U obiteljskim stanovima ili kućama kupaonica mora odražavati činjenicu da je zajednički prostor. Svaki član obitelji mora sigurno i udobno koristiti kupaonicu, a mora se naći mjesta za spremanje kozmetike, ručnika, opreme za kupanje.

Sve se to mora prilagoditi prostoru koji je često ostatak, kut potkrovne adaptacije ili kutija bez prozora stvorena dijeljenjem većeg prostora. Stvaranje spremišta tako postaje stvar kreativne uporabe prostora oko prilagođenih i maksimalno iskorištenih zidova. Pregrade u kupaonici, npr., stvaraju prostor za police, a umivaonici i WC-i mogu biti cjelina modularnih ili ugrađenih ormarića. Ako smjerate manje prilagođenom izgledu, koristite otvorene police, samostojeće ormariće ili police na kotačićima-kolica. Olakšajte život djeci i starijim osobama prilagođenim rukohvatima blizu kade.

Da bi smanjili žurbu u pojedinim dijelovima dana, dobro je odijeliti prostor tuša ili kade, ugraditi još jedan umivaonik tako da više osoba istodobno može koristiti kupaonicu. Zaseban WC smanjuje gužvu.

Ugođaj kupaonice 

Kupaonica se ne koristi samo za brzo tuširanje prije odlaska na posao ili u školu. To je mjesto gdje se možete opustiti, uljepšati, sabrati prije ili poslije brojnih obaveza. Maštovite i dramatične ukrasne teme pokazale su se posebno uspješnim u kupaonicama jer u njima ne provodimo puno vremena svakog dana. A kako su relativno male, nude slobodu uporabe neuobičajenih obrada, kao što su mozaici i murali, koji u većim prostorima izgledaju pretjerano. 

Potreban je neki oblik zasjenjenja prozora. Najjednostavnija je uporaba prilagođenih prozora od mliječnog brušenog ili rezanog stakla. Mliječno staklo se nudi u raznim varijantama uzoraka, a rezano se može prilagoditi vašim dizajnerskim željama prugasti uzorak ili okrugli dijelovi prozirnog stakla (kao na boku broda) u rezanim prozorima izgledaju spektakularno. Prozori od bojanog stakla ispunjuju prostor, stalno mijenjajućim sjenama i bojama, no vrlo su skupi i dolaze u obzir samo na malim površinama.

Za mekši učinak uporabite zavjese od tkanine ili drvene rolete, zavjese na donjem dijelu visokog prozora ili mekano nabrane draperije. Svjetla trebaju biti tako postavljena da se vaša silueta noću ne vidi. Pokušajte ih složiti oko rubova prostorije, a ne u središte. Ne prijeti li vam opasnost od neželjenih pogleda, sjenila na prozorima vam uopće nisu potrebna. Naposljetku, što je ljepše od kade s pogledom?


Većina ljudi je nervozna kada se treba dekorativno izraziti u malim prostorima, no to je posao za koji se isplati potruditi. Konačno, ako su alternativa goli zidovi koji vas zatvaraju zašto ne stvoriti nešto u što se isplati gledati? Jaki kontrasti boja i teksturalne površine kao što su mozaici ili stropna žbuka dobar su kontrast glatkoj sanitarnoj opremi. Dodir mašte je dobrodošao, zidovi mogu biti obojani muralima s osnovnim vodenim temama ili obloženi drvom kako bi dočarali drvenu kolibu ili kućicu na plaži. 

Više o kupaonicama pročitajte ovdje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju