Starinska komoda s ladicama dugo je vremena ležala u podrumu. Kada su vlasnici odlučili krenuti u adaptaciju, sjetili su se prekrasnog komada i odlučili ga osvježiti kako bi se uklopio u novo uređeni prostor. Napravite isto sa svojim namještajem!

Blagim deterdžentom i vlažnom krpicom prvo smo oprali cijelu komodu kako bismo uklonili masnoću i prašinu koja se skupljala tijekom višegodišnjeg boravka na tavanu.

Skraćivanje nogica

Kako bi dobili niži komad namještaja, odmjerili smo 20 cm od poda i zacrtano mjesto prepilili ručnom pilom. Oni malo vještiji, mogu se koristiti i ubodnom pilom jer je preciznija.

Priprema za bojanje

Originalne ručkice u obliku školjaka izuzetno su efektne, te smo ih odlučili zadržati. Kako ih prilikom bojanja ne bi uprljali, uklonili smo ih.

Finim brusnim papirom granulacije 400, prebrusili smo cijelu komodu i svaku ladicu, kako bi boja što bolje prianjala na drvo.

Ovo je izuzetno važno, jer na mjestima na kojima ostane stari sloj bezbojnog laka, boja se neće ravnomjerno rasporediti.

Bojenje

Izuzetno je važno da prilikom bojenja poštujete osnovne mjere opreza kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

Obavezno nosite zaštitnu masku preko lica i navucite jednokratne rukavice. Ukoliko bojite u zatvorenom prostoru, otvorite sve prozore radi provjetravanja.

Odlučili smo se za nježnu boju slonovače (poliuretan - RAL 1013) koja se može nabaviti u svim prodavaonicama boja i lakova. Izdašna je, ne razrjeđuje se, a kistove i ostali pribor periv je u običnom nitro razrjeđivaču.

U dva sloja smo mekanim, širokim kistom temeljito premazali cijelu komodu.

Pripazite da kistom povlačite uvijek u istom smjeru efekt je puno bolji! Između svakog sloja potrebno je pričekati dva sata kako bi se boja osušila. Ladice je potrebno bojati na isti način.

Brušenje

Za shabby chic efekt, nakon sušenja, cijelu je komodu, a posebice ladice, potrebno fino prebrusiti. Koristite brusni papir srednje granulacije, primjerice 150.

To uvijek činite ručno, na nekim mjestima više, a na nekim manje, kako biste postigli što originalniji dojam 'fino pahabane komode'.

Voila! Komoda u novom ruhu

Stara/nova komoda spremna je zabljesnuti u potpuno novom izdanju i mamiti poglede u novom dnevnom boravku!

Savjet više: Ukoliko korpus komode obojite u nijansu tamniju od one na ladicama, komoda će djelovati masivnije i veće!

Savjetuje: Tea Jukić, www.hobbychic.blogspot.com

Pročitajte i ovo!

Sve što ste željeli znati o bojenju zidova

Podarite staroj stolici novi šarm
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju