Dolaskom ljeta dani postaju sve vedriji, a cijeli svijet kao da se budi iz sna. Jedan od glavnih razloga za to je i sve veći broj sunčanih dana, jer, ne izgleda li trava zelenija, cvijeće šarenije, a more raskošnije dok su okupani suncem?

Na isti način žuta boja poklanja vedrinu interijeru. Njena topla svjetlost odličan je odabir za tamne podrumske i prizemne prostorije, kao i za mala predsoblja te uske hodnike kojima pastelno žuti zidovi donose sjaj sunčanog dana. 

U monokromatskoj shemi zanimljivo je vidjeti mješavinu nekoliko različitih tonova žute – od luksuznog zlata i slasne karamele, preko sočnog limuna, pa sve do nježnih nijansi cvijeća. 

Veseo ugođaj spavaće i dnevne sobe nastaje kombiniranjem svijetlih nijansi žute s bež i bijelom, a radi li se o prostorijama raskošnijih kvadratura dobro će doći i tonovi smeđe boje na zidovima koje želite vizualno približiti. 

Spoj crvene i žute, vatra je koja grije i za prohladnih zimskih dana, te stvara izuzetno aktivne prostorije. Žuta i ružičasta su također energičan par, koji uz neobične oblike pokućstva i dekorativnih predmeta stvara umjetnički interijer. 

Ova radosna, bogata, izražajna boja je kroz timski rad sa svojim primarnim kolegicama, crvenom i plavom, kreirala cijeli spektar boja - sekundarnih, tercijarnih… Primarni trokut često susrećemo u dječjim sobama, budući da pozitivno djeluje na razvoj najmlađih. 

U društvu komplementarne ljubičaste naglašava se sva aktivnost žute: stoga, kad se ove dvije boje nađu zajedno, nastaje pravi 'energični duo', idealan za prostore u kojima se obavlja neka kreativna djelatnost. 

Shema sastavljena od svijetloplave i žarke nijanse žute, u interijer donosi osvježavajući koktel neba i sunca uz koji će se i oblačan dan razvedriti. Ova kombinacija predstavlja kvalitetno rješenje prilikom uređenja radne i dnevne sobe, te uredskih prostora, budući da žuta potiče intelekt, a plava komunikaciju.
Žuta i zelena, uz dodatak floralnih dezena na tkaninama i pokućstvu, interijer pretvaraju u veseli eksterijer. Ovaj zanimljiv toplo-hladni susret boja čini 'zlatnu sredinu', te je prikladan za dizajniranje svake prostorije. 

Želite li još više ublažiti energiju žute, preporučljivo je u shemu uključiti i neutralne tonove, naročito bijelu (ne)boju.
Prema mišljenju stručnjaka za kromoterapiju - liječenje bojama, terapeutska primjena žute ima pozitivan učinak na živčani sustav, unapređuje kreativno razmišljanje, poboljšava probavu, pomaže pri uklanjanju toksičnih tvari iz organizma… 

Spomenimo i da zlaćane nijanse donose jasnoću misli, mudrost i znanje, te su stoga ukrasni detalji u tim tonovima dobrodošli u dekoriranju prostorija u kojima se uči i kreativno izražava, primjerice, pomoću šablone naslikane zvjezdice na tamnoplavu podlogu stropa ili/i zidova u dječjoj sobi, jastučići na trosjedu, dvosjedu, fotelji ili uzorak na zidnim tapetama u dnevnoj sobi, te pozlaćeni okvir za fotografiju ili figurica na radnom stolu. 

U orijentalnoj filozofiji življenja poznatoj pod nazivom Feng Shui (vjetar-voda), primarna žuta je boja sredine te kao takva stvara harmoniju u svakom smjeru kretanja energije. Dok su žarke nijanse ove 'sunčane' boje više yang i kreiraju aktivne interijere, te se stoga češće nanose na malim površinama, blijedožuti tonovi više su yin (pasivna energija), pa njima možemo obojiti sve zidove, čak i u prostorijama za odmor. 

Može li naklonost prema određenoj boji otkriti nečiji karakter? 

Psihologija boja sugerira da su poklonici žute vitalni i živahni, aktivno se uključuju u sve što se zbiva oko njih, spontani su, vole komunicirati i istraživati, te se dobro nose sa izazovima.
Budući da ova okrepljujuća boja unosi novu energiju u interijer, poželjan je sastojak svake dizajnerske sheme, bez obzira u kojoj od svojih brojnih nijansi će se najbolje uklopiti u estetiku i funkcionalnost prostora.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju