Dizajnerica Tricia Guild pokazala što je moguće postići ako dizajner koji ima mašte pretvori svoje ideje u kvalitetne i upotrebljive proizvode. Ona ne voli hladnoću minimalizma, no s bojama zna postupati savršeno

Tko je Tricia Guild?

Alfa i omega te kreativna snaga Designers Guilda, tvrtke koju je sa svojih deset prstiju izgradila ranih sedamdesetih. Također, Tricia je bila jedna od prvih u svojoj branši koja je dizajnirala palete potpuno usklađenih tkanina i zidnih tapeta, vrlo osobitog i upečatljivog stila, što ju je i vinulo u sam vrh svijeta interijera.

Nadahnjuju me žive tropske boje, ne volim hladnoću minimalizma. Trebaju mi boje kako bih disala i osjećala se živom.Vjerujem da koloritet može uljepšati dan i najtužnijoj osobi, rekla je dizajnerica Tricia Guild.

- Sjećam se da sam još kao student na Kraljevskom koledžu za umjetnost (Royal College of Art) posjetio njezin izložbeni salon na Kings Roadu i ostao zadivljen dramatičnom i hrabrom upotrebom boja, nikad prije viđenom u Velikoj Britaniji.

Njezini raniji radovi, kao i oni koje danas stvara, imali su veliki utjecaj na uređenje mnogih britanskih domova te su inspirirali generacije interijerista - izjavio je u jednom intervjuu profesor Terence Kavanagh, inače predavač na britanskom sveučilištu dizajna i umjetnosti Loughborough.

Nagrade i priznanja

Od tih vremena, pa do danas, Designers Guild je postala ugledna kompanija za dizajn i veleprodaju tekstila za unutarnje uređenje i zidnih tapeta sa zaradom od 30 milijuna funti. Tvrtka trenutno broji 250 zaposlenih.

Proizvodi s njezinim potpisom se, naravno, mogu kupiti u Engleskoj, a Designers Guild ima izložbene salone u Parizu i Munchenu te predstavništva u 50 zemalja širom svijeta uključujući Sjedinjene Američke Države, Japan i Australiju. Ne čudi stoga što je sama kompanija osvojila tri nagrade za izvoz, među kojima i dvije nagrade britanske kraljice za uspjeh u vanjskoj trgovini.

U čemu je tajna uspjeha Designers Guilda?

Dovoljno je samo na trenutak pogledati radove koji izlaze iz prostorija te tvrtke i odmah ćete znati odgovor. Sposobnost Tricie Guild da sve što zamisli pretvori u hit leži u njezinoj sposobnosti uporabe boja i kombiniranja kreativnosti i inovativnosti, kao i istodobnoj težnji ka postizanju najviše razine kvalitete.

Njezina rana i stalna inspiracija rodila se iz ljubavi prema prirodi i strasti za putovanjima. A upravo su je putovanja inspirirala za suvremenu interpretaciju velikih kulturnih pokreta kao što su, primjerice, dekorativna umjetnost Dalekog istoka, arhitektura talijanske renesanse, a posebno ju je, priznalaje mnogo puta, inspirirao boravak u Indiji, Maroku te pojedinim dijelovima Europe.

Tricia je tijekom svoje karijere surađivala sa suvremenim umjetnicima uključujući Howarda Hodgkina, Janice Tchalenko, Michaela Heindorffa i Kaffe Fassetta. Zajedno s njima uspješno je prenijela slikovit govor s platna na tekstil.
Uz sve to, ova je otkačena dizajnerica oduvijek bila velika podrška mladim umjetnicima.

'Pamtim svoje početke'

Tako je financijski poduprla glavnu nagradu na natjecanju New Designers, godišnjoj izložbi diplomiranih dizajnera koja se održava u Londonu, a vjerovali ili ne, od tek diplomiranih umjetnika i obrtnika redovito kupuje keramiku, staklo i tekstil za svoju londonsku robnu kuću.

-Dobro pamtim svoje početke. Nikome nije lako izgraditi karijeru. Tržište je zahtjevno i ne prašta pogreške. Svatko zaslužuje priliku – često zna reći Guild koja je član Obrtničkog vijeća i tutor studentima keramike na poslijediplomskom studiju na Kraljevskom koledžu za umjetnost u Londonu (kojeg je, kako smo već spomenuli, i sama pohađala).

Težnja njezine kompanije prema kvaliteti proteže se i na sam proces proizvodnje, uvijek se traže novi procesi i tehnike.
Prema nekim statistikama, Tricia je odgovorna za dizajn više od 160 kolekcija u posljednjih trideset i pet godina.

Također, pokrenula je lanac licencija od kojih je najznačajnija suradnja sa svjetski poznatom markom Rosenthal China, a napisala je i brojne knjige o bojama i dizajnu koje šire njezine ideje i uvode širu javnost u inovativne pristupe dizajnu inerijera.

Postignuća ove Britanke dobila su priznanje kroz brojne nagrade, uključujući i zlatnu medalju Instituta za tekstil za izniman doprinos međunarodnom tekstilu, a dobitnica je i nagrade za dizajn Europske zajednice.

- Nadahnjuju me žive tropske boje u kombinaciji s pastelnim nijansama. Nikada nisam voljela hladnoću minimalizma. Meni trebaju boje da bi disala, da bi funkcionirala i da bi se osjećala živom. Vjerujem da koloritet može uljepšati dan i najtužnijoj osobi, za kraj je opisala svoja profesionalna i privatna uvjerenja simpatična dizajnerica.

Mediji ju opisuju kao kraljicu boja i osobu koja je nakon dosadnog sivila poslijeratne Britanije 50-ih i 60-ih godina unijela svjetlost i boju u dizajn interijera. To je Britanija prepoznala, nagradila i time se ponosi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju