Najvažniji korak u njezi kože svakako je čišćenje. Ne odradite li to pravilno, ostali proizvodi za njegu neće djelovati svojom punom snagom.

Kvalitetna njega lica vrlo je važan dio svakodnevne rutine, a boravak kod kuće ne znači da od toga moramo odustati. Odlaske kozmetičarki, na profesionalne tretmane, u ovoj situaciji može zamijeniti metoda dvostrukog čišćenja.

Riječ je o tehnici koja zahtijeva dva različita proizvoda za čišćenje lica. Prvi je korak čišćenje kože sredstvom na bazi ulja, a potom, u drugoj fazi, čistačem na bazi vode ili surfaktanta, površinski aktivne tvari koja omogućuje povezivanje ulja i vode.

Ulje privlači ulje pa će proizvod na bazi ulja otopiti slojeve teškog make-upa, sebum i ostale čestice topive u ulju. Nije, dakle, istina da osobe čija je koža masna trebaju izbjegavati proizvode na uljnoj bazi. Oni su zapravo bolji za ovaj korak jer se voda i masnoća po prirodi ne miješaju. Proizvodom na bazi vode puno biste teže uklonili masnoću, šminku ili kremu sa zaštitnim faktorom. Taj dodatni korak ili pretkorak u ritualu njege omogućuje da drugi čistač – gel ili mliječna emulzija – prodre dublje u kožu kako bi se postigla profesionalna razina čistoće i očuvalo njezino zdravlje.



Zašto je važno lice očistiti dvama različitim proizvodima?

Ako ste poput većine i čišćenju lica posvećujete 20-ak sekundi dnevno standardnim metodama, mogli biste se začuditi koliko nečistoće ostane na vašoj koži. Zagađivači iz zraka, proizvodi s SPF-om te vodootporni make-up u kombinaciji sa sebumom formiraju gust viskozni sloj na koži već do sredine dana pa čišćenje umivanjem ili čistačem na komadiću vatice nije dovoljno da bi se uklonile te naslage.

Očistite li lice dvaput istim sredstvom, također niste napravili mnogo. Uljni čistač razgrađuje čestice koje se otapaju u ulju, i taj je korak potreban kako bi se klasičnim čistačem postigli bolji rezultati. Oni su kod većine vidljivi već nakon mjesec dana, koliko je koži potrebno da se obnovi. Zrelijoj će, naravno, trebati nešto više vremena jer koža s godinama postupno gubi moć regeneracije. Također, dvostruko čišćenje dovoljno je napraviti jednom dnevno, prije spavanja, jer se stanice kože obnavljaju tijekom noći.

Koje proizvode odabrati?

Metoda dvostrukog čišćenja primjenjiva je na bilo kojem tipu kože. No pri odabiru proizvoda svakako treba uzeti u obzir tip i stanje kože jer agresivan proizvod u kombinaciji s još jednim čistačem može izazvati burne reakcije.

Brend koji već trideset godina stoji iza metode dvostrukog čišćenja lica i razvija proizvode koji podupiru taj koncept jest Dermalogica. Njihovi predčistači PreCleanse ulje i PreCleanse Balm temeljito uklanjaju sve što se tijekom dana taloži na koži, dok kompleksom prirodnih lipida jačaju krhku dermalnu barijeru i sprečavaju dehidraciju. Ulje lagane teksture i osvježavajućeg mirisa umasira se na suho lice koncentrirajući se na područja začepljenja ili tvrdokorne nečistoće, zatim se ruke namoče i nastavi masirati. Nakon što se dobije lagana mliječna emulzija, ispere se vodom. Balzam je zbog gustoće praktičniji za putovanja i također se aktivira s vodom.

Odabir drugog čistača nešto je zahtjevniji jer ga treba odabrati prema stanju kože. Dermalogica Special Cleansing Gel sigurna je opcija za svaki tip kože i svakodnevnu upotrebu. Za one s masnom kožom idealan je Dermalogica Active Clay Cleanser na bazi gline i aktivnog ugljena koji čisti pore i poboljšava teksturu. Ima dvostruko djelovanje – pročišćava i uravnotežuje masnu kožu, a možete ga koristiti kao čistač ili desetominutnu masku.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju