Želite li krenuti na put oko svijeta pri svakom ulazu u vaš dom, globalni stil pravi je odabir za dizajn vašeg stambenog prostora.

Ovaj međunarodni, etnički stil u interijer unosi narodna blaga iz svih zemalja koje ste ikada posjetili ili željeli posjetiti.
Eklektičan karakter globalnog dizajna i komplementarnost različitih umjetničkih izraza vidljivi su na svakom koraku.

U sklopu globalnog stila zbližavaju se različiti nacionalni i regionalni motivi u unutarnjem uređenju, koji interijeru u Hrvatskoj donose mističnost Orijenta, sjaj indijskih tkanina, zov afričke divljine, toplinu meksičke keramike, egzotičnost namještaja iz Južne Amerike.

Iako se etno stilovi uvelike razlikuju jedan od drugoga, postoji i velik broj njihovih dodirnih točaka. Prirodni materijali nadopunjeni žarkim bojama, te raskošnim dezenima, česti su sastojak globalno dizajniranih prostora. 

Kozmopolitski 'štih' dnevnoj sobi dati će garnitura za sjedenje od ratana, nadopunjena jastučićima cvjetnog motiva, pokraj koje stoji rezbarijama ukrašena drvena škrinja. Marokanski pozlaćeni pladanj na postolju od kovanog željeza pravo je mjesto za bijelo-plavi porculanski čajnik i šalice u orijentalnom stilu. Prozračnost interijeru osiguravaju raskošne indijske zavjese od organze, a aromaterapijski učinak - mirisni štapići istog podrijetla.

Vitrine i police otkrivaju afričke figurice od drva ili polu-dragog kamena, kao i vaze od kamena, bambusa, obojenog stakla.... 

Zidovi od cigle ili kamena dekorativno će izgledati i neobrađeni, a prostor će dobiti rustikalan 'štih'. Alternativa je oblaganje tkaninom, kao i ukrašavanje raznim efektima i etničkim uzorcima, primjerice, plemenskim motivima. Prostorije su često podijeljene raznolikim paravanima. Primjerice, u Indiji elementi zraka i prostora simboliziraju važnost otvorenih vidika i protoka svježeg zraka, što se u arhitekturi i dizajnu interijera manifestira kroz obilje prozora te prozračnih paravana.

U blagovaonici dominiraju ručno oslikani stol i stolci od drveta manga, a kako bi njihove vesele boje došle do izražaja, preporučljivo je zidove obojiti u bijelo. Također, tu je i kolonijalni dizajn u kojem prevladava puno drvo.

U spavaćoj sobi nalazimo masivan drveni krevet u kombinaciji sa ukrasima od kovanog željeza te noćne ormariće, komode i klupice od istih materijala. Posteljina svojim žarkim koloritom pridodaje zanimljivosti interijera. 

Kako bi pojačali dojam ženstvenosti i romantike u cijeloj priči, poslužite se čipkom. Zavjese i stolnjaci od francuske, engleske ili hrvatske čipke istinski su predstavnici europske elegancije.

Pri planiranju sheme rasvjete u obzir uzmite i orijentalne lampione od rižinog papira, svijećnjake od kovanog željeza, afričke podne lampe.

Dekorativnih dodataka u globalnom stilu ima napretek. Košare, keramičke posude, svijeće, ritualne maske, te slike i fotografije – svi ti sastojci dio su globalnog 'recepta' uređenja prostora. 

Globalni stil u interijer može unijeti više ili manje raznolikosti, šarenila boja te ukrašenih površina – mjerila određuju sami vlasnici prostorija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju