Prilikom uređenja stambenih interijera manjih dimenzija naročito je važno svaki korak pažljivo isplanirati. Naime - boje, osvjetljenje, materijali, oblici i količina namještaja - primijenjeni na pravi način, mogu prostoriju učiniti funkcionalno dizajniranom. Sa druge strane, upotreba neprikladne opreme učiniti će je skučenom.

Paleta boja koja će vizualno povećati interijer sastoji se uglavnom od svijetlih i hladnih tonova budući da zidovi i objekti u tim tonovima, djeluju udaljeniji nego što u stvarnosti jesu.

Jedina iznimka su prostori kojima nedostaje prirodna svjetlost, jer se kod njih manjak sunčevih zraka nadomješta nježnim nijansama žute.

Materijali

Želite li u interijer unijeti i nešto veće komade namještaja, preporučljivo je da budu u boji zidova ili izrađeni od prozirnih materijala, kako ne bi dominirali prostorom.

Drvo donosi toplinu, stoga je uvijek dobrodošlo. Odaberite svijetlije sorte poput javora, jasena, bukve, izbijeljenog hrasta.
Staklo, polirani te kromirani metali, lakirane površine visokog sjaja i ogledala – reflektiraju zrake svjetlosti čime se stvara iluzija veličine.

Rasporedite li nekoliko ogledala, manjih ili većih, na bočne zidove uskog hodnika – stvoriti će se privid širine.

Orijentalna filozofija otvorenih stambenih prostora sve je popularnija i na Zapadu, jer takvi prostori uvelike olakšavaju komunikaciju članova obitelji. Primjerice, zidove između kuhinje i dnevne sobe sve više zamjenjuje 'otok' ili šank, a ostale prostorije često su odvojene kliznim stijenama od stakla ili ogledala. Ovaj način pregrađivanja prostorija osigurava privatnost ali i prozračnost.

Rasvjeta 

Svaki dio stana sakriven u sjeni – vizualno nestaje, dakle, što su izvori svjetlosti bolje raspoređeni, prostor će izgledati veći.

Boje, forme i teksture u interijeru bit će atraktivnije ako su okupane svjetlošću. Rasvjetna tijela koja osvjetljavaju zidove i strop vizualno će povećati prostoriju, kao i tzv. 'opće svjetlo' koje zrake svjetlosti raspršuje ravnomjerno po cijelom interijeru.

Namještaj

Interijer će izgledati prozračnije i veće ako se u njemu nalazi što manje namještaja, stoga je multi-funkcionalnost 'uvjet bez kojeg se ne može' pri uređenju manjih stanova.

Primjerice, krevet ispod kojeg se nalazi 'ladica' ima dvostruku ulogu, mjesta za odmor i mjesta za spremanje posteljine ili odjeće.

U ormare i kuhinjske elemente koji se protežu sve do stropa stati će znatno više predmeta nego u onim nižima, što će unaprijediti urednost stana. Prednje strane navedenih elemenata trebale bi biti svijetle, te u boji zidova, kako bi ih se usprkos njihovoj visini moglo sakriti i na taj način spriječiti vizualno zatvaranje prostora.

Ugradbeni ormari sa kliznim vratima i zrcalnim frontama izvrstan su odabir pri dizajniranju interijera manje kvadrature. Naime, zrcalne fronte stvaraju iluziju veličine prostora, a funkcionalna oprema ormara čini ga preglednijim i olakšava pronalazak traženih predmeta.

Poželjno je ne pretrpavati interijer raznim skulpturama, slikama, fotografijama i sličnim umjetničkim djelima, već nekoliko odabranih postaviti na strateška mjesta i istaknuti ih, primjerice, specijaliziranom rasvjetom.

Kad je dom u pitanju, prisjetimo se izreke "veličina nije važna", jer, ako je funkcionalno i estetski opremljen – i stan od dvadeset kvadrata postaje palača.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju