Uređenje dječje sobe ovisi o mnogočemu, a ponajprije o veličini prostora, dobi djeteta i visini vašeg budžeta. Ipak, danas mnogi artikli imaju pristupačnu cijenu i uz malo mašte i poštivanje osnovnih pravila moguće je stvoriti ugodan prostor za učenje i igru


Dječja soba je djetetov osobni prostor – kako za učenje, tako i za zabavu. Kada je uređujete pripazite i na to da ona mora biti maštovita u onoj mjeri u kojoj ne ometa koncentraciju

Pripremili smo nekoliko savjeta za uređenje dječje sobe u nekoliko koraka. I da, nismo zaboravili na cijene, naši prijedlozi nisu ni skupi ni zahtjevni.

Prvo, dječja soba je djetetov osobni prostor – kako za učenje, tako i za zabavu. Kada je uređujete pripazite i na to da ona mora biti maštovita u onoj mjeri u kojoj ne ometa koncentraciju. To se postiže dobrim rasporedom i pravilnim odabirom namještaja.

Čak i ako nemate dovoljno veliku sobu za dijete (otpimalno je od 10 do 12 četvornih metara), dobra organizacija čini čuda,a od osnovnog namještaja vam treba nekoliko ladica nadohvat radnog stola za djetetov školski pribor, radni stol i polica za knjige koju možete postaviti iznad radnog stola.

Bilo bi dobro da je ormarić s ladicama mobilan što je dobro rješenje za sobu manjih dimenzija.

Kakav radni stol i rasvjeta?

Pripazite na duljinu radnog stola, jer je minimalna preporučena duljina 100 cm, a dubina oko 70 cm. Površina radnog stola treba biti dovoljno velika za knjige, knjige, bilježnice, crtanje i pisanje.

Ukoliko se na stolu nalazi i kompjutor preporučljiva duljina stola je 150 cm. I nemojte zaboraviti na prirodnu rasvjetu za radni stol. Prirodno svjetlo treba osvjetljavati radnu površinu s prednje ili lijeve strane za dešnjake, odnosno s desne strane za ljevake.


Nemojte zanemariti važnost svjetla jer sigurno ne želite da vaše dijete bespotrebno napreže oči. I na kraju, ako u jednu sobu morate smjestiti dva radna stola, neka budu postavljeni paralelno ili pod pravim kutem kako bi oba dobila prirodnu rasvjetu.

Ukoliko je u sobu potrebno smjestiti dva radna stola, najbolje ih je postaviti paralelno jedan uz drugi ili pod kutem od 90° kako bi jedan mogao biti osvjetljen frontalno, a drugi s lijeve ili desne strane prirodnom svjetlošću

Boje, namještaj i tepisi za dječju sobu

Boje u dječjim sobama trebale bi biti vesele i djelovati stimulativno na razvoj djeteta. Boje koje pozitivno djeluju na dječju psihu su žuta, narančasta, crvena, a ugodne za igru i rad su plava i zelena. Bilo bi dobro da su boje za zidove otporne za česta pranja.


Primarne boje (snažne nijanse plave, žute, crvene) uz dodatak zelene – uvijek su dobrodošle, a zanimljivo izgledaju i žuto-zelena, ljubičasto-zelena, crveno-bijela, narančasto-smeđa, plavo-bijela, kao i brojne druge kombinacije. Na podovima je najbolji odabir parket koji možete ukrasiti i 'omekšati' dobrim tepisima.

Važna je i sigurnost

Pripazite na utičnice, rasvjetna i grijaća tijela. Nemojte odabirati namještaj s izrazito oštrim rubovima i pripazite na to kako se otvara prozor u dječjoj sobi. Namještaj od krhkog i lomljivog materijala nije osobito dobar izbor.

Ako imate manju djecu, neka rasvjeta bude stropna ili zidna, u svakom slučaju izvan dohvata dječje ruke. Igračke uvijek pospremajte nakon igre ili u ladice ispod kreveta ili u ukrasne kartonske kutije, košare…


Vaš kreativni suradnik

Šareni uzorci na zidovima i stropu uvijek su dobrodošli, ali nemojte pretjerivati. Ukoliko ste odabrali raznobojne zidne tapete, neka tepih bude umjeren boje. Osim toga, dobro su rješenje zanimljive zavjese s likovima iz crtića, mekani, šareni jastuci, raznobojna posteljina koju možete jednostavno prati i lako promijeniti kada vam dosadi.

I na kraju, ne zaboravite uključiti vaše dijete u kreativni proces uređenja sobe. Zajedno oslikajte zidove ili odaberite posteljinu,. Na kraju, ipak je to njegova soba.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju