Još uvijek se smatra da djevojčice trebaju zanimati određene igračke i određeni sportovi. Jer u protivnom će biti čudne i izgledat će drugačije od svojih vršnjakinja. To im poručuju njihovi muški vršnjaci, ali i roditelji, jer ne može se curica baviti nogometom. Stvarno?

Koliko smo puta čuli komentare tipa 'djevojke se ne bi trebale baviti tim sportom' ili gledali utakmice ženskih momčadi u polupraznim dvoranama? 

Danas 7 od 10 djevojaka ima osjećaj da sportske aktivnosti nisu za njih. A kako stalno osjećaju pritisak da se trebaju ponašati u skladu s društvenim očekivanjima, nije ni čudo da je samopouzdanje djevojaka u pubertetu poljuljano i polovica ih napušta bavljenje sportom.

Ti si vrijedna toga i zaslužuješ se baviti sportom kojim želiš. Zato ne daj da ti itko kaže da ne možeš.

I dok im se s jedne strane nameće osjećaj da trebaju prestati raditi nešto što vole, s druge strane napuštanjem sporta djevojke gube i prednosti koje takve aktivnosti donose, posebice u izgradnji samopouzdanja i to u vrijeme kada im je to najpotrebnije.

'Kao netko tko je odrastao baveći se sportom, a također i kao majka sedmogodišnje kćeri, znam koliko sudjelovanje u sportskim aktivnostima može biti važno u izgradnji samopouzdanja djevojaka i vještina koje će im služiti tijekom cijelog života' Nanette Burstein, redateljica filmića Always #LikeAGirl – Idi dalje.

Sport ima važnu ulogu u izgradnji samopouzdanja. Zapravo, nedavno istraživanje NHCS-a pokazalo je da, ako se bave sportom, žene u dobi od 18 do 24 godina imaju dvaput više samopouzdanja od onih koje njime ne bave!

Da vaša kći želi igrati nogomet, rekli biste joj:

glasova:

Pogledajte i intervju s redateljicom Nanette Burstein povodom #LikeAGirl -Idi dalje kampanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju