Ukoliko je vaš životni prostor pretrpan stvarima koje vam ne bi nedostajale kad bi ih netko uzeo ili onih nepotrebnih koje zauzimaju mjesto stvarima koje koristite potreban vam je decluttering. Provjerite što je to?

Decluttering bi mogli otprilike definirati kao raščišćavanje ili, još bolje, raskrčivanje. Usluga je nastala iz potrebe da ljudi uvedu red u svoj život te oslobode svoj radni i životni prostor od suvišnih i nepotrebnih stvari, kako bi stvorili više vremena i prostora za ono što im je drago, vrijedno i zanimljivo.

Nered u nama, u našim mislima, postupcima i odnosima je u interakciji s neredom oko nas, te prostorima u kojima boravimo. Međusobno se prožimaju, uvjetuju i povećavaju. U pravilu, što je veći nered koji nas okružuje, bit će nam teže racionalno razmišljati, raditi sustavno i postizati dobre rezultate, te razvijati kvalitetne međusobne odnose.

Nered u nama je u interakciji s neredom oko nas. Što je veći teže je racionalno razmišljati, raditi sustavno i postizati dobre rezultate.

Decluttering je prvi važan i neizostavan korak prema boljem načinu života te pomoć pri stvaranju okruženja koje će stimulirati naše pozitivne osobine.

Što zapravo radi declutterer? Jednostavno uvodi red, držeći se zahtjeva klijenta. Posao počinje obilaskom mjesta kako bi se odredio način i vrsta rada. Posao može trajati jedan ili više dana, ovisno o zateknutom stanju. Planira se raspored i uređenje prostorija, dogovara nabava potrebnih stvari (police, kutije, košare) te uklanjanje suvišnih stvari nagon čega se pristupa raščišćavanju.

Koji su razlozi da unajmite declutterera?

Ukoliko ne možete pronaći neku stvar u roku od pet minuta potreban vam je decluttering. Vrijeme koje potrošite na traženje zagubljenih stvari, ili onih koje nemaju svoje stalno mjesto će vam, nakon uređenja biti dovoljno da stan držite čistim i urednim.

Ukoliko ne vidite površinu radnog stola ili radne plohe u kuhinji teško da ćete imati volju za radom. Zbog toga ste nervozni, ne možete se koncentrirati, gubite vrijeme na prekopavanje hrpe papira u nadi da ćete naći baš onaj kojeg trebate. Efikasnost vam pada, a stres raste. Sve to lako može izbjeći uz malo organizacije.

U svom domu, umjesto opuštenosti, osjećate stres i napetost, a nakon dolaska kući ne možete se opustiti na omiljenoj fotelji jer s nje najprije treba maknuti gomilu nabacane odjeće, no ne znate kamo s njom. Jedini je lijek temeljiti decluttering.

Prodajete li, ili iznajmljujete stan ili kuću, bolje ćete proći ukoliko je prostor uredan. Stručnjaci tvrde kako uredan stambeni prostor mnogo lakše nađe kupca nego zapušten i neuređen. I, što je još važnije, postiže cijenu višu za 5 do 8 posto. Ovo je jedan od primjera gdje decluttering donosi neposrednu financijsku korist.

Pokrećete novi posao i treba vam prostora, a za početak ćete voditi posao od kuće. Dobra ideja, ali sav je prostor već u funkciji, služi nečemu i nije prikladno opremljen za rad. Kako sve to razmjestiti, prenamijeniti, osloboditi se suvišnog namještaja i eliminirati nepotrebne stvari, da biste dobili odvojen i kvalitetan radni kutak, ili čak sobu? Rješenja uvijek postoje, samo treba znati gdje ih tražiti.

Decluttering je prvi važan i neizostavan korak prema boljem načinu života te pomoć pri stvaranju okruženja koje će stimulirati naše pozitivne osobine.

Želite staru garažu prenamijeniti u radionicu. Otvarate obrt, čeka vas nekoliko dana obilaženja relevantnih ustanova i službi, a poslovni je prostor u kaosu. Ni sami ne znate što sve čuvate, od neupotrebljivog alata ormara, polica što više ničemu ne služe te kutija punih tko zna kakvih otpadaka. Nećete valjda gubiti dragocjeno vrijeme raščišćavajući nešto što vam je muka i pogledati?

Udajete se ili u vaš dom stižu snaha ili zet. Način života, razmještaj i količina stvari moraju se prilagoditi još jednoj osobi u vašem životnom prostoru. Već pretrpan i opterećen stan dolaskom novoga člana postaje još pretrpaniji, mijenja se raspored i više nitko ne zna gdje mu je što. Rješenje je tu, samo posegnite za njim.

Beba je na putu. Ne znate gdje biste smjestili krevetić, a kamo li još stotinu drugih nužnih stvarčica. Puko premještanje namještaja iz sobe u sobu i prenašanje gomile potrebnih i nepotrebnih stvari neće pomoći, morate se osloboditi viška koji vas guši. To, dakako, zahtijeva mnogo truda i vremena, a vi ste potpuno posvećeni bebinu skorom dolasku. Declutterer je tu da vam pomogne.

I, naposljetku, izgubili ste dragu osobu. Želite sačuvati uspomenu na njezinu dobrotu i velikodušnost te darivati stvari, a niste to u stanju učiniti. I nemojte, za svakog je od nas to težak i traumatičan zadatak te ga je bolje prepustiti stručnjaku, osobi koja će to učiniti brzo, učinkovito i s poštovanjem.

Uz nekoliko sati mjesečno i mnogo dobre volje te smisla za organizaciju, malo-pomalo ćete se sami osloboditi nereda, i u svom domu stvoriti ugodno ozračje sklada i ravnoteže. To je jedan od načina. Želite li pak svoj prostor učiniti ugodnim mjestom za život ili rad, a nemate dovoljno vremena ni snage potražite najjednostavnije rješenje, pomoć profesionalca.

Povratak s godišnjeg odmora je idealno vrijem da okrenete novu stranicu u svom životu i uredite životni prostor. Jedna pozitivna promjena će pokrenuti niz...

Savjetuje: Marina Boroša, www.uredna-kuca.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju