S dolaskom proljeća, priroda se budi i poziva nas da je što češće posjećujemo. Najbliži izlet u prirodu upravo je šetnja do vlastitog vrta ili terase stoga je važno na vrijeme razmišljati o uređenju ovih prostora

Opremanje vanjskih prostora ovisi, prije svega, o njihovoj veličini, podneblju u kojem se nalaze, te aktivnostima za koje su predviđeni.

Pri uređenju u obzir treba uzeti mnoštvo sastojaka poput ograda, zidova, natkrivanja terasa i balkona, obrade podova, rasvjete, rasporeda biljaka i cvijeća, te namještaja i dodataka.

Ukoliko uređujete eksterijer većih dimenzija, najbolje ga je podijeliti na dvije zone, jedna neka bude za konzumaciju hrane, a druga za razgovor i opuštanje.

Vrtne garniture i popratni sadržaji čine udobnijim druženje s obitelji i prijateljima na otvorenom te sunčanje, čitanje i odmaranje nakon napornog radnog dana.

Želite li se sunčati na balkonu ili u vrtu, preporučljivo je znati točne mjere prostora prilikom kupovine ležaljki, kako pri postavljanju namještaja ne bi bilo nezgodnih iznenađenja.

Opremate li manji prostor – preporučuje se sklopivi namještaj kojeg možete jednostavno spremiti nakon upotrebe, a i ne zauzima puno mjesta, kao i, primjerice, stolci koje možete slagati jedan na drugog prilikom skladištenja.

Ako se radi o eksterijeru većih dimenzija, najbolje ga je podijeliti na dvije zone, jedna neka bude za konzumaciju hrane, a druga za razgovor i opuštanje. Pri podjeli prostora može vam pomoći i atraktivan paravan.

Vrtne garniture će vašem vrtu ili terasi dati opuštenu atmosferu. Pri izboru materijala nemojte štedjeti te pripazite da svi materijali budu vodootporni i UV otporni.

Neizostavni dio svake garniture su i meki jastuci, a sve kako uživali u udobnosti i opuštanju.

Koje materijale odabrati?

Među namještaj kojim se dizajnira eksterijer ubrajaju se stolci, ležaljke i stolovi izrađeni od materijala otpornih na vremenske (ne)prilike.

Od metala najčešći su aluminij i kovano željezo, dok je tikovina vrlo popularan izbor, ne samo među drvenim materijalima, već i općenito.

Tikovina je tvrdo drvo koje možemo naći u Aziji, primjerice u Indiji i Burmi. Budući da sadrži visok postotak ulja, vrlo je trajna i otporna na vlagu. Njena početna smeđa boja, nakon dužeg boravka na otvorenom, poprima atraktivne srebrno-sive tonove.

Garniture izrađene od sintetičkih materijala u kombinaciji s aluminijskom konstrukcijom koriste se pri opremanju terasa hotela i kafića, ali se sve češće nalaze i u domovima zahvaljujući svojoj privlačnosti te jednostavnom održavanju.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju