Proljeće je idealno vrijeme za veliko spremanje. No, neka u to bude i uključen balkon na kojem ćete provoditi mnogo vremena u ovim toplim mjesecima. Zahvat nije skup, ali mora biti planiran, s dobro raspoređenim detaljima i malo truda

Iskoristite toplo vrijeme

Englezi kažu: Dobro uređen balkon zamjenjuje sobu u stanu, a dobro uređena terasa čitav kat. I dobro kažu.

U male teglice možete posaditi i začinsko bilje poput ružmarina ili lavande koji će vam podariti izvrstan miris, a lavanda će otjerati komarce.

Ako uz to prihvatimo činjenicu da je globalno zatopljenje naša stvarnost i pokušamo je gledati s ljepše srane, imate i više nego dobar razlog da se posvetite uređenju vaše terase ili balkona.

Tako ćete barem još četiri do pet mjeseci moći uživati u raspupanom cvijeću, mirisima prirode i ukusno uređenom prostoru vašeg malog balkona.

Nije riječ o toliko skupom, koliko o planiranom zahvatu, dobro raspoređenim detaljima i malo truda. No, prije nego što počnete, razmislite što vas opušta, kakve biljke volite, razmislite o veličini prostora, klimatskim uvjetima…

Čišćenje je početak svega

Prije nego što krenete u osmišljavanje dizajna, riješite se nepotrebnih stvari s vašeg balkona, višak bacite u smeće, ostatak pospremite.

Dobro očistite balkon, a to uključuje i ogradu, te prozorska stakla ukoliko ona pregrađuju vaš balkon od ostatka stana. Očistite pločice, a ako je potrebno, prefarbajte i zidove.

Malo hlada za veliki užitak

Za dobar balkon morate imati kutak, udobnu stolicu ili naslonjač i malo hlada.

Ukoliko vam to dozvoljava prostor, uvijek možete nabaviti suncobran, no dobra su rješenja i paravani od bambusa, ali i mreže na koje možete postaviti biljke penjačice.

Mrežu napravite od žica koje postavljate okomito, u razmaku od desetak centimetara ili gotovi okviri koje možete pronaći u svim većim trgovačkim centrima.

Penjačice posadite u žardinjere ovješene o balkonsku ogradu, a njihove izdanke labavo pričvrstite duž potporne konstrukcije kako biste postigli željeni smjer rasta biljke.

Izbor penjačica je širok: od raznih vrsta bršljana do ukrasne loze, a kao vrlo praktično rješenje za zelene paravane pokazala se biljka slak koja raste brzo i razvija velike, srcolike, svijetlo zelene listove koji tvore gust paravan.

Sanduk je rješenje

No, problem nastaje jer tijekom cijele godine balkon 'doživljavate' kao prostor u kojem ostavljate metle, krpe za čišćenje i slično.

U kutu balkona pronađite mjesto na kojem možete smjestiti vaš 'alat' za čišćenje.

Ukoliko želite okomit ormarić, pazite da bude dovoljno uzak i da ne zauzima previše prostora. No, još su bolja rješenja sanduci koje možete pronaći po povoljnim cijenama.

Ako na njih stavite jastuke za sjedenje, a u njih sve ono što inače odlažete na balkon, problem ste riješili.

Raspored i vrste cvijeća

Informirajte se kod cvjećara i tražite one biljke koje traže brigu koju im imate vremena pružiti.

Osim toga, u male teglice možete posaditi i začinsko bilje poput ružmarina ili lavande koji će vam podariti izvrstan miris, a lavanda će i silovito otjerati komarce.

Dobro su rješenje posude koje možete objesiti o strop, zid ili ogradu balkona. Praktične su i jednostavne police za cvijeće (kutne ili ravne) kao i klupice na kojima možete sjediti ili pak držati cvjetne teglice.

Imate li mali balkon, jedan zid ozelenite nekom od penjačica poput bršljana, slaka, ukrasne loze, ali nije loša ideja ni zrcalo u drvenom okviru.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju