Ako želite mršavjeti uspješno, zdravo i dugoročno, isprobajte dijete koje i stručnjaci proglašavaju najboljima za cjelokupno zdravlje

Svake godine U.S. News & World Report okuplja tim stručnjaka sastavljen od liječnika, nutricionista te specijalista za dijabetes, kardiovaskularne bolesti i mršavljenje. Svaki stručnjak detaljno je analizirao dijete i planove prehrane te su naposljetku odabrali one koja su po njihovu mišljenju najbolje za cjelokupno zdravlje, a samim time i mršavljenje.

Već osmu godinu zaredom ta titula pripada dijeti DASH, ali za razliku od prijašnjih godina prvo mjesto dijeli s mediteranskom dijetom.

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijeta


Dijeta uključuje i dovoljno proteina na dnevnoj bazi te zdravih ugljukohidrata.

Ovaj tip prehrane stručnjaci su prije svega osmislili kao sredstvo borbe protiv visokog krvnog tlaka. Liječnici je preporučuju svima koji imaju hipertenziju ili problema s visokim krvnim tlakom jer smanjuje rizik za oboljenje od drugih kardiovaskularnih bolesti.

Iza sebe je ostavila popularne dijete Dukan, Atkins i Paleo. DASH dijeta bazira se na unosu voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnog mesa, a najvažnije su odlike ove dijete smanjeni unos soli, procesiranih šećera, masnoća i crvenog mesa.

Zbog svega navedenog stručnjaci je ocjenjuju kao tip prehrane koji je pogodan i za one koji nemaju navedenih zdravstvenih problema, nego žele smršavjeti, na zdrav način i bez jo-jo efekta.

ZAŠTO JE DASH DIJETA DOBRA ZA MRŠAVLJENJE?

Stručnjaci vole reći kako ovo zapravo i nije dijeta, nego dugoročni plan prehrane kojeg se lako možemo pridržavati jer nije restriktivan. Umjesto striktnih pravila savjetuje sa zamjena određenih namirnica zdravijim opcijama, a posebno je važno svakodnevno jesti voće i povrće.

S druge strane, dijeta uključuje i dovoljno proteina na dnevnoj bazi te zdravih ugljikohidrata, a uz tri glavna obroka i dva međuobroka sigurno se nećete osjećati gladno.
DASH dijeta preporuča redovan unos ribe DASH i Mediteranska dijeta preporučaju redovan unos ribe (Foto: StockFood)
Osnovne smjernice za usvajanje ovog tipa prehrane:

- dnevni unos soli ograničite na 2300 mg (1 čajna žlica)

- jedite više povrća i voća

- unosite cjelovite žitarice umjesto običnih

- birajte nemasne izvore protein poput ribe, peradi, mahunarki i grahorica

- izbjegavajte idustrijsku procesiranu hranu

Pogledajte tjedni jelovnik DASH dijete s detaljnim planom obroka koji sadrže 2000 kalorija po danu.

FIZIČKA AKTIVNOST POBOLJŠAVA UČINAK

Kao i kod svake druge dijete i plana prehrane za bolje zdravlje ili borbu protiv kilograma, svakodnevna fizička aktivnost itekako će poboljšati učinak te ubrzati mršavljenje. Stručnjaci preporučuju minimalno 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno te savjetuju da odaberete onu u kojoj najviše uživate jer ćete tako lakše ustrajati u njoj.

Možete i kombinirati različite aktivnosti ovisno o tome što preferirate.

- hodanje 15 min
- trčanje 10 min
- vožnja bicikla 15 min
- plivanje 20 min
- kućanski poslovi 60 min

MEDITERANSKA DIJETA

Dijeta uključuje i dovoljno proteina na dnevnoj bazi te zdravih ugljukohidrata.

Baš kao i DASH, mediteranska dijeta zapravo je plan prehrane koji ne propagira potpuno izbacivanje određenih grupa namirnica, nego njihov kontroliran unos.

Također nije restriktivna, prije svega dobro djeluje na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, prevenciju i kontrolu dijabetesa te povoljno djeluje na regulaciju tjelesne težine.

Dugoročnim usvajanjem ovog tipa prehrane lakše ćete izgubiti neželjene kilograme, izbjeći jo-jo efekt i razne kronične bolesti.

Mediteranska dijeta naglasak stavlja na konzumaciju svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, grahorica, orašastih plodova, maslinovog ulja i ribe. Unos ribe preporuča se najmanje tri puta tjedno, dok se crveno meso jede u malim količinama i prednost se daje peradi.

Jaja i mliječni proizvodi poput sira ili jogurta jedu se umjereno. S obzirom na to da se ne radi o restriktivnom planu prehrane, svaka osoba može sama odrediti dnevni unos kalorija ovisno o svojoj težini i broju kilograma koje želi izgubiti.

Kako biste uz pomoć Mediteranske dijete uspješno smršavjeli, važno je ne zanemariti fizičku aktivnost bez koje nema dugotrajnog i zdravog gubitka kilograma.
Zobena kaša s bobičastim voćem sjajan je odabir za doručak Zobena kaša s bobičastim voćem sjajan je odabir za doručak (Foto: StockFood)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju