Želite osvježiti svoj dom, no niste spremni na velike radove, promjenu namještaja i skupe građevinske zahvate. Stoga posegnite za bojama. Boje doduše imaju svoja pravila, no ta pravila neće utjecati na vašu kreativnost i maštu...

Vapite za promjenama, no promjena namještaja iziskuje veće financijske izdatke, ne želite se boriti s majstorima, a na raspolaganju imate mali budžet, maštu i nešto vremena. Vrijeme je za boje.

Ukoliko volite intenzivne boje, poput crvene, dobro je rješenje obojiti jedan ili dio jednog zida u crvenu boju, a sklad postići s detaljima u istoj boji

Boje u stanu svakako će doprinijeti da se bolje osjećate, jer ćete uz malo novaca dobiti željenu promjenu i bolju atmosferu. No, i tu postoje neka pravila.

U svakom interijeru, pa tako u stambenom, poželjno j ekombinirati tri boje ili nekoliko različitih nijansi boja. Žuta, zelena, plava i općenito pastelne boje primjerene su za svaku prostoriju od dnevnog boravka, kuhinje, dječje sobe...

No, kao što je poznato, svijetli tonovi vizualno povećavaju prostor dok ga tamni smanjuju. No, ne treba pretjerivati sa svijetlim tonovima kako umjesto harmonije, ne biste dobili dojam sterilnosti.

Preporuka je i u manjim prostorima upotrijebiti neki od intenzivnijih tonova, ali na manjoj površini te njime akcentirati neki od građevinskih detalja kao što su npr. stup, greda, niša u zidu i sl.

Ukoliko ste ljubiteljica intenzivnih boja, poput primjerice crvene, dobro je rješenje obojiti jedan ili dio jednog zida u crvenu boju, a sklad postići s detaljima u istoj boji... jastučićima, dekorativnim detaljima, presvlakama stolaca i slično.

Osim toga, preporučljivo je da to bude zid koji na sebi ima ugrađenu policu s knjigama ili se na njemu nalazi komada kako bi dominantnu crvenu razbili umjerenim i pitomim detaljima.

Ne pretjerujte s bojama, jer biste umjesto šarenila i vesele atmosfere mogli stvoriti osjećaj kaosa, a to definitivno utječe na loše raspoloženje. Ma koliko vam se sviđala neka boja, treba voditi računa na koji je način primjenjujemo i u kojoj količini.

Crvena je boja koja unosi definitivno unosi živost u prostor, međutim, primjenom prevelike količine intenzivno crvene, na način kojim postaje dominantna boja u prostoru, sigurno je da takav prostor neće doprinositi ugođaju smirenosti i spokoja vlastitog doma.

S druge strane, intenzivno crveni detalji (dakle u manjoj količini) postižu učinak razbijanja monotonije.

Ukoliko ste se dakle odlučili za intenzivnu boju, a to osim crvene nože biti ljubičasta, narančasta, jarko zelene... ostali zidovi bi trebali biti u pastelnim tonovima kako bi stvorili komplementarni odnos boja.

Primjerice, crveni ili ljubičasti detalji u kuhinji pridonijet će skladu s ostalim prostorijama, ali i potaknuti vašu kreativnost pri pripremi kulinarskih delicija.

U spavaćoj i dnevnoj sobi najprikladnije je koristiti neutralne boje ili pastelne nijanse narančaste, plave, zelene, ljubičaste s obzirom da one plakšavaju odmor i relaksaciju

Ta pravila vrijede i za dječje sobe, jer unatoč dojmu kako bi dječje sobe trebali biti što je raznobojnije moguće, držite se pravila o tri osnovne nijanse. Osim toga, uz šarene dječje igračke, lampe, prekrivače, zavjese i posteljinu, dobro je da zidovi i tepisoni budu umjereni.

Tako se za dječje sobe preporučuju tople boje poput crvene, žute ili narančaste, jer privlače pažnju i stimuliraju aktivnost. Hladne boje, poput nijansi plave, zelene i ljubičaste smiruju i povećavaju koncentraciju, pa su preporučljive za spavaće ili radne sobe.

Bez obzira na pravila, susrest ćete se s primjerima gdje su pojedinci u prostorima za odmor i rad upotrijebili tople boje, jer se upravo u takvoj sredini osjećaju dobro. Dakle, uvijek birajte boje koje u vama potiču pozitivno raspoloženje!

U spavaćoj i dnevnoj sobi najprikladnije je koristiti neutralne boje ili pastelne nijanse narančaste, plave, zelene, ljubičaste s obzirom da one plakšavaju odmor i relaksaciju.

Svijetle nijanse plave ili zelene uz mnoštvo morskih motiva osvježit će kupaonicu i podariti je mediteranski ugođaj. Vaša je kupaonica vaš wellness.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju