Kad u kući postane pretijesno selidba nije uvijek najbolje i jedino rješenje. Često se prostor u kojem živite može proširiti i urediti iz izvora koji su vam već na raspolaganju i obično koštaju puno manje od selidbe

Fizička nadogradnja, odnosno proširenje kuće ili iskorištavanje skladišnog prostora u potkrovljima dva su klasična rješenja izbjegavanja selidbi.

Uređenje potkrovlja je jednostavnije, zahtjeva manje građevinskih radova i time iziskuje manji trošak.

Koliko je to uistinu iskoristivog prostora?

Kako biste ustanovili točnu kvadraturu iskoristivog tavanskog prostora, najbezbolnije i najbolje rješenje je pozvati arhitekta ili kvalificiranog građevinara koji će vam dati točnu mjeru i prijedlog za određivanje iskoristivog prostora.

U građevinskom dijelu posla nikako nemojte zaobići ljude od struke jer svi radovi moraju biti izvedeni po propisima, ne samo zbog dozvola koje ćete morati ishoditi (priključci instalacija i sl.) već prvenstveno zbog vlastite sigurnosti.

U većini slučajeva, tu vam može pomoći i arhitekt.
Kod odluke o prenamjeni potkrovlja, treba uzeti u obzir više stvari. Izmjera prostora prije svega, jer lako je moguće da je iskoristive površine manje nego što očekujete.

Do problema u procjeni često dolazi, jer iako je podna površina velika kao i kat niže, iskoristiv prostor se smanjuje zbog nagiba krova. Posebice kod starih kuća, to može bitno smanjiti iskoristivu površinu.

Majstori na djelu

Imati koristan tavanski prostor ili dobro postavljen krov je jedna stvar, ali kako do njega doći, nešto je sasvim drugo. U većinu tavana ulazi se ljestvama, što će teško biti dovoljno dobro rješenje i nakon prenamjene.

U većinu tavana ulazi se ljestvama, što će teško biti dovoljno dobro rješenje i nakon prenamjene.

Ne postoje li već stepenice, ponovno ćete morati konzultirati arhitekta ili građevinara koji će vas kvalitetno savjetovati o opcijama budućeg stepeništa.

Ukoliko se predviđa probijanje poda jer je potreban veći ulaz u potkrovlje, njihova pomoć će biti neophodna u procjeni eventualnog pojačanja za krov, dimnjaka, izolacije, razvoda instalacija i svih tehničkih detalja.

Možda vam se postojeći otvor sada čini dovoljnim, ali je li dovoljno velik i kad počnete unositi namještaj?

Svaka kuća građena s više od jedne etaže ima najmanje jedno stubište kao vertikalnu komunikaciju. Postoje, naravno različite vrste stubišta, koji se razlikuju u materijalu, načinu gradnje, općem obliku, dizajnu i brojnim drugim karakteristikama.

U većini situacija, stubište je žarišna točka kuće. Stepenice mogu biti visoke ili blage, uske ili široke, čisto funkcionalne ili veličanstvene i dekorativne. Neke izrađuju tesari na licu mjesta, dovršavaju ih stolari, ili stručnjaci za stepenice, druge su tvornički izrađene, dostavljene na gradilište a ugrađuju ih stolari.

Bez obzira na vrstu, sve stepenice imaju iste osnovne dijelove. Način na koji su ti dijelovi izrađeni, i zatim spojeni daje stubištu njegov stil i individualnost.

Jedan od trikova koji može poslužiti kao savršen način za stvaranje nezaboravnog utiska je prerada vašeg istrošenog starog drvenog rukohvata u kovano željezo prekriveno metalnim prahom.

Oprezno s instalacijama

Vodovod, struja, grijanje - ukratko, instalacije je posao koji vas neće zaobići. Uvođenje svih instalacija je posao koji ni u kom slučaju nemojte prepuštati nekvalificiranoj osobi!

Obavezno pazite na izvore prirodnog svijetla i stanje krova, kako ne bilo problema nakon prve kiše. Dobro razmislite pri odluci o načinu grijanja. Pažljivo odredite sigurno mjesto za novu razvodnu kutiju jer će se uvoditi i nova rasvjeta te uključiti mnogo drugih trošila.

Na žalost, malo je vjerojatno da će postojeći podovi biti dovoljno izdržljivi za sva nova iskušenja koja će postojeći skladišni prostor pretvoriti u ugodno mjesto za život samca ili obitelji, sa svim teretom nove stolarije i namještaja. Taj se problem može riješiti na jedan od ova dva načina: dodavanjem greda iste veličine kao postojeće, a koje će se umetati između originalnih ili se poviše postojećeg poda može izvesti konstrukcija koja će biti učvršćena na nosive zidove. Pod se nakon toga završi panel pločama.

Treba li dodavati zidove?

Tlocrtna rješenja prostora su kao i za svaki drugi prostor, prvenstveno prilagođena krajnjim korisnicima. Mladi ljudi i obitelji bez djece, će biti skloni otvorenim prostorima i dizajnerskim rješenjima. Obitelji s malom djecom, trebat će dječju sobu koju mogu zatvoriti, ali i kutak za kavicu uz knjigu za roditelje.

Unutarnji zidovi mogu biti od knaufa ili siporeksa, lako se i brzo postavljaju te su dovoljno izdržljivi. Nakon što su učvršćeni za pod i grede, provode se instalacije, nanese završna obrada i boja po želji.

Zanimaju li vas određene teme pišite nam na zadovoljna@novatv.hr. Naša je želja komunicirati s vama i pomoći savjetom, kako bi vaša četiri zida bila odraz vaše osobnosti i vašeg stila.

Savjetuje: Nives Feger, http://elegantindesign.blogspot.com/

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju