Prilikom blagdanskih druženja potrebno je pažljivo osmisliti dekoracije u dnevnoj sobi i blagovaonici. Uskladiti boje, oblike, materijale, mirise – kako bi sva čula uživala u vrijeme kada je cijela obitelj na okupu

Boje stolnjaka, nadstolnjaka, salveta i posuđa potrebno je uskladiti te nadopuniti biljnim, cvjetnim ili voćnim aranžmanima smještenim na središnjem dijelu stola ili pokraj svakog tanjura.

Odlučite li se za neutralne tonove posuđa i tkanina (bijele, bež, smeđe, sive) – raznobojni ukrasi više će doći do izražaja te osvježiti prostor.


Izbor materijala od kojih se izrađuju ukrasi uistinu je bogat, primjerice, raznobojni pijesak artistički raspoređen u staklenoj posudi, aromatične svijeće poslagane na keramičkom tanjuru ili u staklenom svijećnjaku, sušeno voće poput kriški naranče u kombinaciji sa srebrnim ili zlatnim nitima – tzv. anđeoskom kosom, štapići cimeta omotani svilenim vrpcama, razne figurice poput onih izrađenih od Murano stakla.

Odlučite li se za neutralne tonove posuđa i tkanina (bijele, bež, smeđe, sive) – raznobojni ukrasi više će doći do izražaja te osvježiti prostor. Ljubičaste tkanine, bijelo posuđe i srebrne dekoracije, također je privlačna kombinacija.

Crveni tanjuri i čaše u spoju sa tamno-zelenim stolnjakom i salvetama uvode nas u ugođaj predstojećih blagdana. Također, želite li 'zagrijati' atmosferu i romantičnu večeru učiniti što strastvenijom, preporučljivo je na stol staviti i dvije crvene mirisne svijeće ili, uvijek dobrodošle, crvene ruže koje će govorom cvijeća iskazivati ljubav.

Naime, prema načelima orijentalne filozofije Feng Shui, crvena boja pojačava romantičnu energiju u prostoru, a postavljanje predmeta 'u paru' šećer je na kraju priče. Stol nije jedino mjesto rezervirano za postavljanje dekoracija – tu su i stolci. Odjenite ih u 'košuljice' i ukrasite vrpcama ili cvijećem.

Plavi stolnjak, bijele salvete, posuđe u zemljanim bojama te nekoliko grančica ukrašenih bijelim vrpcama, shema je koja podsjeća na Mediteran. Uz vizualni i aromatski dodatak agruma, slika morskog krajolika je potpuna.

Božićni dekori: Tko kaže da sve mora biti crveno i zeleno?

Ako se vaš odabir sastoji od jednobojnih tkanina i posuđa, sezonsku notu donijeti će salvete za koje ste vrpcom ili čipkom pričvrstili grančicu bora ili, primjerice, centralni aranžman izrađen od borovih grančica, zlatnih niti i kuglica.

Ukrašavanje stola prava je prilika za kreativno izražavanje u udobnosti vlastitog doma. Priređujete li okupljanje obitelji i prijatelja, vaši gosti će osim kulinarskog umijeća svakako zamijetiti i estetiku dekoracija.  

Još ideja potražite u Solidumu.
         

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju