Hrvatski namještaj? Zar to postoji? Kako ćete otkriti u prilogu, ne samo da postoji, nego ćete pri prvom pogledu na neke od komada, zaboraviti na razne kataloge koje držite u svom domu

Kvaliteta i dizajn

Mnogi pri spomen na hrvatski dizajna namještaja odmahuju rukom, no mogli bi se i predomisliti.

Jer ne samo da hrvatski namještaj postoji, već bi pri prvom pogledu na neke od dizajnerskih komada, vrlo lako mogli baciti razne kataloge jeftinih proizvođača i odlučiti se za nešto autohtono.

Kvalitetno i dizajnirano, ono je što bismo uvijek trebali vezati za slogan 'kupujmo hrvatsko'.

Kreativni dizajneri

Nikola Radeljković i Sven Jonke iz tvrtke 'Numen' svjesni su kako se primjerice slavonski hrast ne veže uz pojam dobro dizajniranog namještaja. No, to bi bilo pogrešno.

- Postoji otpor, jer se slavonski hrast veže uglavnom za neku primitivnu tipologiju, a ne za moderni dizajn. No, takav je otpor danas nepotreban, kaže Radeljković koji pokazuje izuzetno zanimljivu policu za knjige.

Stolići od gume, stakla...

Ukoliko se želite educirati iz područja arhitekture i građevina, popiti kavu uz razgledavanje kataloga interijera i eksterijera, otvoren je koncept bar Kota koji ima i specijaliziranu knjižaru u kojoj možete pogledati kataloge na kojima su i potrebni kontakti.

No, hrvatski dizajn, osim estetske razine, ima i onu pragmatičnu, poput stolića koji je dizajnirao umjetnik Dražen Grubišić. Izgleda kao od betona, no napravljen je od gume, pa je zato i potpuno siguran za djecu.

Drugačiji stol od fuzioniranog stakla koje se peče na 800 stupnjeva dizajnirala je Ljiljana Tutnjević, jedina hrvatska dizajnerica koju je Elle Decor poslao na sajam namještaja u Milanu.

A ako vas zanimaju neobične i oku ugodne zahodske daske, potražite one dizajnera Ivana Končića.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju