pritom ne izgubi oblik. Kada je svo cvijeće poslagano i stisnuto u prešama tamo ostaje šest do osam tjedana. Vrijeme prešanja ovisi o tome koliko vode cvijet sadrži u sebi.

Cvijeće čije latice sadrže više vode, poput kala i orhideja, najzahtjevnije je za rad.

Kroz period od šest do osam tjedana, cvijeću je potrebno svakih nekoliko dana stavljati suh papir kako ne bi posmeđilo ili razvilo plijesan. Prešanje cvijeća je proces kojemu je potrebno posvetiti vrijeme i strpljenje, no meni je baš opuštajući i vrlo zabavan, kaže Danijela. Na cjelokupan proces, od stavljanja cvijeća u preše do gotove cvjetne umjetnine, utroši od 20 do 30 radnih sati.

Danijela Ninić iz Samobora bavi se prešanjem vjenčanih buketa - 10 Iz Danijeline ljubavi prema cvijeću i radu s cvijećem izrastao je prvi hrvatski studio za prešanje cvijeća Cvjetni Put (Foto: Cvjetni Put)

Nakon što se cvijeće ispreša, izvadi ga van iz preša, te pažljivo slaže latice natrag u cvjetove, a zatim slaže u cvjetnu umjetninu za klijenticu. Cijene prešanja buketa variraju ovisno o količini samog cvijeća, dimenzijama cvjetne umjetnine te o tome koliko je komplicirano napraviti rad kakav klijentica želi. Početna cijena za najmanju cvjetnu umjetninu dimenzija 13 x 18 cm je 55 eura, dok je za najveću dimenziju 40 x 50 cm cijena 389 eura.

Kada moje klijentice vide svoj vjenčani buket uokviren, obično se potpuno oduševe! Najčešće izustite riječi poput 'ovo je apsolutno predivno' ili 'ne mogu vjerovati kako ste uspjeli sačuvati svu ljepotu i posebnost mog vjenčanog buketa'. Zapravo, do sada su sve reakcije bile izuzetno pozitivne i emotivne.

Svaki put kada vidim njihovo oduševljenje i koliko su zadovoljne, osjećam se ispunjena srećom i toplinom. To je za mene prava nagrada za moj posao, otkrila nam je vlasnica studija Cvjetni Put koji se nalazi u predivnom Samoboru, no Danijela želi osigurati da njezine usluge budu dostupne svima, bez obzira na njihovu lokaciju. Zato je omogućila dostavu prešanih buketa putem kurirske službe iz bilo kojeg dijela Hrvatske, i čak iz Europe.

Danijela Ninić iz Samobora bavi se prešanjem vjenčanih buketa - 8 Danijela Ninić iz Samobora bavi se prešanjem vjenčanih buketa (Foto: Cvjetni Put)

Bitno je napomenuti da se cvijeće mora dostaviti unutar pet dana od dana vjenčanja ili posebne prigode kako bismo osigurali najbolje rezultate. Tijekom tog razdoblja, važno je da cvijeće ostane u vodi kako bi zadržalo svoju svježinu i ljepotu do same dostave, poručuje.
Do sada je imala priliku prešati bukete djevojkama iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a čak je imala čast poslati nekoliko prešanih buketa i izvan naših granica, u Europu.

Rad s cvijećem za mene je pravo zadovoljstvo i veselim se svakoj prigodi da stvorim trajne uspomene za moje klijentice, ističe ova majstorica za prešanje cvijeća i vjenčanih buketa.

Danijela Ninić iz Samobora bavi se prešanjem vjenčanih buketa - 4 'Rad s cvijećem za mene je pravo zadovoljstvo i veselim se svakoj prigodi da stvorim trajne uspomene za moje klijentice' (Foto: Cvjetni Put)

13 divnih haljina za gošće na jesenskim vjenčanjima već od 30 eura s.Oliver, 85,99 eura H&M, 39,99 eura AD twenty (Europa92), 61,20 eura +10 Answear Lab, 79,90 eura

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju