Užitak za sva osjetila
Vlasnici restorana dobro znaju da za dobar dojam i stvaranje stalne klijentele više nije važno samo servirati dobru hranu i smješkati se gostima bez obzira koliko mušičavi njihovi prohtjevi bili.
Takvu navalu gostiju nismo očekivali ni u najluđim snovima. Ne znamo točan razlog, ali vjerujemo da je to zbog toga što su ljudi prepoznali kvalitetu usluge i trud koji smo unijeli dizajnirajući interijer, otkrili su vlasnici.
Atraktivnost interijera važna je stavka, a po tom pitanju na tržištu vlada 'pravi rat'.
Vlasnici poznatih restorana diljem svijeta unajmljuju arhitekte i dizajnere kako bi najnovije trendove primijenili u njihovom poslovnom prostoru i time mu dali pečat prepoznatljivosti.
Ako ih upitate, stanovnici Lisabona, sigurno će vam s ponosom preporučiti restoran 560 smješten u prizemlju stare, derutne zgrade u samom centru grada.
Prostor je tijekom godina služio u različite komercijalne svrhe, pa je shodno tome pretrpio i određene građevinske promjene.
Posljednjih godina korišten je kao internet kafić i tzv. kuća čaja u koju su mogli svratiti svi koji su poklonici britanskog običaja popodnevnog guštanja u ovom smirujućem napitku.
Spektakularno mjesto za sve profile
Kada su vlasnici prošle godine odlučili preoblikovati ga u restoran u pomoć su pozvali arhitekte iz studija Ac Arquitectos koji su pametno osmišljenom reorganizacijom od 'običnog' napravili spektakularno mjesto koje su odmah zavoljeli ljudi svih profila - od ozbiljnih poslovnjaka preko mladih, zaljubljenih parova pa sve do generacije koja je tek krenula s upoznavanjem čari noćnog života.
- Takvu navalu gostiju nismo očekivali ni u najluđim snovima.
Ne znamo točan razlog zašto je restoran u tako kratkom razdoblju postao toliko popularan, ali vjerujemo da je to zbog toga što su ljudi prepoznali kvalitetu usluge i trud koji smo unijeli dizajnirajući interijer, a sve s ciljem da njima bude ugodno - otkrili su vlasnici.
Arhitekti su prostor podijelili u dvije cjeline.
Prva je veličine dvije prosječne blagovaonice i popunjena je modernim stolovima i stolicama u minimalističkom stilu, dok je druga radna tj. namijenjena samo osoblju, posebice kuharima koji u njoj, 'daleko od očiju gostiju', pripremaju ukusna jela.
Svaka od prostorija ima poseban ulaz, ali su namjerno osmišljene tako da djeluju kao cjelina. Stilsko jedinstvo postignuto je uporabom drvenih materijala (OSB što je engleska skraćenica za oriented strand board-ploče od uzdužno polagane iverice) na podu, stropu i zidovima u obje sobe koje su identično visoke - 2,85 metara.
Minimalizam i stilsko jedinstvo
Svaka od prostorija ima poseban ulaz, ali su namjerno osmišljene tako da djeluju kao cjelina.
Stilsko jedinstvo postignuto je uporabom drvenih materijala (OSB što je engleska skraćenica za oriented strand board-ploče od uzdužno polagane iverice) na podu, stropu i zidovima u obje sobe koje su identično visoke - 2,85 metara.
S druge strane, linija razdvajanja između dijela u kojem se jede i pije te onog radnog postignuta je stavljanjem elegantnih crnih pločica iz Portugala za koje arhitekti smatraju da su savršen kontrast drvu.
Mjesto za bijeg od stresa
- Restoran je u minimalističkom stilu jer smatramo da gosti ne trebaju biti okruženi mnoštvom detalja dok uživaju u hrani i piću.
Treba im, naime, samo stol, stolica, tanjur i pribor za jelo. U ovim teškim vremenima ljudi su željni ugode, lagane glazbe te općenito svega što im pomaže da ublaže stres - rekli su arhitekti dodajući kako se dizajn interijera sve više približava području psihologije.
- Urediti prostor prema svojim željama i potrebama, bez obzira na aktualne trendove, garancija je kvalitetnog i trajnog boravka u njemu - zaključili su.