Prilikom odabira i kupnje stana potrebno je potražiti stručni savjet kako bi se izbjegle pogreške. Na vaše pitanje kako provjeriti kvalitetu izgradnje i koliko su opasne pukotine na objektu odgovara tim stručnjaka predvođen arhitekticom Zofi Jerič

U stanu koji je sagrađen u lipnju 2005. godine pucaju zidovi od prizemlja do krova, a isto se događa s pločicama u kuhinji, kupaoni i hodniku. Čitateljicu iz istre zanima kome se obratiti za provjeru kvalitete izgradnje?

Uzrok pukotina može biti uobičajeno slijeganje tla ili nestabilizirani teren gradnje.


Odgovor arhitekta

Kako bi se provjerila kvaliteta izgradnje vezana na izvedbu konstruktivnih elemenata objekta, trebali bi angažirati ovlaštenog inženjera građevinske struke (npr. sudskog vještaka) koji bi nakon uvida u projektnu dokumentaciju ustvrdio je li izvedba vršena u skladu s dokumentacijom te je li projektirano rješenje konstrukcije usklađeno s geomehaničkim elaboratom.

Kupujete stan? Evo na što trebate pripaziti!

Kako urediti dom: Pet ključnih elemenata

Uvidom na licu mjesta utvrdilo bi se jesu li pukotine nastale uobičajenim slijeganjem tla koje uzrokuje puknuća samo na završnim oblogama (pločice, žbuka) ili se radi o pukotinama nastalim na samoj konstrukciji.

Ukoliko se radi o pukotinama na završnim oblogama, koje ne utječu na stabilnost objekta, sanacija ne bi trebala biti zahtjevna, međutim, ako se radi o pukotinama na konstrukciji, svakako bi trebalo pristupiti detaljnoj analizi uzroka.

Može se raditi o klizištu i nestabiliziranom terenu, ili su temelji neadekvatno dimenzionirani obzirom na geomehaniku tla i sl. U tom je slučaju nužno pristupiti otklanjanju mogućih uzroka i sanaciji pretrpljene štete. 


Tim stručnjaka iz tvrtke 'A-Z projekti' predvođen dipl.ing. arhitekture Zofi Jerič stručno odgovara na vaša pitanja.

Pitanja pošaljite na na našu mail adresu: PitajteArhitekta@novatv.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju