Mnogi uživaju u promjenama u svom domu prema godišnjem dobu što je ponekad dobar razlog za za novo i ponovno uljepšavanje četiri zida.

Koji god razlog bio, spremno ga prigrlite i primite se posla, uz manji ili veći trošak, prema mogućnostima.

Razlog za 'zimske' promjene u vašem domu je više nego banalan – ljetni dekor neće dobro izgledati zimi. Zavjese, ukrasni jastuci i tepih svijetlih boja i morskih dezena prihvatljivi su ljeti, no u hladnijim danima to može djelovati tužno i depresivno.

Kako vani sve postaje sivo i tmurno za dom je dobro odabrati vesele boje.

Zimi je potrebno nešto sasvim drugačije i primjereno raspoloženju. Kako se živa u termometru spušta tako se i mi počinjemo osjećati sve lošije, malodušnije i depresivnije.
Upravo zato se najbolje baciti na uređivanje doma sitnicama koje će nam pomoći da preživimo zimski bluz.

Kako vani sve postaje sivo i tmurno za dom je dobro odabrati vesele boje. Za to vam ne treba pomoć dizajnera interijera. Slijedite svoj instinkt i slušajte svoje srce. I za svaki slučaj, pročitajte ovih par osnovnih ideja i naputaka. Tako ćete svoj životni kutak učiniti toplim i atraktivnim.

Iako su već svi u mislima na nadolazeće blagdansko razdoblje, ne zaboravimo da zima traje još gotovo dva mjeseca i kad blagdani prođu. Ne podliježite ponudi božićnog nakita, nego se prvo bacite na pripremu podloge koja će i novi i stari božićni nakit učiniti boljim nego ikad!

Prvi korak neka bude u bojama!

Boje su najbolja obrana od zimskog bljedila i tuge. Unesite u dom boje i vidjet ćete kako se i vaše raspoloženje mijenja. Boja treba biti posvuda, maknite ljetne neutralne sheme i dodajte tamne, jasne boje, toplih tonova.

Uskladite boje tapecirunga, zavjesa, tepiha, vaza, deka i jastuka. Imate li male galerije obiteljskih fotografija, obavezno zamijenite slike s ljetovanja slikama prošlih božićnih druženja, skijanja, planiraenja ili slikama okićenog grada.

Za one stvarno ambiciozne, željne obnavljanja boja zidova, preporuka više: pažljivo pregledajte paletu boja i odaberite boju koja vam se trenutno najviše sviđa i koja najbolje odražava vaše raspoloženje. Iznenadit će vas izbor, koji teško da će biti nešto neutralno. Niste li baš tako ambiciozni, možda će vam se dopasti ideja da obnovite samo jedan zid ili čak samo dio zida atraktivnom tapetom!

Boji dodajmo mirise!

Cvijeće daje prostoru novu dimenziju. Budite rastrošni i naručite kod cvjećara raskošan zimski buket. Buket neka bude mirisan i svjetlucav. Uz njega ćete otjerati i zadnje repove lošeg raspoloženja, a učinak na prostoriju … ma treba li o tome uopće što reći?!

Istina, nije lako u ovo doba biti rastrošan. A nije se lako odreći ni omiljenih zimskih mirisa. Zato upotrijebite svijeće. Mirisne, divnih boja i oblika, svjetlucave i jeftine. Grupirajte ih i ukrasite.

A za kraj - neka bude svijetlo!

Prava rasvjeta u pravom trenutku je presudna, a trebat će vam podosta rasvjete da otjerate zimsko sivilo. U rasvjetnim tijelima zamijenite jačinu žarulja, naravno do maksimuma deklariranom na rasvjetnom tijelu. Vrlo jednostavno i jeftino zamijeniti sjenilo na lampi i tako ćete postići željeni štih, te dodati dojam topline i ugode.

Ups … mislili ste da je to sve?!

E varate se, nećete moći izbjeći malo rada u kuhinji i kupaonici. Nema baš naročite koristi ako ste potrudili urediti samo svoj dnevni boravak. Potrebno je malo poraditi i u spavaćoj sobi i u kuhinji, ali i u kupaonici. Svuda dodajte malo živosti bojama i rasvjetom i toplinu mirisnim svijećama, samo pazite da ne pretjerate. U jednoj prostoriji jedna vrsta mirisnih svijeća i to je za jedan dan dovoljno.

Zanimaju li vas određene teme pišite nam na zadovoljna@novatv.hr. Naša je želja komunicirati s vama i pomoći savjetom, kako bi vaša četiri zida bila odraz vaše osobnosti i vašeg stila.

Savjetuje: Nives Feger, http://elegantindesign.blogspot.com/
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju