Dok smo s Dariom Lorenci Flatz radili intervju u jednoj zagrebačkoj kavani u blizini HNK-a, našem stolu prišle su mama i kći želeći pozdraviti glumicu i fotografirati se s njom te joj reći da navijaju za nju u "Plesu sa zvijezdama". Bile su baš oduševljene što su je srele, rekle su joj da je super u plesnom showu, a Daria Lorenci Flatz baš i zrači nekom energijom koja privlači ljude.

Galerija Daria Lorenci Flatz Daria Lorenci Flatz - 2 Glumica Daria Lorenci Flatz natječe se u showu 'Ples sa zvijezdama' sa svojim plesnim mentorom Ivanom Jarnecom - 3 +7 Glumica Daria Lorenci Flatz natječe se u showu 'Ples sa zvijezdama' sa svojim mentorom Ivanom Jarnecom

U pretprošloj epizodi "Plesa sa zvijezdama" svojom moćnom izvedbom lyricala Daria Lorenci Flatz i njezin plesni mentor Ivan Jarnec bili su treći prema bodovima žirija, a glumica je u najemotivnijoj emisiji plesnog showa prvi put dosad progovorila o malignoj bolesti s kojom se borila prije sedam godina, netom nakon što je rodila svog trećeg sina Tina.

Naime, kako nam je otkrila, na porodu joj je otkriven maligni tumor na jajnicima, srećom na vrijeme te je vrlo brzo bila operirana i oporavila se bez zračenja i kemoterapija. Sjeća se da je, kad je nakon operacije bila u šok-sobi, jedna žena s intenzivne listala novi broj časopisa na čijoj je naslovnici bila upravo Daria sa svojim novorođenim sinom.

Pa, gospođo, to ste vi u novinama, otkud vi ovdje? pitala ju je iznenađeno žena. I to je, kaže Daria, najbolji dokaz koliko ono što vidimo na van može biti varljivo.

Glumica Daria Lorenci Flatz natječe se u showu 'Ples sa zvijezdama' sa svojim plesnim mentorom Ivanom Jarnecom - 3 Glumica Daria Lorenci Flatz natječe se u showu 'Ples sa zvijezdama' sa svojim mentorom Ivanom Jarnecom (Foto: PR Nova TV)

Mi smo tada izlazili u medijima kao sretna obitelj, uslikali bi nas na cesti s troje dječice, no nitko nije znao kroz što prolazim. Često i ne znamo što se događa ljudima oko nas. Ima jako puno takvih, ili drukčijih, ili sličnih priča, i ljudi se nose sa svim i svačim.

Ako uopće ima nekog smisla da pričam o bolesti, to bi bilo da stvarno ne treba unaprijed donositi zaključke, ne treba se prepadati, vrlo često ishodi su pozitivni i ne treba otići u očaj. Jako je teško u takvoj situaciji ne otići u smrtni strah. Ja sam imala jako puno sreće i sve je na kraju bilo pozitivno, ali bio je izazov s tako malim djetetom nositi se s tim strahovima i brigama, govori Daria, koja tek danas, s odmakom od sedam godina, može i želi govoriti o svojoj bolesti.

O bolesti mi ima smisla govoriti ako ću kao javna osoba utjecati na to da žene redovito idu na kontrole, pa ako treba i svakih šest mjeseci, bez obzira na to imaju li u obitelji povijest bolesti. Ja u obitelji nisam imala malignih bolesti, ne spadam u rizičnu skupinu, zdravo se hranim, u treningu sam, rodila sam i, eto, dogodilo se. Zato, žene, idite na kontrole, poručuje glumica, koja je bolest uspješno pobijedila te joj sada samo preostaje da se redovito kontrolira. Njezina priča možda bude i inspirativna ljudima koji su trenutačno u toj situaciji i bore se s malignom bolešću.

Kad sam ja bila u toj situaciji, stalno sam guglala i tražila u medijima ljude koji su se izvukli i kojima je to završilo vrlo pozitivno, dodaje. Darijin karcinom, srećom, još nije bio uznapredovao, ali dok je nisu operirali i vidjeli o čemu se točno radi, nije znala kakva je situacija.

Bilo je to dosta teško preživjeti jer mi je Tin imao deset dana kad sam dobila nalaz. Tin je imao dva mjeseca kad sam operirana, otkriva. Cijelo vrijeme koje je provela u bolnici izdajala se, a kad se vratila iz bolnice, uspjela je sina vratiti na prsa i dojila ga je godinu dana.

Daria Lorenci Flatz Daria Lorenci Flatz (Foto: Marko Prpic/Pixsell)

Svoju dijagnozu saznala je baš u vrijeme kad je i Josipa Pavičić Berardini vodila borbu s rakom dojke, koju je Josipa opisala u svojoj knjizi "Šest milimetara". Josipa je Dariju pozvala da na promociji čita ulomke iz knjige, a poslije ju je pitala bi li željela napraviti monodramu na temelju knjige. Daria je pristala i tako je nastala monodrama "Šest milimetara", u kojoj je glumica kroz Josipinu zapravo pričala i svoju priču, samo što to nitko nije znao.

Puno mi je značilo da ispričam i svoju priču kroz Josipinu. To je bio jedan od motiva da radim tu predstavu, dodaje jedna od najzaposlenijih glumica u Hrvatskoj. Uz predstave u matičnom HNK-u u Zagrebu, serije i filmove koje često snima, vodi kreativni laboratorij 4Sobe te snima i hit-sapunicu "Kumovi", koja se prikazuje na Novoj TV, a uz to je i mama troje djece. Pitamo je kako to sve uspijeva i kako usklađuje sve obveze.

"Sinove volim držati podalje od ozbiljne glume"

Imam jako dobrog muža, smije se Daria, koja je skoro 14 godina u braku s Emilom Flatzom, grafičkim dizajnerom i docentom na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Oko brige za djecu imaju i puno pomoći, Darijina mama dođe dvaput godišnje iz Belgije, tu je i Emilova mama te pomoćnica koja kada treba preuzme dio kuhanja.

Zapravo, posložena je cijela struktura da bismo i Emil i ja mogli raditi, iako mi sami razvozimo djecu u školu i na aktivnosti. Ja u stanu stvarno radim sve sama, nemam pomoć što se tiče čišćenja i pospremanja. Ne znam kako mi to uspijevamo, evo, iskreno ne znam. Jednostavno, muž i ja svaki dan nanovo slažemo tu križaljku, priznaje natjecateljica "Plesa sa zvijezdama". Probe za show uzimaju joj oko pet sati dnevno, a teže je bilo dok je istovremeno još snimala "Kumove" i pripremala se za "Ples sa zvijezdama", što je trajalo dva mjeseca i bilo je ubitačno, priznaje.

Neke dane radila sam i po 14, 16 sati. Ali takav period dogodi se jednom u nekoliko godina. I kada smo snimali 'Kumove' tijekom 12-satnog radnog dana imali smo rupe kada bih obavila kupovinu, otišla po djecu i slično, ističe.

Njezin studio 4Sobe danas broji već dvjesto članova i 20-ak voditelja, ove godine otvorili su i dvije nove lokacije, suprug vodi cijeli informatički dio, a Daria je sada više u funkciji umjetničkog voditelja i koordinatora, što znači da fizički više ne mora biti na radionicama, više-manje rješava sve telefonom i mailom. I sve troje Darijine djece polaznici su studija tako da kada, primjerice, najmlađeg Tina odvede na radionicu, provjeri je li u prostoru studija sve u redu i ostalo što treba.

Glumica Daria Lorenci Flatz natječe se u showu 'Ples sa zvijezdama' sa svojim plesnim mentorom Ivanom Jarnecom - 1 Glumica Daria Lorenci Flatz natječe se u showu 'Ples sa zvijezdama' sa svojim mentorom Ivanom Jarnecom (Foto: PR Nova TV)

U "Plesu sa zvijezdama" bolje joj leže standardni nego latino plesovi, što ne čudi jer je u djetinjstvu i ranoj mladosti plesala balet. Za svojeg plesnog partnera Ivana Jarneca kaže da je odličan mentor, devet puta bio je državni prvak Slovenije i jako je ozbiljan plesač. Ivan je s 14 godina otišao u Sloveniju zbog plesa, što se često događa u plesačkoj profesiji, da plesači jako rano otiđu od doma. To je vrlo specifičan život u kojem pojedinci vrlo rano sazrijevaju i odrastu, što Daria jako dobro zna jer se njezin sin Mak bavi sportskim plesom. S nepunih 14 godina, sa svojom plesnom partnericom Marijom Zubak često je na putovanjima, sam se pakira i vodi računa o svojim stvarima, mami više i ne da da se petlja u to.

Sve svoje vikende i večeri provode u dvorani, njihova je mladost potpuno predana plesu. Mak i Marija svaki su dan zajedno i s takvim načinom života puno uče o partnerskom odnosu, o toleranciji, o sebi, ističe. Makov brat blizanac Fran trenira tenis i streljaštvo te se također natječe, Tin ide na džudo u školi i na hip-hop u 4Sobe, a sva trojica idu na dramsku radionicu u maminu studiju.

I to se ne propušta subotom, Fran već sedam godina ide na dramsku, od prvog osnovne. Njihov interes za dramskom gledam kao na to da se na određeni način izražavaju. Proslijedim im pozive na glumačke audicije, ali jako ih volim držati podalje od toga dok su još djeca. Evo, moji klinci još nikada nisu prošli na audiciji. Čak su mi rekli: 'Mi više nikad nećemo ići, pa mi nikad ne prođemo.'

Lijepo je da vide koliko je to specifično zanimanje i super je što se nisu pokolebali u smislu da vole dramsku kao aktivnost jer je to timski rad u kojem djeca mogu zajedno izražavati svoja zapažanja o svijetu, učiti se slušati druge, izraziti nešto pred drugim, pretvoriti nešto u smiješno, znati nešto prepričati, stvoriti nešto zajedno, nadovezivati neku priču, izmaštati zajedno, to je dramska. Ja to čak ne bih opisala kao učenje glume. Dramska je baš nešto specifično, više je kao alat ili mehanizam da se djeca izraze, opisuje glumica, koja fantastičnu liniju i formu održava i odlascima na treninge za žene u 4Sobe, a ima i psa šarplaninca, ženku Diju, s kojom ona i suprug kad god mogu idu u duge šetnje i provode vrijeme u prirodi, koju oboje jako vole.

"Moj najdraži čovjek u životu"

Dia mi je jedina cura u kući, smije se Daria pa otkriva kako su svoju kućnu ljubimicu udomili prije pet godina nakon što su je poznanici pronašli u šumi s dvoje mladunaca. Nije bila čipirana, štenci su odmah bili udomljeni, a psa od 40 kila nije svatko htio. Daria je prije djece uvijek imala pse, ali kako je Mak alergičan na pseću dlaku, otkad je rodila, nisu imali ljubimca.

Pitala bih doktoricu hoćemo li mi ikad smjeti imati psa, rekla je da će to možda biti moguće kad Mak bude odrasliji i kada se bude mogao nositi s alergijom i adaptirati na psa, ali nikako dok je još malen jer je to preinvazivno za njega, sjeća se Daria. Kako je u to vrijeme Mak već bio veći, odlučili su probati s Dijom. Dječak je već nakon tjedan dana sve manje imao reakciju, a danas više gotovo uopće ne reagira na pseću dlaku.

Mak je jako želio psa i strašno je htio da Dia ostane. I, evo, živi s njom sad već pet godina, kaže. Primjećujemo kako je super stvar što su udomili velikog psa, koji su inače teže udomljivi, a Daria odgovara smijući se:

Moj muž ima dva metra i 110 kila, kako će on sad s nekim malim psom!

Brak Darije Lorenci Flatz i Emila Flatza jedan je od stabilnijih u našem javnom prostoru, a glumica smatra kako je u današnjem svijetu ogroman uspjeh uz troje djece ostati u braku.

Daria Lorenci Flatz sa suprugom Emilom Flatzom na Sarajevo Film Festivalu 2021. godine Daria Lorenci Flatz sa suprugom Emilom Flatzom na Sarajevo Film Festivalu 2021. godine (Foto: Armin Durgut/Pixsell)

Mislim da se danas brakovi najčešće raspadaju pod teretom djece i, koliko sam primijetila, najčešće do druge, treće godine djeteta. Mislim da je ženama danas stvarno izazovno biti mama. Ja sam bila dugo na porodiljnom, s blizancima godinu i pol, a s Tinom tri godine, a kada sam počela raditi, jako sam dozirala posao i birala poslove koje mogu odraditi u maksimalno četiri sata. Baš zbog toga sam i pokrenula 4Sobe, da imam posao koji mogu vremenski regulirati.

Emil i ja zajedno smo odvozili taj slalom, bilo je užasno zahtjevno jer su naši blizanci rođeni dva mjeseca ranije, samo da tu brigu imaš u životu, to te slomi.

Kad s nekim to sve prođeš, ta povezanost čini mi se neraskidivom. Mi smo toliko povezani, mi smo dva suborca. Ne mogu zamisliti da mi itko bude bliži u životu od mog supruga. Naša ljubav s godinama se produbila, on je stvarno moj najdraži čovjek u životu.

Život je neizvjestan, ne možemo nikad znati što nosi sutra, ali sad smo već 15 godina zajedno i nekako mi se čini da smo tek na početku i da naše vrijeme tek dolazi jer ovih 15 godina uglavnom podižemo djecu. Sad počinjemo loviti neko vrijeme za sebe, ispričala nam je dramska prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koja glumi već 27 godina. Snimila je puno filmova, napravila puno predstava, ljudi znaju za nju i znaju njezino ime, ali to što televizija donese, ističe, to stvarno prebaci preko svake mjere, onda vas svi prepoznaju. Dariji Lorenci Flatz to je donijela uloga tople, srčane Bosanke Jadranke u seriji "Kumovi", a Daria kaže da je taj lik kao pisan za nju.

To je nešto što mi je falilo i lijepo je to doživjeti u karijeri, a mislim i da je potrebno jer kao glumcu u opisu ti je posla da te ljudi znaju i da te znaju što šire. Koliko te znaju, toliko se možeš nekim svojim projektom i približiti ljudima, to je glumcima cilj, naglašava.

Emilija Kokić: "Obožavam svojeg supruga i nadam se da će doći navijati za mene u 'Ples sa zvijezdama'" Emilija Kokić natječe se u showu 'Ples sa zvijezdama' sa svojim mentorom Patrikom Seretinom Emilija Kokić natječe se u showu 'Ples sa zvijezdama' sa svojim mentorom Patrikom Seretinom - 2 Emilija Kokić natječe se u showu 'Ples sa zvijezdama' sa svojim mentorom Patrikom Seretinom - 3 +4 Emilija Kokić natječe se u showu 'Ples sa zvijezdama' sa svojim mentorom Patrikom Seretinom - 1

Za glumce je vrlo važan i imidž, a dio njega je i način odijevanja. Jedno od mjesta na kojem uvijek pronađe nešto za sebe Dariji je Garderoba Concept Store u njezinu susjedstvu koju je otvorila poduzetnica Ana Ivančić. Ondje je pronašla i jednu od svojih omiljenih haljina koju je nosila nekoliko puta u polusvečanim prilikama, ali odjene je i kad ide s mužem na večeru. Vjerojatno će je do starosti imati u ormaru, kaže.

Znam, kad trebam nešto, otići ću kod Ane i riješiti problem. Srećom, s godinama mi se više ne mijenja toliko ukus. Prije sam imala problem kao da šest osoba živi u mom ormaru, a sad se to svelo na određeni broj stvari koje mogu i ponavljati i nositi iznova, i na nešto što mi se stvarno sviđa, govori. Za svečanije prilike svoje idealne komade pronalazi i kod Ane Puljić i njezina brenda Lokomotiva, a na crvenom tepihu blistala je i u haljinama Matije Vuice.

Nisam osoba koja puno misli o modi, ja vam najčešće hodam u jednim trapericama koje nađem i onda ih godinu dana ne skidam. Imam nekoliko komada koje onda iznosim, kao da uniformu imam, takav sam tip. Najviše volim jednostavno, crna dolčevita, bijela majica, traperice, dobar kaputić, dobra torba i vozi, kaže Daria Lorenci Flatz.

Daria Lorenci Flatz 'Znam kad trebam nešto za odjenuti, otići ću kod Ane Ivančić u Garderobu i riješiti problem' (Foto: Slaven Janđel)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju