Što će običan dom pretvoriti u šareni atelje? Ono nešto ili, kako Francuzi kažu, ‘je ne sais quoi’. Suprotno uvriježenim uvjerenjima, francuski se stil ne nalazi u Eiffelovu tornju i kičastim ružičastim pudlicama, nego u nenametljivoj otmjenosti koja vas neće puno stajati

Od običnog doma do urbane Provanse

Čini vam se da imate običan dom, a željeli biste nešto posebno, šik ili ono nešto kako Francuzi kažu, ‘je ne sais quoi’. Ako vam treba inspiracija da biste živjeli šik, obratite se onima koji su izmislili tu riječ.

Dobar izbor za ljubitelje francuskog stila su posteljina s teksturom i istrošena koža, sve platnene mreže, tapiserije koje ćete ili objesiti ili njima obložiti nešto, a za pravi luksuz rezervirani su svila, brokat i baršun

Suprotno uvriježenim uvjerenjima, francuski se stil ne nalazi u Eiffelovu tornju i kičastim ružičastim pudlicama, nego u nenametljivoj otmjenosti koja vas neće puno stajati.

Bez obzira na to je li riječ o urbanoj sredini ili Provansi, francuski se stil u uređenju može lako prilagoditi i hrvatskim domovima. Nemojte se bojati miješanja.

Kombinirajte rustikalne i romantične elemenate s art decoom ili kabareom poput ‘Moulin Rougea’. Rezultat? Suvremeni prostor.

Razmišljajte o bojama

Prigrlite ‘shabby chic’ (pohabani stil), no ne pravite se važni. Počnite razmišljajući o bojama. Uživajte u tonovima dragog kamenja, no i u onim nijansama za koje se čini da su dobile prašinu vremena a to su nježnoplava i zelena, topla žuta i crvena. Neka vam crna i bež budu poveznica mođu različitim uzorcima.

Umjesto usklađenih tkanina izaberite razne točkice, pruge i cvjetove koji se nužno ne slažu. Malocrne tkanine te crni okviri za fotografije ili obojeni namještaj bit će dovoljni da povežu sobu.

Srebrni detalji će, pak, podignuti dojam. Još jedan dobar izbor za ljubitelje francuskog stila su posteljina s teksturom i istrošena koža, sve platnene mreže, tapiserije koje ćete ili objesiti ili njima obložiti nešto, a za pravi luksuz rezervirani su svila, brokat i baršun.

Dizajnerica i spisateljica Betty Lou Phillips u knjizi ‘Tajne francuskog dizajna’ tvrdi kako se u toj zemlji ‘ugođaj toplog doma stvara pomoću pokućstva koji se prenosi s jednog naraštaja na drugi’

Visoka moda za dom

Obratite posebnu pozornost na krojačke detalje: ukrasne nabore, delikatni vez, prekrivenu dugmad i jedinstvene vrpce i uzice. Ako se ne možete odlučiti između niza predivnih tkanina, ugodite si obiljem jastuka. Puno velikih jastuka, meke sofe i udobni naslonjači za čitanje stvorit će vrlo ugodan atelje u kojem ćete rado boraviti.

Francuzi, očito je, doista imaju smisla za uređenje sa stilom. Dizajnerica i spisateljica Betty Lou Phillips u knjizi ‘Tajne francuskog dizajna’ tvrdi kako se u toj zemlji ‘ugođaj toplog doma stvara pomoću pokućstva koji se prenosi s jednog naraštaja na drugi’.

Često antikno ili naslijeđeno pokućstvo, osim što je lijepo, ima i neko značenje, no ako vam nije dostupno, posjet sajmu antikviteta, ili čak buvljaku može upotpuniti vaše životno gnijezdo s namještajem s karakterom i stilom.

Dizajn iz Provanse

- Boje moraju biti bogate, jake nijanse koje podsjećaju na suncem prožeti Mediteran, ili nježniji, prigušeniji tonovi pogodniji za mjesta na kojima nema previše svjetla’, tvrdi Phillips.

Vaš će izbor boje, naravno, ovisiti o namjeni prostorije te količini i kvaliteti prirodnog ili umjetnog svjetla koje dobiva. Kako kaže Chris Casson Madden, poznat po knjigama koje u koracima opisuju ljepotu provansalskog dizajna, jedna od najčešćih ‘francuskih’ opcija je izabrati jednu boju i upotrijebiti je u određenoj prostoriji u raznim nijansama.

Detalji, detalji, detalji

Također Madden primjećuje da francuska pozornost posvećena detaljima graniči s opsjednutošću.

Željezarija je lijepo dizajnirana, prozori su obloženi tkaninom, umjetnine su pažljivo uokvirene i osvijetljene, a svježe cvijeće je u zatvorenom u punom cvatu.

Urediti interijer prema francuskim pravilima znači imati sobe sa stilom, a vama mogućnost da se u svako doba godine osjećate kao da živite u zemlji vina i sireva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju