Pravilnim razmještajem prostorija u stanu možete dobiti na funkcionalnosti te urediti prostor po svojim željama. Naša arhitektica Zofi Jerič odgovara na vaše pitanje i predlaže dva rješenja

Čitateljicu iz Osijeka zanima prijedlog idejnog riješenja za opremanje stana koji se nalazi u zgradi koja je u izgradnji. Kamo staviti veliki ugradbeni ormar, kako urediti prostoriju s prozorima koji joj odgovaraju zbog svjetlosti te gdje smjestiti poseban ulaz u spavaću sobu kako se u nju ne bi ulazilo kroz dnevnu?

Analizom postojećeg prostora stana, predlažemo dva moguća rješenja.

Prije svega poziciju postojeće spavaće sobe iskoristili smo za prostor dnevnog boravka koji je u nastavku spojen s blagovaonicom, obzirom da je taj dio stana najviše osvijetljen i time pogodan za dnevno boravljenje. Spavaća soba je osmišljena na mjestu postojeće blagovaonice i ograđena zidom kako bi se dobila intimna zona. Nova pozicija spavaće sobe dovoljno je osvijetljena prozorom i direktnom komunikacijom s loggiom. Spomenuti novi raspored istovjetan je u obje varijante, a razmještaj kuhinje i kupaonice smo razradili kao dva moguća rješenja odabir kojega ovisi o Vašem osobnom opredjeljenju.

U prvoj varijanti kuhinja se proširuje i na postojeće spremište. Time smo dobili funkcionalan i osvijetljen prostor, odvojen od spavaće sobe i kupaonice. Nova kupaonica je spojena u jednu cjelinu kako bi se dobilo na prostoru i funkcionalnosti, a posebice na mogućoj ugradnji ormara u hodniku uz kupaonicu.

U drugoj varijanti smo zamijenili pozicije kupaonice i kuhinje kako bi uspostavili što kraću komunikaciju između spavaće sobe i kupaonice, odnosno između kuhinje i blagovaonice. Kuhinja je odvojena zidom od ulaznog prostora te zidom s ugradbenim ormarima od spavaće sobe.

U ovoj varijanti kupaonica dobiva prirodno osvjetljenje i ventilaciju putem otvora na fasadi, dok je kuhinja umjetno ventilirana putem postojećih ventilacijskih kanala. Umjesto dijela ugrađenih ormara prema blagovaonici, moguće je izvesti niži zid s ugradnjom šanka čime se stvara dodatna vizualna povezanost kuhinje i prostora blagovaonice te dnevnog boravka.

Naš tim stručnjaka iz tvrtke A-Z projekti predvođen dipl.ing. arhitekture Zofi Jerič stručno odgovara na vaša pitanja.

Pitanja pošaljite na na našu mail adresu:
PitajteArhitekta@novatv.hr

Prethodni odgovori na vaša pitanja:
Savjet arhitekta: Kako provjeriti kvalitetu izgradnje

Kupujete stan? Evo na što trebate pripaziti!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju