Odabir boja kojima tretiramo neki prostor uvelike utječe ne samo na definiciju samog prostora, već i na ugođaj te raspoloženje koje se u prostor nekom bojom unosi. Boje imaju svoja pravila, no ta pravila neće utjecati na vašu kreativnost i maštu...

Poznato je kako svijetli tonovi vizualno povećavaju prostor dok ga tamni smanjuju. Međutim, i kod primjene tog pravila treba biti obazriv kako se ne bi primjenom isključivo vrlo svijetlih tonova ne bi dobio dojam sterilnosti, čime se gubi osjećaj topline doma i života u njemu.

Preporuka je i u manjim prostorima upotrijebiti neki od intezivnijih tonova, ali na manjoj površini te njime akcentirati neki od građevinskih detalja kao što su npr. stup, greda, niša u zidu i sl.


Kao što je već rečeno, boje utječu i na raspoloženje, te signalom koji odašilju mogu uveseljavati, rastužiti, smiriti, razdražiti te čak i deprimirati.

To je ujedno i jedan od razloga zbog čega se, između ostalog, boje primjenjuju i u psihoterapijske svrhe.

Primjena prevelikog šarenila u nekom prostoru, koje ne poštuje sklad tonaliteta, može rezultirati uznemirenošću i nervozom, isto kao i što primjena umirujućih, skladnih tonova rezultira relaksacijom i smirivanjem.


Bitno je napomenuti i to da, ma koliko nam se sviđala neka boja, treba voditi računa na koji je način primjenjujemo i u kojoj količini.

Npr. crvena je boja koja unosi živost u prostor, međutim, primjenom prevelike količine intenzivno crvene, na način kojim postaje dominantna boja u prostoru, sigurno je da takav prostor neće doprinositi ugođaju smirenosti i spokoja vlastitog doma.

S druge strane, intenzivno crveni detalji (dakle u manjoj količini) postižu učinak razbijanja monotonije.


Današnje mogućnosti u pogledu odabira vrste i boje materijala završnih obrada zaista su mnogobrojne. Primjenjujući istu boju, ali različitu strukturu, možemo postići zanimljive efekte, a ujedno zadržati sklad.

Taj sklad se očituje i kroz povezanost koju je poželjno definirati sagledavajući prostor u cjelini.

Kako urediti dom: Pet ključnih elemenata

Tako npr. identičnu boju možemo upotrijebiti u svim prostorima stanovanja, negdje u većoj, negdje u manjoj količini, negdje samo u detalju, i na taj način postići međusobno prožimanje prostorija različitih funkcija i namjena.


Kod kombiniranja različitih boja, osim što postoje odnosi među osnovnim bojama, važno je voditi računa i o skladu tonaliteta odnosno nijansi pojedine boje, obzirom da npr. plava u sebi može imati primjesu zelene, sive, crvene, žute itd, pa bi prema toj primjesi trebalo usklađivati drugu boju koju imamo namjeru koristiti.

U svakom slučaju, preporučljivo je prvenstveno odabrati osnovnu tj. dominantnu boju prostora te prema njoj vršiti odabir boja kojima u taj prostor unosimo dodatni, osobni ugođaj.

Zofi Jerič-Bilogrević, d.i.a.
A-Z PROJEKT d.o.o.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju