Trend prostranih stanova na dvije etaže bez vrata i ostalih nepotrebnih prepreka totalni je arhitektonski i dizajnerski hit u cijelom svijetu. Urediti jedan takav stan, priznaje arhitekt Jacopo Mascheroni, za njega je bio pravi izazov, a finalnim proizvodom su i više nego zadovoljni. Kako je tekla cijela priča?

Adaptacija starog samostana

Za vrijeme adaptacije i preuređenja starog samostana koju je izvodio tim iz milanskog studija JM Architecture smještenog u blizini gradića Como u Italiji, u stambeni kompleks, pridodane su mu i dva susjedna stana te je tako nastao moderni apartman na dvije etaže.

Da bi se dobila što veća površina za projiciranje, kuhinjski su ormarići skriveni iza zida, a spuštaju se pomoću motoriziranog sustava

- Oblik originalnih stanova jasno je vidljiv zbog različite kosine stropova kao i zbog različitih visina, a misao vodilja tijekom cijelog projekta je bila sačuvati kostur i ostaviti otvorenom čitavu dužinu stana sa što manje zadiranja u prostor - rekao je Jacopo Mascheroni.

Rezultat je umetanje ograđenog prostora s jedne strane u kojem su mala spavaća soba i dvije kupaonice, što znači da su otvorenom prostoru ostavljene osnovne funkcije doma.

- Glavni je ulaz vrlo mali foaje koji stvara osjećaj pritiska prije ulaska u vodeću galeriju. U njoj su kuhinja, blagovaonica i dnevna soba a od velike ih spavaće sobe odvaja lakirani blok. Između dva stropa nalazi se video projektor koji projicira slike na zid iznad kuhinje.

Motorizirani sustav

Da bi se dobila što veća površina za projiciranje, kuhinjski su ormarići skriveni iza zida, a spuštaju se pomoću motoriziranog sustava - objasnio je arhitekt i dodao kako je druga odlika glavnog dijela stepenište tj. montažna čelična greda s otvorenim stepenicama koje su izrađene od nosive, također čelične plohe obložene drvom.

- Za podove smo pažljivo odabrali drvo kanadskog javora, a kako javorovina nije otporna na podno grijanje, podne su daske posebno naručene i izrađene po mjeri: 2.5 mm debela površina od kanadske javorovine i donji slojevi na iverici.

Dvadeset centimetara široke podne daske, pak, prilagođavaju se poziciji svih elemenata, od zidova do drvenine dok je zid u velikoj spavaćoj sobi, nad kojim je rasvjeta, obložen je isto takvim daskama - otkrio je.

Bijeli korijan

U svim vanjskim zidovima kao i u stropovima nalazi se dodatni sloj termo izolacije a u strop svih kupaonica ugrađeni su termo paneli. Zidovi koji graniče sa susjednim stanovima presvučeni su slojem koji osigurava dodatnu akustičnu izolaciju.

Za izradu radnih površina i sudopera u kuhinji, za praonicu i kupaonice, za kadu, tuš-kadu te neke dijelove zida kupaonice rabio se bijeli korijan. Kuća je potpuno automatizirana i njome upravlja server koji je smješten u studiju na drugom nivou.

- Sve je izrađeno po mjeri; čitava kuhinja, umivaonici, kreveti, stol u blagovonici, radni stolovi, kada...Teško da bi se u ovako 'krivi' prostor uklopilo nešto iz ponude specijalziranih trgovina. Uređenje je, naravno, minimalističko jer nijedan drugi stil se ne bi uklopio u ovaj apartman. To je očito i svima vidljivo - zaključio je arhitekt.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju